Norman Finkelstein: Gaza – zločin protiv čovječnosti koji traje skoro dvije decenije

Norman Finkelstein: Gaza – zločin protiv čovječnosti koji traje skoro dvije decenije

Norman Finkelstein poznati politikolog i pisac, američki Jevrej i odgovor američkom političaru i senatoru Bernardu “Bernie” Sandersu po pitanju Gaze… (A Response to Bernie Sanders)

Nakon što je vidio pojavljivanje senatora Sandersa na CNN-u od jutra 5. novembra, Norman Finkelstein je odlučio da je potrebno objaviti otvoreni video odgovor senatoru. Snimak o kojem je riječ prikazan je u videu, nakon čega slijedi Normanov odgovor koji je snimljen 5. novembra 2023. uveče.

-Moje ime je Norm Finkelstein. Čuo sam večeras izjavu Bernija Sandersa koji se protivio prekidu vatre. Planirao sam da ovo veče provedem čitajući, jer sam užasno zaostajao u čitanju i ako ne nastavim da čitam, ne mogu da unesem ništa svježe i važno u ono što se sada dešava. Bio sam toliko bijesan na tu Berniejevu primjedbu, kada je rekao da se protivi prekidu vatre i da su mi se iznutrice počele grčiti i odlučio sam da moram odgovoriti. Sada je ovo potpuno neuvježbano. Nema posebnih efekata – učinite moje primjedbe djelotvornijim. Ja samo govorim, dok moje riječi odlaze iz mog mozga u sajber prostor. Bernie je u ovom intervjuu rekao da se protivio prekidu vatre. A njegovi razlozi za protivljenje prekidu vatre bili su da je Hamas želio uništiti Izrael, pa stoga Hamas mora biti uništen.

Pa pogledajmo činjenice. Neću da se vraćam skroz nazad u historiju. Počeću tek sa 2006. su bili izbori na Zapadnoj obali u Gazi, parlamentarni izbori. Na te izbore koje je palestinski narod potaknula američka administracija, bio je onaj sada zaboravljeni trenutak u Bushovoj administraciji koji se naziva “promocija demokratije”. A dio ovog paketa zvanog “promocija demokratije” je bio da su Palestinci trebali učestvovati u tim divnim demokratskim iskustvima. A Hamas je bio pozvan da učestvuje na tim izborima, i on se preokrenuo. Do sada se protivila učešću na bilo kakvim izborima na okupiranim teritorijama, jer su ti izbori bili posljedica sporazuma iz Osla. A pošto se Hamas protivio sporazumu iz Osla, protivio se učešću na izborima. Ali preokrenulo se. Učestvovao je u civilnoj političkoj stranci. I, na veliko iznenađenje Hamasa i svih ostalih, pobijedio je na izborima. Bili su to, prema bivšem američkom predsjedniku Jimmyju Carteru, “potpuno pošteni i pošteni izbori” i Hamas je pobijedio. Šta su uradile SAD i Izrael? Odmah se uvela brutalna blokada Gaze, što je dovelo do zastoja ekonomskog života u Gazi. To nije sve što je urađeno, ali na to ćemo se vratiti za trenutak.

Prije svega, podsjetiću, šta je Gaza? Dugačka je 25 milja, široka pet milja, to je sićušna parcela zemlje. To je među najgušće naseljenim mjestima na Božjoj zemlji. Polovinu stanovništva Gaze čine djeca, čemu ću se vratiti. 70% Gaze čine izbjeglice iz rata 1948. godine, odnosno Palestinci koji su protjerani sa područja koje je postalo Izrael i završili u Gazi i ostali su izbjeglice 75 godina ubuduće, živeći u izbjegličkim kampovima kao što je kamp Jabalia, čemu ću se takođe vratiti za trenutak. Otprilike 20 godina — dvije godine manje od 20 godina – niko ne može ući, niko ne može izaći. Nezaposlenost u Gazi je oko 50% među populacijom općenito, 60% među mladima. Navodno ima najveću stopu nezaposlenosti od bilo kojeg područja na svijetu. Ona pati od onoga što humanitarne organizacije nazivaju “ekstremnom nesigurnošću hrane”. Niko ne može ući, niko ne može izaći. Šta je Gaza? Pa, jedan od visokih izraelskih zvaničnika, ili laički rečeno, certificirani luđaci, po imenu Giora Eiland, E-I-L-A-N-D za one koji žele to potražiti. 2006. Giaora Eiland, koji je, uzgred, još uvijek u najužem krugu Benjamina Netanyahua upravo sada dok govorim. On je Gazu opisala kao, citiram, ne moje riječi, kao “ogromni koncentracioni logor”. To je Gaza.

