Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku: Nastavljen pozitivan trend upisa učenika

Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku: Nastavljen pozitivan trend upisa učenika

U ponedjeljak, 04. septrembra 2023. godine počinje nastava i za učenike Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Ovu školu pohađa 439 učenika i učenica raspoređenih u 20 odjeljenja od prvog do četvrtog razreda. U školskoj 2023/2024. godini Elči Ibrahim-pašina medresa otvorila je vrata za 126 novih učenika i učenica koji su raspoređeni u pet odjeljenja prvog razreda. U ovoj generaciji su primljena 52 učenika i 74 učenice.

– Hvala Allahu, dž.š., Elči Ibrahim-pašina medresa od svoga reaktiviranja 1994. godine do danas se nije suočavala sa problemom nedostatka kandidata koji žele da pohađaju medresu u Travniku. Pozitivan trend upisa se nastavlja iz godine u godinu i nadamo se da će se nastaviti i u godinama koje dolaze – kaže za Preporod.info mr. Kemal Avdagić, pomoćnik direktora za nastavu u travničkoj medresi.

Avdagić ističe da postoji nekoliko razloga koji se vezuju za pozitivan trend upisa učenika u medrese, a osnovni je činjenica da medrese prate savremene trendove u oblasti odgoja i obrazovanja učenika i iste nastoje implementirati kroz svoje nastavne programe.

– Posvećuje se velika pažnja osamostaljivanju učenika i osposobljavanju za samostalan rad te ukazivanje na značaj razvoja različitih kompetencija koje su učenicima potrebne za nastavak njihovog obrazovanja – govori mr. Avdagić.

Jedan od značajnijih faktora koji utiču na opredjeljenje učenika za upis u medrese je taj, naglašava Avdagić, što medrese pored redovnog obrazovanja nude i mogućnost stjecanja dodatnih znanja i kompetencija kroz veliki broj dodatnih i vannastavnih aktivnosti.

– Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku svojim učenicima nudi mogućnost pohađanja kursne nastave iz stranih jezika, prvenstveno Turskog i Arapskog jezika gdje se nastava, uglavnom, izvodi na ciljnom jeziku. Pored toga, učenici imaju mogućnost pohađanja dodatne nastave kroz aktiv takmičarskih predmeta što omogućava učenicima unapređenje postojećih i usvajanje dodatnih znanja iz oblasti prirodnih nauka – napominje mr. Avdagić.

Kroz vannastavne aktivnosti u sklopu sekcija, učenici se opredjeljuju za jednu od 20 ponuđenih sekcija koje im omogućavaju dodatno usavršavanje u željenoj oblasti. U svim navedenim aktivnostima učenici rade zajedno sa svojim profesorima-mentorima koji ih upućuju na savremenu literaturu iz oblasti za koju se opredijele.

– Nakon završene Elči Ibrahim-pašine medrese učenici nastavljaju školovanje na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.
U Bosni i Hercegovini, veliki broj učenika upisuje International Univeristy Sarajevo (IUS), dok se jedan broj upisuje na fakultete koji su u sastavu državnih univerziteta. Također, značajan broj nastavlja školovanje u drugim državama poput Turske, Austrije i Njemačke – kaže na kraju mr. Avdagić.

Previous Norveška kompanija izgradila do sada najveću solarnu elektranu u Bosni i Hercegovini
Next Građani i gosti Sarajeva uživaju u izložbi automobila 'Golf Fest 2023'

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Akcija prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevska Općina Centar i načelnik Nedžad Ajnadžić u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ i Izdavačkom kućom „Knjigoljubac“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori.

KULTURA I UMJETNOST

Skenderija: 31. Međunarodni sajam Knjiga, od 17. do 22. aprila

Sarajevski sajam Centra Skenderija kao organizator i TKD „Šahinpašić“ kao partner pozivaju vas na 31. Međunarodni sajam Knjiga i 15. Bijenale knjige koje će se održati od 17. do 22. aprila 2019. godine u Centru Skenderija.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

NUB BiH – 76 godina u misiji kulture i obrazovanja

31. oktobra ove godine, obilježava se 76 godina od osnivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koja je na puno načina pokazala i dokazala društvenu opravdanost i potrebu postojanja