Norveška kompanija izgradila do sada najveću solarnu elektranu u Bosni i Hercegovini

Norveška kompanija izgradila do sada najveću solarnu elektranu u Bosni i Hercegovini

Predstavnici norveške kompanije za obnovljive izvore energije Greenstat i kompanije GP Toming iz Gruda obilježili su ove sedmice početak faze ispitivanja solarne elektrane Petnjik na području Gruda koja je prva Greenstatova solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Cijeli solarni park je sada instaliran, uključujući solarne panele, invertere i električnu opremu i priključak na trafostanicu i mrežu. Period izgradnje je protekao prema planu zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu GP Tominga u izgradnji velikih solarnih elektrana.

Sada će uslijediti testni period prije konačnog odobrenja elektroprenosa, što će biti postignuto kada se dokumentira da objekat isporučuje struju prema specifikaciji. Električna energija proizvedena tokom testnog perioda dat će kompaniji prve prihode u septembru. 

Solarna PV elektrana Petnjik, sa instaliranom snagom od 45 MWp i procijenjenom proizvodnjom od 64 GWh, najveća je solarna elektrana do sada izgrađena u Bosni i Hercegovini. Projekat je rezultat saradnje između GP Toming iz Bosne i Hercegovine i Greenstata iz Norveške.

– Ovaj značajni projekat će konkretno doprinijeti povećanju udjela obnovljive energije u snabdijevanju energijom u jugoistočnoj Evropi i predstavlja značajan korak ka zelenijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu – navode iz norveškog Greenstata.

Ceremonija u Grudama je imala dodatnu svečanu notu jer su joj prisustvovali predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine i Norveške.

Predstavnici Greenstata su tokom posjete Bosni i Hercegovini zajedno s predstavnicima Norveško-bosanske privredne komore (NBHK) održali i sastanak u Konjicu s predstavnicima lokalne zajednice.

Sastanak je organizirala Ambasada Bosne i Hercegovine u Norveškoj, kako bi se sagledavale mogućnosti da Greenstat zajedno s lokalnom poslovnom zajednicom i općinom pomogne razvoj energetskih projekata u općini Konjic.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim projektima koje razmatraju općina Konjic i poslovna zajednica, gdje su zainteresirani za saradnju sa stranim kompanijama koje imaju neophodnu stručnost i iskustvo u razvijanju projekta zelene energije.

Kako je navedeno nakon sastanka, ova općina želi postati najzelenija općina u Bosni i Hercegovini i nadaju se konstruktivnoj saradnji sa Greenstatom u tom smislu.

Iz norveške kompanije naglašavaju da je sastanak bio konstruktivan jer je bilo riječi o konkretnim projektnim mogućnostima u vjetroelektranu i solarnu tehnologiju, koja bi mogla doprinijeti zelenijoj budućnosti Konjica i cijele Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore Ahmed Lindov u izjavi za Fenu izrazio je zadovoljstvo da postoji interes Greenstata i bosanskohercegovačke poslovne zajednice da se sagledaju mogućnosti u dalje ulaganje u zelenu energije u Bosni i Hercegovini.

– Siguran sam da Greenstat, kao norveška kompanija, ima veliko znanje i stručnost koja može odigrati odlučujuću ulogu u tranziciji Bosne i Hercegovine u društvo koje je prihvatljivije za okoliš – zaključio je Lindov.

Previous Mladi bh. robotičari s velikim očekivanjima putuju na Međunarodnu robotičku olimpijadu
Next Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku: Nastavljen pozitivan trend upisa učenika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Domaća kompanija Korpa.ba širi se izvan granica Bosne i Hercegovine

Domaća kompanija za dostavu Korpa.ba širi se izvan tržišta Bosne i Hercegovine, saznaje BiznisInfo. Korpa je platforma za dostavu raznih vrsta proizvoda, namirnica, hrane i sl, a u domaćem je

Ekonomija/Biznis

Bosanski građani uživaju blagodati povoljne el. energije; u EU cijene šest puta više nego početkom godine

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sinoć usaglasio tekst Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, zbog hitnosti situacije, očekujemo da će isti

Ekonomija/Biznis

Svjetsko iskustvo prenose u Bosnu i Hercegovinu

Od nedavno je u Sarajevu otvorena  nova firma TIC- Tuzla International Company. Osnivači firme su nakon dugogodišnjeg boravka i iskustva stečenog širom svijeta odlučili investirati u BiH. Jedan od osnivača je  Senad Džihanović