Osigurano 22 miliona dolara za izgradnju Univerzitetske biblioteke

Osigurano 22 miliona dolara za izgradnju Univerzitetske biblioteke

Bosna i Hercegovina i Kraljevina Sudijska Arabija potpisale su danas u Sarajevu memorandume o podršci Saudijskog fonda za razvoj Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu i općini Goražde.

Potpisnici su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda te zamjenik predsjednika Saudijskog fonda Yousef bin Ibrahim Al-Bassam.

Prvi memorandum će omogućiti realizaciju saudijskog granta od 22 miliona dolara za izgradnju objekta Univerzitetske biblioteke u Sarajevu površine oko 11 hiljada kvadratnih metara. Novac je namijenjen za vanjske i unutrašnje građevinske radove, opremanje i namještanje Biblioteke.

Izgradnja će imati veliki značaj za akademsku zajednicu, posebno za 35.000 studenata kojima će biti osigurani neophodni uvjeti za uspješno studiranje.

Drugi memorandum odnosi se na povoljni kredit Saudijskog fonda za razvoj od šest miliona dolara za infrastrukturu u Goraždu – sanaciju sekundarne vodovodne mreže, izgradnju mosta preko Drine u naselju Vitkovići te za modernizaciju lokalnih i nekategorisanih puteva i gradskih ulica. Rok otplate kredita je 25 godina, grejs period pet godina, a fiksni troškovi kredita su dva posto na godišnjem nivou.

Sanacijom vodovodne mreže izbjeći će se gubici na mreži veći od 60 posto, koji trenutno stvaraju velike finansijske gubitke općini. Izgradnjom mosta u Vitkovićima, to naselje će biti povezano s ostatkom općine, dok će modernizacija putnih pravaca olakšati protok ljudi i robe.

Ministar Vjekoslav Bevanda naglasio je nakon potpisivanja dvaju memoranduma da će novoizgrađeni objekt Univerzitetske biblioteke u Sarajevu imati veliki značaj jer podrazumijeva ulaganje u obrazovanje i uvjete za 35.000 studenata. Objekt će omogućiti ostvarivanje najviših standarda u visokom obrazovanju i koristit će mladim ljudima, njihovim profesorima i budućim akademcima.

Za drugi memorandum je naveo da će doprinijeti boljim uvjetima života u Goraždu budući da omogućava ulaganje u kapitalne projekte.

Današnje potpisivanje dvaju memoranduma je, po njegovim riječima, nastavak svega što Saudijska Arabija inače čini za Bosnu i Hercegovinu. Uz zahvalnost, Bevanda je napomenuo da je dosad vrlo uspješno realizirano više projekata uz pomoć Saudijskog fonda za razvoj.

Supotpisnik dvaju memoranduma, zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam, rekao je da Saudijski fond podržava prijeteljske zemlje, kao i da je doprinio mnogim razvojnim projektima u različitim sektorima u BiH.

Potpisane memorandume je Al-Bassam ocijenio izuzetno važnim i dodao da su realizirani obostranim naporima.

Saudijski fond će nastaviti podršku razvojnim projektima u BiH a tokom aktuelne posjete visoke saudijske delegacije Bosni i Hercegovini bit će riječi o tome koji su projekti prioritetni, najavio je zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj.

(Fena/sa-c.net)

Previous U TOKU KONZERVACIJA DIJELA BEDEMSKOG ZIDA – ULAZA NA STAROM GRADU JEZERSKOM
Next Obilježen Dan Opće bolnice - tradicija duga 150 godina

You might also like

NAŠI DANI

Srebrenička majka Kada Hotić: Nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet

Kada Hotić, predstavnica majki Srebrenice, tokom obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u nedjelju u Potočarima, u Bosni i Hercegovini izjavila je kako nijedna religija nije razlog ljudskoj

NAŠI DANI

Srebrenica: U Veterinarskoj stanici “sređuju” papire za državljanstvo Srbije

Ispred Veterinaske stanice u Srebrenici, danas desetine građana. Saznajemo kako je riječ o predaji dokumenata za dobijanje državljanstva Republike Srbije, u što kraćem roku. Sve se dešava neposredno pred aprilske

NAŠI DANI

Vakcinacija u KS: Nikad veće gužve ispred Zetre

Danas na vakcinalnom punktu u Zetri na raspolaganju su sve vrste vakcina: AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm, kao i za revakcinaciju osoba koje su prvu dozu primile van Kantona Sarajevo.  Proteklog dana, u