Počelo saslušanje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija pred Međunarodnim sudom pravde

Počelo saslušanje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija pred Međunarodnim sudom pravde

Počelo je saslušanje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) – izvještava AJB.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki obratio se pred sudom, rekavši da mu je velika čast i odgovornost predstavljati narod i državu Palestinu u ovom “historijskom postupku”.

“Stojim pred vama dok je 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, a polovinu tog broja čine djeca, opkoljeno i bombardovano, ubijeno i ranjeno, izgladnjelo i raseljeno”, rekao je.

“Više od 3,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, podvrgnuto je kolonizaciji svog teritorija i rasističkom nasilju koje to omogućuje”, dodao je.

“Također, 1,7 miliona Palestinaca u Izraelu tretiraju kao građane drugog reda… u zemlji njihovih predaka”, istakao je. “Sedam miliona palestinskih izbjeglica i dalje nema pravo na povratak u svoju zemlju i domove.”

‘Stalna okupacija je pravi oksimoron’

Pravni zastupnik Paul Reichler kaže da je “kristalno jasno” da, prema međunarodnom pravu, okupacija može biti samo privremeno stanje stvari.

“Stalna okupacija je pravi oksimoron”, rekao je u obraćanju pred Međunarodnim sudom pravde.

“Ono što izraelsku okupaciju čini nezakonitom je upravo njen trajni karakter”, dodao je, nabrajajući četiri faktora koja to dokazuju:

  • Izraelska de jure i de facto aneksija istočnog Jerusalema i Zapadne obale.
  • Izraelske tvrdnje o suverenitetu nad ovim područjima, koja nazivaju svojim biblijskim imenima, Judeja i Samarija, i smatraju ih sastavnim dijelovima države Izrael.
  • Izraelsko osnivanje stotina naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, s više od 700.000 izraelskih doseljenika.
  • Mnoštvo službenih izjava i dokumenata koji otvoreno iskazuju namjeru Izraela da sav okupirani teritorij istočno od Zelene linije uključi u državu Izrael kao stalni dio jedinstvene jevrejske države koja se proteže od rijeke Jordan do Sredozemnog mora.

Reichler: Međunarodno pravo nalaže okončanje izraelske okupacije

Pravni zastupnik Paul Reichler rekao je da će se u svom obraćanju fokusirati na izraelsku okupaciju, aneksiju i naseljavanje okupiranog palestinskog teritorija.

Kaže da će u svom obraćanju identifikovati elemente koji određuju je li i u kojim okolnostima ratoborna okupacija nezakonita prema međunarodnom pravu.

Dodao je da će zatim predstaviti dokaze kojima će pokazati jesu li ti elementi ovdje prisutni.

“Pokazat ću da je na osnovu primjenjivih i dobro utvrđenih i neospornih činjenica izraelska 56-godišnja okupacija palestinskog teritorija očito i ozbiljno protuzakonita i da međunarodno pravo nalaže njeno potpuno i bezuvjetno okončanje”, rekao je.

Palestinski ministar sudu predstavio pet karata

Palestinski ministar vanjskih poslova je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) predstavio pet karata.

Prva je karta historijske Palestine, teritorija na kojem je, kaže on, palestinski narod trebao imati mogućnost da ostvari svoje pravo na samoodređenje.

Druga karta prikazuje Mapu Ujedinjenih nacija iz 1947. kojom je Palestina podijeljena na dvije države, arapsku i jevrejsku, a kojom je izignorisana volja Palestinaca, rekao je Al- Maliki.

Treća karta prikazuje tri četvrtine hisorijske Palestine koje su postale Izrael od 1948. do 1967. godine.

“Izrael je od prvog dana svoje okupacije počeo kolonizirati i pripajati zemlju. Ostavio nam je kolekciju nepovezanih bantustana kojima je onemogućena nezavisnost naše države kao što je prikazano na četvrtoj karti”, rekao je.

