Pomaci u Bosni mogući, spriječiti uticaje Zagreba i Beograda, isključiti iz politike razbijače države

Pomaci u Bosni mogući, spriječiti uticaje Zagreba i Beograda, isključiti iz politike razbijače države

Nekadašnji predsjednik Hrvatske i SFR Jugoslavije Stjepan Mesić ocijenio je u srijedu da su pomaci u Bosni i Hercegovini mogući ukoliko se spriječe negativni uticaji iz Zagreba i Beograda i ukoliko EU konkretno sankcioniše lidere iz BiH koji neprestano rade na njenom raspadu.

„Ako se Zagreb pridržava principijelne politike da podržava Bosnu i Hercegovinu u njenim granicama, onda politika prema (lideru HDZ-a) Draganu Čoviću, razbijaču BiH, mora biti drugačija. Ovamo pričamo o tome kako podržavamo Bosnu i Hercegovinu, a onda podržavamo onoga koji razbija BiH. Isto to se odnosi i na Beograd, koji je navodno za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu a u svemu podržava Milorada Dodika koji svakodnevno razbija BiH“, rekao je Mesić na onlajn Forumu Igmanske inicijative „Evroatlantske integracije i Zapadni Balkan“, prenosi Autonomija.

On je ocijenio da još uvijek ima onih koji misle da je sporazum između pokojnih predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli Bosne i Hercegovine moguće sprovesti, da je moguće razbiti BiH i promijeniti granice u regionu.

Mesić je rekao da međunarodna zajednica treba da isključi iz politike u Bosni i Hercegovini one koji ne priznaju pravila.

„Moraš priznavati državu u kojoj živiš. A Dodik i Čović je ne priznaju. Ako predstavnici određenih političkih snaga kažu da su protiv građanske države, oni nemaju šta tražiti u Evropi. Pa o čemu oni govore? Oni govore o 17. stoljeću!

S druge strane, Evropa nažalost nema danas lidera, ona rješava svoje unutrašnje probleme i nema poruka onima koji imaju pogrešnu politiku prema BiH, koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Mesić.

Previous Na današnji dan ‘92. granatama razrušeno porodilište u Sarajevu
Next Svečana šetnja maturanata 345. generacije svojom Tuzlom

You might also like

NAŠI DANI

U Bijeljini pretučen advokat Duško Tomić: ‘Njima smeta zastava Bosne i Hercegovine’

Advokat Duško Tomić pretučen je jučer u Bijeljini. Tomić je zadobio povrede u dvorištu jedne kuće u naselju Međaši. Kako je ispričao za N1, pretukao ga je lider lokalne boračke

NAŠI DANI

Dres Zmajeva popularan i među djecom hollywoodskih zvijezda

Holivudska glumica Angelina Jolie snimljena je prije nekoliko dana u šetnji Malibuom u društvu svoje djece, desetogodišnje Shiloh i osmogodišnjih blizanaca Vivienne i Knoxa, koje je dobila u braku sa

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ratni zločinac Petković: Kajem se za počinjene zločine, izražavam sućut bošnjačkom narodu

Ratni zločinac Milivoj Petković, jedan od komandanata HVO-a, zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS). Njega je Haški tribunal 2013. godine osudio na 20 godina zatvora