Premijer Kurti: Ponosan sam što je Kosovo domovina Bošnjaka

Premijer Kurti: Ponosan sam što je Kosovo domovina Bošnjaka

Uloga Bošnjaka u svim procesima je historijska i nepokolebljiva pa su danas kosovski Bošnjaci sastavni dio našeg društva, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti na skupu organizovanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka Kosova.

Premijer Kurti je rekao da je ponosan što je Republika Kosovo domovina Bošnjaka koji godinama doprinose i posvećuju se razvoju Kosova, uprkos svim izazovima u prošlosti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Bošnjačka zajednica, osim kao dio multietničkog pejzaža Kosova, kako je naglasio premijer Kurti, može igrati važnu ulogu kao glavni most između Kosova i Bosne i Hercegovine, na ukidanju viza, normalnom kretanju ljudi i kapitala, do priznavanja i izgradnje diplomatskih odnosa između dvije zemlje, čiji su narodi imali sličnu sudbinu.

“Bošnjaci na ovim prostorima uspjeli su sačuvati svoj jedinstveni identitet, svoj jezik, svoju kulturu i svoju tradiciju. Oni su ustavna kategorija i njihov jezik se može koristiti kao službeni jezik”, rekao je premijer Kurti.

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, predstavnica bošnjačke zajednice, zahvalila je premijeru Kurtiju na povjerenju i mogućnostima koje je dao bošnjačkoj zajednici na Kosovu da bude predstavljena na najvišim institucionalnim nivoima.

Ona je rekla da manjinske zajednice na Kosovu treba da iskoriste ove mogućnosti za očuvanje kulturnih vrijednosti, identiteta, jezika i kulture.

“Na današnji dan proslave da prenesemo poruke mira za nas koji živimo na Kosovu i zajednički se posvetiti dobrosusjedskim odnosima sa svim narodima u regionu”, rekla je Redžepi.

Proslavi Dana Bošnjaka Kosova prisustvovali su ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi, ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka, bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova Samra Ilijaz, zamjenik francuskog ambasadora Cyprien Francois, bivši zamjenik šefa misije OEBS -a Kilian Wahl i drugi.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, na Kosovu živi oko 27.000 Bošnjaka.

Izvor: AA

Previous Sastanak u Zagrebu: Izetbegović sa sadašnjim i bivšim predsjednikom RH
Next Otvorena izložba u znak sjećanja na bosanske vojnike Austrougarske monarhije

You might also like

NAŠI LJUDI

Radost za Bošnjake St. Louisa: U okrugu Mehlvilu od iduće godine Ramazanski bajram školski praznik

Svake godine, kako se Ramazan bliži, Alisa Džekić počinje kontaktirati svoje nastavnike u srednjoj školi Bernard kako bi ih obavijestila da je možda umorna od posta i da im kaže

NAŠI LJUDI

Više od 600 posjetilaca na manifestaciji “Bošnjački piknik” u Saint Louisu

U parku Jefferson Barracks u St. Louisu (SAD) 3. maja je organizirana manifestacija pod nazivom “Bošnjački piknik”. Riječ je o projektu koji je razvijen kroz partnerstvo između lokalnih bošnjačkih organizacija

RIJEČ

Niste vi imali toga tamo u Bosni

  Piše: Jahiel Jaši Kamhi Dugo sam već ovdje, u Kanadi, ali se još uvijek sjećam naših dijasporskihpočetaka, sličnih, istih i potpuno različitih jednih od drugih. Jedna od mojih prvih impresija