Eufemistički, čak će i Bernie, koji je ikad toliko politički korektan, priznati da se, možda, kaže, može opisati kao zatvor na otvorenom. Zatvor na otvorenom, eufemizam, ili Giora Eiland “ogromni koncentracioni logor”. Ili možda Baruh Kimerling, bivši viši sociolog na Hebrejskom univerzitetu, citira „najveći koncentracioni logor koji je ikada postojao“.

Sada, kao pitanje zakona. Richard Goldstone, koji je autor poznatog ili zloglasnog, kako god želite, Goldstoneovog izvještaja nakon operacije Cast Lead 2008-9., rekao je da blokada Gaze vjerovatno kvalifikuje ili uzdiže do zločina protiv čovječnosti. To je zločin protiv čovječnosti koji traje dvije decenije. Ne trenutni zločin protiv čovječnosti, recimo bacanje bombe na bolnicu ili bacanje bombe od 2.000 funti (oko 1 tone) na gusto naseljen izbjeglički kamp. Ne trenutni zločin protiv čovječnosti, već zločin protiv čovječnosti koji traje skoro dvije decenije.

Ali imajte na umu, Hamas je taj koji mora biti poražen jer želi uništiti Izrael, a ne Izrael taj koji mora biti uništen, jer želi čitavo stanovništvo, od kojih su polovina djece, zatvoriti u koncentracioni logor, što predstavlja zločin protiv čovječanstvo. Ne, Izrael ne mora biti uništen – samo Hamas mora biti uništen.

Pa, prvo, da li je to istina? Pitam te, Bernie, ne znam da li znaš činjenice, i priznajem ti to, s obzirom da si fokusiran na domaća pitanja, priznajem, ti vjerovatno ne znaš činjenice i ti imaš pravo da ih ne poznaješ. Znate, izgraditi se bolje, bolje od mene (Build Back Better). I to je bio vaš prioritet. (Build Back Better bio je zakonodavni okvir koji je predložio američki predsjednik Joe Biden…)To vam je uvijek bio prioritet. I to moram da poštujem. Vidio sam vaš govor sa Ujedinjenim radnicima automobila tokom štrajka, i koliko god da sam vam bio ljut, moram priznati da je to bio sjajan govor. Razgovarao sam sa dr. Cornelom Westom ubrzo nakon tog govora i rekao sam da je to zaista briljantan govor. I rekao mi je, pa, Bernie je bio u svom elementu. Radnički štrajkovi, radnička prava, sindikati, to je Berniejev element.

Dobro, i priznajem da si u svom elementu dobar — zapravo si dobar koliko i oni. Ali, i ovdje ću citirati Clare Daly iz Evropske unije, kada je Ursula von der Leyen, kada je odlučila, bez ikakvog mandata, da priđe i zagrli Izrael i kaže, “svi mi stojimo uz Izrael”, Clare Daly , predstavnica Irske u Evropskoj uniji, rekla je, citiram, — misleći na von der Leyen — rekla je, citiram, “ako nemaš ništa konstruktivno da kažeš, umukni.”

Dakle, evo činjenica. Kada je Hamas izabran, više puta je slao miroljubive ljude da pokušaju riješiti sukob s Izraelom. Predstavio je samostalno, ili govoreći za sebe, uslove međunarodnog konsenzusa za rješavanje sukoba, odnosno dvije države na granici iz juna 1967. godine. Sada je istina, jer se ne sporim sa činjenicama. Oduvijek sam smatrao da između istine i borbe za pravdu nema kontradiktornosti. I da postoji kontradikcija između to dvoje, to bi mi vjerovatno izazvalo moralnu krizu, ali na kraju dana bih izašao na stranu istine.

Hamas, da, istina je. Bilo je oblasti kao što je njihov zahtjev za potpunu implementaciju prava na povratak palestinskih izbjeglica u domove iz kojih su protjerani 1948. Kažem, iako je to zakon, takav je zakon, ja priznajem da bi kao dio nagodbe vjerovatno trebalo pregovarati o tom posebnom aspektu međunarodnog prava. Izdaleka donosim, takoreći, sud treće strane. Ali nema sumnje da je Hamas pokušavao postići neku vrstu nagodbe s Izraelom. Evidencija u tom pogledu je obilna. Dokumentacija je nepobitna..

