Napokon počeli radovi na najugroženijoj fortifikacijskoj kuli kompleksa Kule Zmaja od Bosne

Napokon počeli radovi na najugroženijoj fortifikacijskoj kuli kompleksa Kule Zmaja od Bosne

Povoljni vremenski uslovi posljednjih dana pogoduju rekonstrukciji dijela jednog od najznačajnijih kulturno-historijiskih objekata u Bosni i Hercegovini. Radovi na najugroženijoj fortifikacijskoj kuli kompleksa Kule Zmaja od Bosne otkrili su do sada nepoznate detalje.

Posebnu pažnju u Gradačcu ovih dana izazivaju radovi na rekonstrukciji kule Husein-kapetana Gradaščevića, nacionalnog spomenika i ponosa svih građana. Značajna oštećenja na cijelom kompleksu sve su izraženija, a odgovorni navode da je rekonstrukcija počela u posljednji čas. Izvođač radova je firma “Neimar”, a stručni nadzor vrši “Urbing” Sarajevo.

Nova saznanja neće usporiti ili zaustaviti radove, najavljuju iz Gradske uprave. Radovi su pokazali da su oštećenja zidina tabije daleko veća, što će zahtijevati dopunu predviđenih rješenja.

Projekat podrazumijeva učvršćivanje zidova tabije sa platformom koja bi bila otvorena i za posjetioce. Od nastavka rekonstrucije i stepena oštećenja zidina zavisi i eventualno odstupanje od prvobitnog. U međuvremenu se traga za izvorima koji bi osigurali nastavk finaniranja rekonstrukcije kompleksa.

Očekivanja se temelje na dosadašnjoj saradnji, a razgovori sa donatorima već su otvoreni. Svi se slažu da je neophodna sveobuhvatna obnova kompleksa za šta su potrebni deseci miliona maraka.

Podsjećamo da je 2018. za sanaciju i revitalizaciju kompleksa kule Huseina Kapetana Gradašćevića, Vlada FBiH izdvojila jedan milion maraka, dok je Vlada TK na temelju posebnih programa izdvojila 450.000 KM.

(Radio Gradačac/MiruhBosne)

Previous  „Emina i Deda Show“ u sarajevskom BKC-u
Next Konaković demantuje veze s narko kartelom Tito i Dino

You might also like

BAŠTINA

Muzej drvorezbarstva u Konjicu

Sredinom juna ove godine Konjic je dobio prvi Muzej drvorezbarstva, jedinstveni objekat u Bosni i Hercegovini koji čuva tradiciju specifičnog zanata Konjičana, a koja seže sve do 1885. godine. Muzej

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

 U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022” održana je promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”, autora Seada Husića. – Radi se zapravo o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića,

BAŠTINA

Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu mogla bi biti otvorena do kraja godine

Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu, ranije poznata kao Vila Mandić, čiji je proces obnove u toku, svečano bi trebala biti otvorena krajem ove ili početkom sljedeće godine, kazao je danas