Peta karta je ona koju je Netanyahu predstavio pred Generalnom skupštinom UN-a, a koja je opisana kao “novi Bliski istok”.

“Na ovoj karti uopće nema Palestine, samo Izrael koji se prostire od rijeke Jordan do Sredozemnog mora”, kaže al-Maliki.

“Ovo pokazuje šta je cilj produžene i kontinuirane okupacije Palestine: potpuni nestanak Palestine i uništenje palestinskog naroda. Nema opravdanja za ove nepravde i poniženja, neprihvatljivo je i neoprostivo dozvoliti da se ovo nastavi.”

Al-Maliki: Palestina nije bila zemlja bez naroda

U obraćanju pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki rekao je da Palestina nije bila zemlja bez naroda.

“Na ovoj zemlji je bilo života – političkog, kulturnog, društvenog i vjerskog”, rekao je Al-Maliki. “Postojale su škole, univerziteti, kina, porodice i zajednice na čije je živote utjecalo obećanje dato hiljadama milja daleko prije više od 100 godina.”.

Dodao je da se Palestincima decenijama uskraćuje pravo na samodoređenje koje imaju kao narod i kao nacija.

“UN je obećao da će osloboditi svijet od kolonijalizma i aparthejda. Ipak, decenijama je Palestincima to pravo uskraćivano”, poručio je.

Drugo mišljenje ICJ-a u 20 godina

Ovo je drugi put da će Međunarodni sud pravde (ICJ), na zahtjev Generalne skupštine UN-a, dati savjetodavno mišljenje o okupiranom palestinskom teritoriju.

Svjetski sud je u julu 2004. zaključio da je Izrael gradnjom zida u Zapadnoj obali prekršio međunarodne zakone i da ga mora srušiti. Tel Aviv nije ispunio taj zahtjev.

Izrael neće nastupiti pred sudom, a ljutito je reagovao na zahtjev UN-a iz 2022. godine, kojeg je Netanyahu nazvao “vrijednim prezira” i “sramotnim”.

Amnesty International: Izrael mora okončati brutalnu okupaciju Gaze i Zapadne obale

Organizacija za ljudska prava Amnesty International je saopćila da Izrael mora okončati “brutalnu” okupaciju Palestine, kojom “potiče aparthejd i sistematska kršenja ljudskih prava”.

Agnes Callamard, generalna sekretarka Amnesty Internationala, rekla je da izraelsku okupaciju Palestine karakteriše “rasprostranjeno i sistematsko kršenje ljudskih prava Palestinaca”.

“Okupacija je, također, omogućila i učvrstila izraelski sistem aprathejda, koji je nametnut Palestincima”, dodala je Callamard, ističući da je okupacija vremenom “evoluirala u trajnu okupaciju uz flagrantno kršenje međunarodnog prava”.

“Svijet mora prepoznati da je okončanje izraelske nezakonite okupacije preduvjet okončanja stalnih kršenja ljudskih prava u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijima”, rekla je Callamard​.

Previous Amra Selimović je najmlađa doktorica nauka u Bosni, stručnjak je za blockchain tehnologiju
Next U glavnom gradu danas nemirno tlo - potres ujutro i uvečer

You might also like

NAŠI DANI

Hipermarket na 10.700 m2 – Bingo City Center u Sarajevu počinje sa radom u subotu

Bingo City Center od 12. 9. 2020. konačno u Sarajevu!  Ovo je prva faza otvorenja u kojoj očekujemo da kupcima svoja vrata otvore hipermarket Bingo Plus, dm, Cocozebra, Caffe slatičarna

NAŠI DANI

Stoltenberg-Zvizdić: Bosna i Hercegovina i NATO imaju zajednički interes

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kome je rekao da je strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo

NAŠI DANI

Vučić: Morali smo prihvatiti prijedlog Bosne i Hercegovine za autoput Beograd-Sarajevo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije stvoriti tehničke uslove za interni dijalog o Kosovu i dodao da misli da je rješenje problema između ustupaka srpske