Kakva je bila reakcija Izraela? Pa, vrijeme mi neće dozvoliti da prođem kroz cijeli zapis. Ali ukratko ću proći kroz to. Moram da prođem kroz to, jer mi se iznutrica grči od onog gnusnog što ste rekli u današnjem intervjuu – da li je to moralni idiotizam, da li je bio primjer biti moralno čudovište ili je to bio cinični oportunizam jer ste previše kukavica da razbijete vrpcu sa predjsednikom Bajdenom. Ne znam šta je, ali evo zapisnika. Zapis se može sažeti u frazu koja je postala veoma popularna u izraelskoj administraciji. To se zove “košenje travnjaka”. Dešava se da ovaj “travnjak” koji se zove Gaza, 1.100.000 travki na tom travnjaku su djeca.

Dakle, kad god se ta satanska vlada, a ja biram riječi pažljivo i s predumišljajem, pominje košenje travnjaka, trebamo imati na umu da su 1.100.000 vlati trave na tom travnjaku djeca. Ali, Bernie Sanders, senator iz Vermonta, kaže, Izrael mora uništiti Hamas jer Hamas želi uništiti Izrael. Da, Bernie, tako si u pravu. Tako si u pravu, Bernie. Sve do 7. oktobra Izrael nije želio da uništi Gazu. Samo je htio da pokosi zakon. Tako si u pravu, Bernie. Veoma sam zahvalan na tvojim moralnim detaljima i nijansama. Hamas mora biti uništen jer želi uništiti Izrael. Ali Izrael, da li mora biti uništen? Ne, jer Izrael ne želi da uništi Gazu, ili barem do 7. oktobra. Samo želi da pokosi travnjak. To je tvoja moralna kalkulacija, Bernie. Tvoja bolesna, bolesna, morbidna moralna računica. Dakle, Hamas, ta strašna, zla organizacija, želi da uništi Izrael, i zato Hamas mora biti uništen.

Tako je u junu 2008. došlo do prekida vatre između Izraela i Hamasa. Taj zli Hamas, o moj Bože milostivi, kako bi rekao Cornel Dr. West, Bože moj milostivi, taj zli perfidni Hamas, pregovarao je o prekidu vatre. I šta se onda dogodilo? Primirje je održano, održano u junu, održano u julu, održano u augustu, održano u septembru, održano u oktobru i održana je prva četiri dana u novembru. A onda je došao 4. novembar. Kad su ti ljudi čije je sjećanje kratko, to je bio dan izbora, kada je pažnja svih bila prikovana za predsjedničke izbore i izbor prvog tamnoputog predsednika u historiji naše zemlje. I Izrael je iskoristio taj trenutak — kada su mu sve kamere bile preusmjerene — iskoristio je taj trenutak da napadne Hamas u Gazi i prekršio prekid vatre. Ne zao, perfidni Hamas, već prelijepi, divni Izrael.

To nije moja riječ. Vratite se i pročitajte šta je Amnesty International rekao. U stvari, čak i zvanične izraelske publikacije koje citiram u svojoj knjizi navode primirje sve dok ga Izrael nije prekršio. A onda je Izrael nastavio da radi ono što najbolje radi. Nastavio je sa činiti visokotehnološki masakr u Gazi, u kojem je ubijeno oko 1.400 ljudi. Od tih 1.400, 350 su bila djeca. Sistematski je devastirao infrastrukturu Gaze i bio je kriv za, prema Goldstoneovom izvještaju, višestruke ratne zločine, a moguće i zločine protiv čovječnosti.

Eto, ovo je poenta za tebe, Bernie – jedva da više mogu izgovoriti to ime, a da me ne ispuni prezir i gađenje. Naporno sam radio u toj kampanji 2016. i jako sam radio na toj kampanji 2020. i bio sam sa velikom razlikom među najstarijim ljudima koji su unaprijed odlazili iz države uvjeravajući ljudi da glasaju za vas. I sad mi je gorko sjećanje kad čujem vaše izjave. Dakle, evo činjenice za vas, Bernie: Kao što sam vam spomenuo, oko 1.400 ljudi je ubijeno u Gazi. Procjene su da su četiri petine bili civili, jedna petina ili 20% su bili borci. Ako pogledate šta se dogodilo 7. oktobra, brojke su otprilike iste. Oko 1.400 civila ubijeno je nakon bijega iz zatvora ili koncentracionog logora u Gazi. Brojke koje sam vidio su oko 400 ubijenih boraca među Izraelcima, ubijeni, ali grubo govoreći, brojke se izjednače.

