Poziv da se uspostavi registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na Bosnu

Poziv da se uspostavi registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na Bosnu

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini da odmah zatraži od Vijeća Evrope upostavljanje registra ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu a na osnovu presuda ICTY i drugih činjeničnih elemenata o razaranjima.

-Pozivam Delegaciju EU u BiH i Vijeće Evrope da se uspostavi registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH.

Pozivam Delegaciju EU u BiH da se odmah zatraži od Vijeća Evrope upostavljanje registra ratne štete od agresije i Hrvatske na BiH a na osnovu presuda ICTY i drugih činjeničnih elemenata o razarnjima.

Pozdravljam snažno uspostavljanje ratnog registra za Ukrajinu, ali djeluje cinično da jedna država ima pravo na odštetu a druga koja je takodjer pretrpila agresije – nema.

To se mora hitno ispraviti, u suprotnom se šalje signal i Srbiji i Hrvatskoj da mogu ponovo pokrenuti agresije i potpuno nekažnjeno razarati BiH.

Posebno zabrinjava da Vijeće Evrope nejednako tretira čin agresije i napad na suverenitet, što je opet posebno zabrinjavajući signal, prema kojem jedni imaju pravo na agresiju, a drugi ne.

Taj element čini i registar za Ukrajinu potpuno diskutabilni.

U vezi s ovim pokrenuću aktivnosti za potpisivanje Peticije Delegaciji EU BiH.

CITAT: Europski lideri potpisali ratni registar za Ukrajinu, nadaju se odšteti.

Europski lideri u srijedu su pozdravili novi “registar štete” za Ukrajinu koji su nazvali “povijesnim” i prvim korakom da natjeraju Rusiju da plati za rat koji vodi.

Instrument, koji je kreiralo Vijeće Europe od 46 zemalja, postavlja evidenciju dokaza uoči mogućeg budućeg kaznenog gonjenja ruskih lidera, postavljajući tako temelje za kompenzaciju.

Bio je to “prvi, neophodan, hitan korak” kojim se osigurava “pravda koja je usredotočena na žrtve” rata, rekla je predsjedavajuća vijeća Marija Pejčinović Burić po dolasku na drugi dan samita na Islandu.Ona je rekla da je do srijede rano 40 zemalja potpisalo stvaranje registra, uključujući Sjedinjene Države i sve druge zemlje G7.Još tri zemlje su finalizirale interne procedure za to, prenosi Reuters.

Ona i drugi lideri naglasili su da bi zemlje izvan Vijeća Europe – pankontinentalno tijelo za prava odvojeno od Europske unije, ali koje uključuje svih 27 država članica EU – mogle podržati registar – objavio je Mehmedović.

Naslovna fotografija: Zgrada Orijentalnog instituta u Sarajevu – uništena na jučerašnji dan, 17. maja 1992.

-Urbicid i kulturocid dvije su osnovne karakteristike agresorskog napada na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Sa ciljem da se sistematski uništi kulura i urbani horizont grada Sarajeva, granatirani su i rušeni objekti od velikog kulturnog i nikakvog vojnog značaja. Jedan takav bio je Orijentalni institut u Sarajevu, kulturna riznica koja je sadržavala preko 5.000 kodeksa na orijentalnim jezicima, vilajetski arhiv sa preko 200.000 dokumenata, i biblioteku preko 15.000 knjiiga, zapaljen je 17. maja 1992. godine. U dimu i sramoti nestao je kompletan njegov fundus. Spašeno je manje od 1% građe.

Od prijeratnih 5.263 kodeksa preostala su samo 52, među kojima su neki djelimično nagoreni, da svjedoče o barbarskom uništenju neponovljivog stvaralaštva zauvijek izgubljenog za svjetsku nauku i kulturu.Orijentalni institut osnvan je 1950. godine, a najzaslužniji za njegov samostalan početak rada jeste akademik Branislav Đurđev, koji je bio uporan u namjeri da ova ustanova postane samostalna. U njemu su radili gotovo svi najbolji osmanisti s ovih prostora, te je izrastao u jednu od najuglednijih naučnih institucija u Bosni i Hercegovini u oblasti humanističkih nauka – podsjetili su iz Muzeja Alija Izetbegovic.

Slika može predstavljati tekst
Fotografija: Orijentalni institut

-U ulici Đoke Mazalića, na Marijinom dvoru, gdje se prvobitno nalazila zgrada Orijentalnog instituta, ubijana je historija Bosne i Hercegovine, napisat će historičar Alen Zečević.

Previous Otvoren treći Sarajevo Halal Fair: Halal tržište je najbrže rastuće tržište u svijetu
Next Britanci primjetili: Bosna i Hercegovina bogata novim metalima, ali su zakoni zastarili

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Bihaću osmi ‘Performans 8372’ u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

 – Udruženje “Horizont 2006” i Ženska edukativna organizacija “Iskre” osmi put su na Gradskom stadionu u Bihaću organizirali “Performans 8372 – Bihać 2022”. Nekoliko stotina građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona

OTPOR BOSNE

Godišnjica pogibije jednog od devet narodnih heroja Adila Bešića

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević posjetio porodicu heroja Adila Bešića u Prijedoru i prisustvovao obilježavanju godišnjice njegove pogibije u Bihaću. Nizom aktivnosti obilježena je

NAŠI DANI

Banjaluka: Prikupljanje pomoći porodici Dodik

Na trgu Krajine mladi opozicionih stranaka organizovali su prikupljanje pomoći za porodicu Dodik. Mladi stranaka opozicije u Banjaluci su organizovali prikupljanje pomoći za porodicu Dodik. Povod je govor Milorada Dodika