New York: Najmanje 100 propalestinskih demonstranata uhapšeno blizu kuće senatora Schumera

New York: Najmanje 100 propalestinskih demonstranata uhapšeno blizu kuće senatora Schumera

Najmanje 100 propalestinskih demonstranata navodno je uhapšeno u utorak blizu kuće lidera većine u američkom Senatu Chucka Schumera u Brooklynu, u New Yorku, tokom protesta protiv paketa pomoći koji bi Izraelu obezbijedio 26 milijardi dolara, prenosi Anadolu.

Protest, koji je organizovao Jewish Voice for Peace, održan je tokom jevrejskog praznika Pesaha. Demonstranti su zahtijevali obustavu slanja pomoći Izraelu nakon što je američki Senat odobrio dugo očekivani paket strane pomoći od 95 milijardi dolara, uključujući 26,6 milijardi dolara za Izrael.

Grupa je na platformi X objavila da je blokirala saobraćaj ispred Schumerovog doma zahtijevajući od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da “prestane naoružavati i finansirati izraelsku Vladu dok čini genocid”.

Grupa je saopštila da je njujorška policija uhapsila stotine demonstranata, dok su neki američki mediji javili da ih je uhapšeno najmanje 100.

Stefanie Fox, izvršna direktorica Jewish Voice for Peace, izjavila je da je protest održan za vrijeme Pesaha kako bi se poslala poruka Schumeru.

“Sve u našoj tradiciji tjera nas da učinimo sve što imamo da zaustavimo ove historijske zločine koji se čine u naše ime i sa našim poreznim dolarima”, rekla je Fox.

Previous Evropska filmska akademija: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture
Next Komemoracija povodom smrti Dževada Jahića: Temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

You might also like

NAŠI DANI

Prosinečki nije više selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine!

Robert Prosinečki više nije selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za AA Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH). “S Prosinečkim je dogovoren sporazumni

NAŠI DANI

Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a: Neće biti precrtavanja mape Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik Valentin Inzko obraća se danas Vijeću sigurnosti UN-a i predstavlja 59. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini za period od 16. oktobra

OTPOR BOSNE

Bužim: Godišnjica uspješne bitke ARBiH “Munja ‘93”

“Bogami ne znam u kojem bi kraju još našao tako hrabre i jake ljude bez imalo straha. Čekali su na svom, uzdajući se samo u Boga…” (MAHMUT BAPIĆ, otac poginulog