Pripadnici OS BiH ostvarili izuzetne rezultate na takmičenju „Best Warrior 2020“ u Marylandu – SAD

Pripadnici OS BiH ostvarili izuzetne rezultate na takmičenju „Best Warrior 2020“ u Marylandu – SAD

U organizaciji Nacionalne garde Marylanda (MDNG) od 12. do 15. marta 2020. godine održano je takmičenje za najboljeg ratnika „Best Warrior Competition 2020“ na kojem je tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine osvojio prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa.

Takmičenje je realizovano u okviru Programa saradnje „Vojska-Vojsci (M2M) uz pomoć Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Sarajevu. „Best Warrior Competition“ jača odnose i gradi multinacionalnu koheziju, te interoperabilnost partnerskih zemalja.

Elementi i scenarij takmičenja su dizajnirani da oslikaju realne situacije sa kojima se vojnici mogu susresti u izvršavanju stvarnih operacija. Jedan od glavnih elemenata takmičenja jeste konzistencija nepoznatog, tako da učesnici nisu mogli znati šta ih čeka nakon izvršavanja trenutnog zadatka.

Nakon završetka „Best Warrior 2020“, 15. marta. 2020. godine održana je ceremonija zatvaranja, u kojoj su proglašeni najbolji pojedinci u svim kategorijama. Tim OS BiH osvojio je prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa, a ukupnom plasmanu zavidnu srebrenu medalju.

Tokom završne ceremonije, brigadni general Janeen L. Birckhead čestitala je svim učesnicima na izvanrednim rezultatima i nesebičnom doprinosu. Posebnu zahvalu uputila je učesnicima iz OS BiH i Estonije, jer su takmičenju dali internacionalni karakter.

 „Best Warrior Competiton“ u Marylandu je trilateralno vojno takmičenje koje zahtijeva brze i adekvatne odgovore na vojničke zadatke u veoma stresnim situacijama. Učesnici su prošli jako zahtjevne izazove koji pored visokog nivoa fizičke spremnosti zahtijevaju odlično poznavanje vojničkih vještina poput navigacije, rasklapanja i sklapanja različitih vrsta naoružanja, gađanja, pružanja prve pomoći u borbenim uslovima, slanje zahtjeva za medicinsku evakuaciju, te različite testove u usmenoj i pismenoj formi.

Pripadnici OS BiH su još jednom pokazali veoma visok stepen motivisanosti, profesionalizma, borbenog duha, te u svakom momentu dostojanstveno predstavljali Oružane snage BiH i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Ekipu koja je predstavljala Oružane snage Bosne i Hercegovine činili su: poručnik Anes Halilović, vodnik Matija Ivaković, kaplar Senad Sarajkić, te vođa tima stariji vodnik prve klase Goran Antunović.

Previous Od koronavirusa se oporavilo skoro 78 hiljada ljudi
Next Covid-19 u usporedbi s ostalim virusima koje smo imali zadnjih godina (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Helsinški odbor: Ako se SAD, EU i NATO ne vrate na Balkan, Srbija će ga trajno destabilizovati

Ukoliko SAD, EU i NATO pravovremeno ne obnove obećani angažman na Balkanu, Srbija i drugi regionalni lideri će nastaviti svoje politike koje će trajno destabilizovati Balkan a svi napori da

NAŠI DANI

Ilidža: Obilježena 25. godišnjica Četvrte viteške brigade

Polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje Ilidža i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža počelo je obilježavanje 25. godišnjice od formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade. Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža  Muhamed Omerović rekao

NAŠI DANI

Zabrinutost za ulogu RAK-a nakon imenovanja direktora iz medija kažnjavanog zbog izvještavanja o ratnim zločinima

Tokom petogodišnjeg mandata Draška Milinovića na čelu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), ovaj medij je, zbog svog izvještavanja o temama ratnih zločina, najmanje tri puta kažnjen od Regulatorne agencije za komunikacije