Evo mog pitanja za tebe, Bernie, i ja sam smrtno ozbiljan. Ovo nije šala. Ne govorim o sticanju debatnih poena. Radi se o ljudima, da citiram pjesmu otpora Varšavskom getu. To je zaista partizanska pjesma, ali pjesma otpora u Varšavskom getu. A jedan tekst kaže: “Bio je to narod usred vatrene vatre pakla.” To je sada narod Gaze, Bernie. To je bio narod, ili je sada narod, usred razbuktale vatre pakla. A Bernie Sanders je u zapisniku rekao da bi to trebalo nastaviti.

Dakle, evo pitanja, Bernie. Kažete da su zbog onoga što je Hamas uradio 7. oktobra dokazali da se sa njima ne može živjeti i da ih se mora uništiti. Sada, ako je to slučaj, i ako sam precizno prikazao historijski zapis, kao što sam vrlo siguran da jesam, onda, ako su brojke otprilike iste, i neosporno je da je Izrael prekršio primirje, zašto ne ne zaključujete na osnovu samo operacije Liveno olovo, samo u toj jednoj operaciji, te jedne „košenja travnjaka“, zašto ne zaključite da Izrael mora biti uništen? Došli ste do spoznaje nakon 7. oktobra da Hamas mora biti uništen. Dakle, logično, ako je otprilike isti broj ljudi ubijen, onda Izrael mora biti uništen.

Ali ćeš reći, ne, ne, ne, ne, odmah ćeš glavom. Već znam svaki tvoj pokret lica. Slušao sam te 2016. i 2020. svake večeri, svaka debata slušao sam te iznova i iznova. Reći ćeš ne, ne, ne, odmahnut ćeš glavom, drugačije je. Jer Hamas želi uništiti Izrael, Izrael ne želi uništiti, Bože ne, u pravu si, Bernie, do 7. oktobra bio si u pravu. Izrael nije želio da uništi Gazu, samo je želio da 2,3 miliona ljudi, od kojih su polovina djeca, ostavi zatvorenim u koncentracionom logoru da vehnu i umru. U pravu si Bernie, drugačije je. Hamas želi da uništi Izrael. Ali sve što Izrael želi da uradi, mislim, to i nije velika stvar. Budimo realni. Sve što je Izrael želio da uradi bilo je da zatvori 2,300,000 ljudi u koncentracioni logor i ostavi ih tamo da umru. Dakle, to je, znate, Berniejeva moralna suptilnost. Znate kako filozofi vole nijanse. Oni vole složenost. Oni vole ljepotu. Zli Hamas, on želi da uništi Izrael, dok Izrael, sve što želi da uradi je da zatvori 2,3 miliona ljudi u koncentracioni logor doživotno.

Ako idete na operaciju Stub odbrane, desilo se, a ja nemam vremena da sada ulazim u detalje, desilo se da je nakon operacije Liveno olovo došlo do blagog popuštanja brutalne blokade Gaze. I omogućio je, vjerovatno je to bio samo privremeni bljesak, to je napisala Sara Roy, ekonomistkinja sa Harvarda. I naravno da se pridržavam njene prosude. Ona je vodeći svjetski autoritet u ekonomiji Gaze. Ona je rekla da je to vjerovatno samo privremena mrlja, ali činjenica je da je ekonomija Gaze pokazala neke znakove oporavka. I novac je počeo da pristiže iz Katara. Šef turske države Erdogan planirao je posjetu Gazi. I to je dovraga iznerviralo Izrael jer Gaza nije trebala napredovati, opet, relativno govoreći, kada govorim o prosperitetu. Nije trebalo da napreduje.

Pa šta je urađeno? Zapisnik je jasan. Ubjen je visoki zvaničnik Hamasa. Desilo se to ovom visokom zvaničniku Hamasa po imenu Jabari, on je bio glavni kontakt sa izraelskom vladom. On je bio odgovoran za pregovore o prekidu vatre s Izraelom. I u trenutku kada je ubijen, bio je u jeku pregovora o dugoročnom prekidu vatre. Čuješ li to Bernie? Ti zli, perfidni, đavolski lideri Hamasa. Bili su toliko perfidni da su planirali da pregovaraju o dugoročnom prekidu vatre sa Izraelom. Pa šta je Izrael uradio? Ubili su ga, a zatim su započeli operaciju Stub odbrane.

