Pripadnici OS BiH ostvarili izuzetne rezultate na takmičenju „Best Warrior 2020“ u Marylandu – SAD

Pripadnici OS BiH ostvarili izuzetne rezultate na takmičenju „Best Warrior 2020“ u Marylandu – SAD

U organizaciji Nacionalne garde Marylanda (MDNG) od 12. do 15. marta 2020. godine održano je takmičenje za najboljeg ratnika „Best Warrior Competition 2020“ na kojem je tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine osvojio prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa.

Takmičenje je realizovano u okviru Programa saradnje „Vojska-Vojsci (M2M) uz pomoć Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Sarajevu. „Best Warrior Competition“ jača odnose i gradi multinacionalnu koheziju, te interoperabilnost partnerskih zemalja.

Elementi i scenarij takmičenja su dizajnirani da oslikaju realne situacije sa kojima se vojnici mogu susresti u izvršavanju stvarnih operacija. Jedan od glavnih elemenata takmičenja jeste konzistencija nepoznatog, tako da učesnici nisu mogli znati šta ih čeka nakon izvršavanja trenutnog zadatka.

Nakon završetka „Best Warrior 2020“, 15. marta. 2020. godine održana je ceremonija zatvaranja, u kojoj su proglašeni najbolji pojedinci u svim kategorijama. Tim OS BiH osvojio je prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa, a ukupnom plasmanu zavidnu srebrenu medalju.

Tokom završne ceremonije, brigadni general Janeen L. Birckhead čestitala je svim učesnicima na izvanrednim rezultatima i nesebičnom doprinosu. Posebnu zahvalu uputila je učesnicima iz OS BiH i Estonije, jer su takmičenju dali internacionalni karakter.

 „Best Warrior Competiton“ u Marylandu je trilateralno vojno takmičenje koje zahtijeva brze i adekvatne odgovore na vojničke zadatke u veoma stresnim situacijama. Učesnici su prošli jako zahtjevne izazove koji pored visokog nivoa fizičke spremnosti zahtijevaju odlično poznavanje vojničkih vještina poput navigacije, rasklapanja i sklapanja različitih vrsta naoružanja, gađanja, pružanja prve pomoći u borbenim uslovima, slanje zahtjeva za medicinsku evakuaciju, te različite testove u usmenoj i pismenoj formi.

Pripadnici OS BiH su još jednom pokazali veoma visok stepen motivisanosti, profesionalizma, borbenog duha, te u svakom momentu dostojanstveno predstavljali Oružane snage BiH i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Ekipu koja je predstavljala Oružane snage Bosne i Hercegovine činili su: poručnik Anes Halilović, vodnik Matija Ivaković, kaplar Senad Sarajkić, te vođa tima stariji vodnik prve klase Goran Antunović.

Previous Od koronavirusa se oporavilo skoro 78 hiljada ljudi
Next Covid-19 u usporedbi s ostalim virusima koje smo imali zadnjih godina (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Ekonomija je protjerana iz ove Vlade FBiH. Elektroprivreda 28 godina poslije rata nije bila u gubitku

Gost današnjeg izdanja Rezimea (FTV) bio je Fadil Novalić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine. Govoreći o očekivanom Izvještaju Evropske komisije o

NAŠI DANI

EP: Priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka EU

  Priznavanje genocida u Srebrenici osnovni je korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskog uniji, navodi se u amandmanu slovenačkog europarlamentarca Igora Šoltesta koji je Evropski parlament usvojio danas u okviru

SPORT

KS: Upriličen prijem reprezentacije Dia BiH – evropskih prvaka

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija ugostili su danas futsal reprezentaciju dijabetičara Bosne i Hercegovine i doktora Midhata Mujića iz Saveza dijabetoloških udruženja BiH.