OS BiH uprkos izazovima 16. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima

OS BiH uprkos izazovima 16. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16 godina od njihovog osnivanja, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su u ponedjeljak, 29. novembra 2021. godine u Domu OS BiH u Sarajevu, upriličili prigodnu konferenciju za novinare.

Poštujući mjere zaštite od virusa COVID-19, pred domaćim novinarima, o ključnim aktivnostima, dostignućima i izazovima Oružanih snaga BiH govorili su ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović. Konferenciji su prisustvovali i zamjenici ministra odbrane Mijo Krešić i Mirko Okolić, kao i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajori Ivica Jerkić i Gojko Knežević.

Analizirajući postignuća u protekloj godini, ministar Podžić je podsjetio kako je godina počela naporom OS BiH na ineženjerijskom uređenju migrantskog kampa „Lipa“ kod Bihaća, kada je spriječena eskalacija značajne humanitarne krize u BiH. Osim toga, kazao je da „zahvaljujući partnerima i prijateljima MO i OS BiH, godina je završena sa dobrim vijestima, jer je Vijeće Evropskog fonda za mir jednoglasno odobrilo donaciju od 10 miliona eura za nabavku opreme i vozila za deminiranje i medicinsku podršku deminerskom bataljonu OS BiH“, rekao je Podžić.

Najzapaženiji rezultati rada u protekloj godini, kako je istakao ministar Podžić, ostvareni su u saradnji sa NATO-om, operacijama podrške miru, u pomoći civilnim tijelima u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i nesreće, procesu školovanja i podmlađivanja personala, deminiranju, učešću u vojnim vježbama. Naglašeno je i da je u ovoj godini, bez ijednog incidenta ili ranjavanja, okončano učešće u NATO-ovoj mirovnoj misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu te da su usvojeni novi partnerski ciljevi u našoj saradnji sa NATO-om. Sa posebnim akcentom je naglašena do sada najveća održana zajednička vježba  sa Oružanim snagama SAD „Brzi odgovor 21“, zaokružen je projekat uspostavljanja ambulanti OS BiH te finaliziran prijedlog izmjena Zakona o službi OS BiH, čijim usvajanjem bi se poboljšao status pripadnika OS BiH.

Također, ministar Podžić je istakao i otežavajuće okolnosti, koje se prije svega odnose na budžet za odbranu. Na samom kraju Podžić je istakao da, uprkos brojnim izazovima i ograničenim finansijskim sredstvima, OS BiH dočekuju svoj 16. rođendan s dobrim rezultatima, koji su prepoznati, istina, više u svijetu nego od sopstvenih vlasti.

Načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović je u svom obraćanju istakao da su se Oružane snage BiH tokom postojanja jačale i razvijale se u respektabilnu vojnu snagu, specifičnu, ali i vrlo prepoznatljivu, kako u regiji tako i šire. „Kao jedina legalna, legitimna i profesionalna vojna snaga države BiH, u proteklih 16 godina profesionalnim i odgovornim izvršenjem zakonom propisane misije i zadataka u zemlji i inostranstvu, stekla je povjerenje domaćih institucija vlasti i stanovništva, ali i značajan ugled u međunarodnoj zajednici. Iako smo pri tome bili suočeni sa raznovrsnim izazovima i teškoćama, rezultati nisu izostali, već naprotiv, ostvarili smo brojna dostignuća, značajan napredak i zapažene uspjehe”, rekao je general Mašović.

Previous U Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju
Next Deal Zapada s nacionalistima u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Podrška saigračima: Džeko i Misimović u kampu reprezentacije

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su večeras odradili još jedan trening u sklopu priprema za utakmicu sa Finskom. Selektor Robert Prosinečki sa svojim saradnicima je na raspolaganju imao sve pozvane

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica stradanja na Korićanskim stijenama: Sjećanje na više od 200 ubijenih logoraša

Na Korićanskim stijenama danas je obilježena 28. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata, javlja AA. Shodno preporukama kriznih štabova vezano za pandemiju COVID-19 ovogodišnje obilježavanje realizovano je uz

NAŠI DANI

Iz Slovenije u Sarajevo stiglo 48.000 doza AstraZeneca vakcina

U Sarajevu je danas izvršena zvanična primopredaja donacije Slovenije Bosni i Hercegovini u vidu 48.000 doza AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa. Primopredaji su nazočili predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i ambasador Slovenije u Bosni