A onda je 2014., vrijeme da se ponovo „kosi travnjak“. Ne ulazeći u detalje, Izrael je ubio — ne 1.400 Palestinaca kao što je Izraelaca ubijeno 7. oktobra — ubio je 2.200 Palestinaca, od kojih su 550 bila djeca. Srušili su 18.000 kuća. Peter Moore, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa, čiji je posao obilazak ratnih zona. To je njegov životopis, njegov CV, obilazak ratnih zona. Nakon što je obišao Gazu, rekao je da nikada u svom profesionalnom životu nije vidio razaranja takve veličine kojoj je svjedočio u Gazi.

Ali Hamas je taj koji mora biti uništen jer ne želi, on želi uništiti Izrael. Ne priznaje Izrael. Hamas je problem. Hamas. Hajde da ne pričamo o uništavanju Države Izrael. To je sveto. To nije čak ni zamisliv koncept. Ali uništavajući Hamas, zato što su oni zli, oni su inkarnirani zli, toliko su zli da pregovaraju o prekidu vatre, stoje uz primirje, pokušavaju da obnove razorenu ekonomiju u Gazi, to je netaknuto, destilirano, inkarnirano zlo.

A onda dolazi 7. oktobar. Govorio sam o tome nadugo do dosade, tako da se neću ponavljati u ovom odgovoru vama, Bernie. Ali moram reći, uz svo dužno poštovanje, ono što govorite od 7. oktobra, da ste pozitivno bolesni. Sada znam da misliš, pa, čuo sam neke stvari koje si rekao, i mislim da su bolesne. Pošteno.

Međutim, možemo se ne složiti oko toga, i možemo se snažno ne složiti oko toga, ali kada kažete da se protivite prekidu vatre, prešli ste crvenu liniju. Postao si moralno čudovište. Reći ću to ponovo. Postao si moralno čudovište. Procitao sam juče tvoj tvit. Sada ćete mi oprostiti što to nisam tačno shvatio, ali rekli ste, ne ja, rekli ste da Izrael neselektivno bombarduje bolnice, bombarduje škole, ubija civile. To ste rekli, a ja ću zamoliti ljude koji snimaju ovaj video da ga postave, baš dok ja izgovaram ove opaske, za koje priznajem da su parafraza onoga što ste rekli juče. https://twitter.com/BernieSanders/status/1720845234135765305

Sada, kada se protivite prekidu vatre u ovom trenutku, vi ste na snazi, i zapravo — vi ste na snazi, i zapravo, dajete Izraelu carte blanch da nastavi neselektivno gađati civilnu infrastrukturu i civilno stanovništvo Gaze, od kojih su milion ili 1.100.000 djece. Postali ste moralno čudovište. I nemojte reći, naravno da se protivim tome. Naravno da se protivite tome. I mislite da će Izrael prestati da to radi jer im to kaže Bernie Sanders? Mislite da će odjednom prestati da ciljaju, bolnice u množini, bolnice, mislite li da će prestati ciljati vozila hitne pomoći? Mislite li da će prestati da gađaju civilne stanove? Stanovi, domovi ovih ljudi, od kojih 70% i njihovi potomci su već izgubili svoje domove 1948. godine, a sada su ih ponovo izgubili. 50% djece više nema krov nad glavom. Male igračke koje su imali, porodične slike koje su čuvali, sve je sada u ruševinama. I zakopano ispod ruševina, još ima hiljade djece, a vi ste samo dali zeleno svjetlo za nastavak uništavanja Gaze. Bili su narod usred razorenih paklenih vatri, a sada su ljudi usred razorenih paklenih vatri sa pečatom odobrenja od Bernieja Sandersa. Kakva šteta.

Previous Bećirović razgovarao s predsjednikom Egipata
Next Ekonomija je protjerana iz ove Vlade FBiH. Elektroprivreda 28 godina poslije rata nije bila u gubitku

You might also like

NAŠI DANI

Saučesništvo u genocidu: Odakle Izrael dobija oružje

Više od 9.000 palestinskih žena ubijeno je od početka izraelskog rata protiv Palestinaca u pojasu Gaze. Majke su bile najveća grupa civilnog stanovništva koje je ubila okupaciona država, u prosjeku 37 dnevno od 7.

RIJEČ

Mahathir Mohamad: Civilizacija koja je pravedna više ne postoji

Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad izjavio je kako civilizacija koja je pravedna, slijedi vladavinu zakona, oslobođena ugnjetavanja i ima slobodu, danas više ne postoji, sve su to uništili ljudi koji

RIJEČ

Pristranost njemačke politike u Bosni kroz medijske izvještaje DW-a

Politika zapadnoevropskih zemalja prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima uglavnom je na istoj liniji od proglašenja bosanske nezavisnosti 1992., odnosno početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od embarga na oružje,