Predstavljeni rezultati projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u isksutvu Bosne”

Predstavljeni rezultati projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u isksutvu Bosne”

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas su zvanično predstavljani rezultati naučnoistraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ostvarenih u 2022. godini.

 „Danas predstavljamo samo dio materijala koji je sniman na terenu u protekloj godini, od Bihaća do Plava. Obišli smo gradove širom Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prikupljajući građu, a koja će u svom orginalnom formatu biti predstavljena krajem naredne godine na izložbi. Pri put će biti kreirana cjelovita izložba, koja će nastojati predstaviti društveno-politički, historijski i naučno-obrazovni kontekst, kulturu, umjetnost, arhitekturu, koju je islam donio na prostore Bosne i Hercegovine“, izjavila je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta.

Profesorica Abadžić je dodala kako su rezultati projekta objedinjeni u posebno kreiranoj digitalnoj zbirci.

Menadžer projekta Ismet Veladžić podsjetio je da cilj predstavljanje bosanskohercegovačkih muslimana i islama u njihovom autentičnom i duhovnopovijesnom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim, moralnim i civilizacijskim vrijednostima, te da se predstave humane, socijalne, moralne i estetske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine i potencijali bosanskohercegovačkog islama.

„Nakon što smo obišli 38 mjesta, predstoji nam snimanje unutar institucija kulture – muzeja, arhiva, galerija, instituta, biblioteka i tako dalje, a onda slijedi selekcija radova, postprodukcija, za veliku izložbu. Naravno, izložbom se ne završava projekat, plan je da s njom izađemo u Evropu“, naglasio je Veladžić.

Na domaćem i međunarodnom nivou na ovom značajnom projektu umreženo je više od 200 saradnika, kustosa, naučnih istraživača i članova akademske zajednice.

Mirza Hasanefendić, producent izložbe, objasnio je da se na terenu snimaju fotografije i video, što se dalje objavljuje na stranici www.bosnianexperience.com.

„Za sada je postavljeno oko 50 posto materijala, a u narednih mjesec do dva će biti objavljen sav materijal. U našim materijalima imamo svega nekoliko intervjua, jer je ovo više dokumentarni pristup. Radi se o objektima, kulturno-historijskoj građi, muzejskim kolekcijama i zbirkama. Sve materijale prate prigodni opisi koje priprema naš tim“, objasnio je Hasanefendić.

Prema riječima urednika web stranice projekta Ekrema Tucakovića, stranica je virtuelni prostor za predstavljanje sadržaja koji su u najširem sadržaju povezani s ciljevima i tematskim cjelinama projekta.

„Web portal i aktivno prisustvo na društvenim mrežama omogućava učesnicima projekta kontinuiranu komunikaciju i interakciju s općom i stručnom javnošću, ali i predstavljanje onih rezultata istraživanja, dokumenata i artefakata koji se zbog obimnosti neće moći uvrstiti u izložbu“, kazao je Tucaković.

Projekat “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” je pionirski projekat kojeg je pokrenuo Rijaset Islamske (IZ) zajednice u Bosni i Hercegovini, a koji  tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama

Projekat realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.

„Zahvaljujemo se reisul-ulemi na snažnoj podršci i veliku zahvalnost dugujemo svima onima koji učestvuju i koji su prijatelji projekta. Iz onoga što smo imali priliku čuti i vidjeti danas, možemo zaključiti da je urađeno mnogo posla. Ovo je projekat od velikog značaja za Islamsku zajednicu, Bošnjake, ali i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Projekat već ima obilježja jednog brenda koji mnoge oduševljava, obavezuje i raduje“, poručio je na kraju današnjeg predstavljanja direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić.

(MINA)

Previous Albanija potpisala ugovor o nabavci turskih dronova Bayraktar TB2
Next Njemački dokumenti otkrivaju: Tuđman je 1991. htio sa Srbijom podijeliti Bosnu

You might also like

DUHOVNOST

Kako su se Bajrami nekad najavljivali

Dva muslimanska bajramska blagdana u islamskoj tradiciji Bošnjaka zauzimaju posebno mjesto i oni su neodvojivi dio identiteta muslimana ovih prostora. Načini njihovog obilježavanja u prošlosti rezultirali su raskošnom lepezom običaja

KULTURA I UMJETNOST

Cem Ucan najavio snimanje filma o učešću Bošnjaka u bici na Canakkaleu

Poznati turski glumac i filmski radnik, na Balkanu poznat po serijama “Drirlis Erturul” i “Payitaht: Abdulhamid”, Cem Ucan najavio je snimanje filma o bici na Canakkaleu i učešću Bošnjaka i

KULTURA I UMJETNOST

U narednih mjesec dana na Historija TV dokumentarni filmovi Avde Huseinovića

U narednih mjesec dana, od subote 2. aprila na kanalu Historija TV u okviru platforme BH Telecoma – Moja TV, kreće serijal dokumentarnih filmova autora Avde Huseinovića. Filmovi će biti