Bećirović razgovarao s predsjednikom Egipata

Bećirović razgovarao s predsjednikom Egipata

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom Istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta. Ovo je prvi razgovor najviših čelnika dvije zemlje nakon više od jedne decenije.

Tokom telefonskog razgovara o aktuelnoj situaciji na Bliskom Istoku, složili su se da je potrebno hitno zaustavljanje nasilja i ubijanja nedužnih civila u Gazi. Dr. Bećirović je još jednom snažno osudio napade na civile i bombardiranje u kojem se u najvećoj mjeri ubijaju djeca i žene.

Dr. Bećirović je konstatirao da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države, Izraela i Palestine, jedino dugoročno rješenje. On je naglasio da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta u smjeru urgentnog rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog naroda. On je naglasio da je Bosna i Hercegovina u stalnoj komunikaciji i s našom ambasadom u Egiptu, radi evakuacije bh. građana iz Gaze, te je izrazio nadu da će im što skorije biti omogućena evakuacija.

Dr. Bećirović i El-Sisi razgovarali su i o odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta, vodeće arapske zemlje sa preko 110 miliona stanovnika. Bosna i Hercegovina ima dobru bilateralnu saradnju s Egiptom, a postoji mogućnost da bude značajno unaprijeđena. Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je tokom razgovora naglasio da se bilateralni odnosi mogu unaprijediti na polju ekonomske, odbrambene, obrazovne i kulturne saradnje, te na polju turizma. 

Previous Nakon švedske mafije, u Sarajevu pao i hrvatski kriminalac
Next Norman Finkelstein: Gaza - zločin protiv čovječnosti koji traje skoro dvije decenije

You might also like

NAŠI DANI

U Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje Vladi premijera Dritana Abazovića

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su sinoć iza ponoći nepovjerenje Vladi premijera Dritana Abazovića, javlja AA. U glasanju je učestvovao 51 poslanik. Za nepovjerenje Vladi glasalo je 50 poslanika DPS-a, SDP-a,

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stigao 13. kontingent vakcina iz mehanizma “EU4Health”

 Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je jutros da je u Bosnu i Hercegovini stigao 13. kontingent vakcina protiv Covid-19 iz programa Evropske unije “EU4Health”. Radi se o 12.870 doza

NAŠI DANI

U Zvorniku završena izgradnja 9 kuća povratnicima

Putem programa Saudijski fond za razvoj, kojeg implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, devet povratničkih porodica u Zvornik dobilo je ključeve završenih stambenih jedinica.   Izvođenje radova je počelo prije