Promocija knjige ‘Putovanje kroz Bosnu 1530’

Promocija knjige ‘Putovanje kroz Bosnu 1530’

U mostarskom Centru za kulturu okviru Mostarskog ljeta u utorak, 1. augusta, s početkom u 20 sati bit će predstavljena knjiga „Putovanje kroz Bosnu 1530 – U kakvom stanju je Kraljevinu Bosnu zatekao i opisao Benedikt Kuripešić 1530.“, autorice Bisere Suljić-Boškailo.

Knjiga otkriva dugo skrivane istine o Bosni te nudi kolaž bosanskohercegovačke historijske nauke, lijepe književnosti i prevodilačkog znanja i umijeća, što ne čudi kada se radi o autorici koja je i sama naučnica, odnosno univerzitetska profesorica germanistike, te umjetnica i prevoditeljica, dobitnica mnogobrojnih nagrada za svoja književna djela i prevode, najavili su organizatori.

Na mostarskoj promociji o knjizi “Putovanje kroz Bosnu 1530” pored autorice govorit će i dr. sci. Lejla Žujo Marić te dr. sci. Dario Terzić.

Bisera Suljić- Boškailo rođena je 9. januara 1965. u Tutinu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Studirala je u Sarajevu, Mostaru i Eichstättu (Njemačka). Doktor je filoloških nauka (germanistika), i dugogodišnji je predavač njemačkog jezika i književnosti u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Autorica je sedam romana, tri zbirke pjesama i dvije naučne monografije, te pet knjiga prijevoda značajnih njemačkih autora.

Previous Ismail Barlov plasirao se u finale Svjetskog prvenstva
Next AFERA HVAR: Dodik od Milanovića tražio da stopira izvršenje američkih presuda protiv Srbije i Rs!

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Hivzija Hasandedić – velikan koji se nije zatvorio u političke granice

  Hivzija Hasandedić je bio intelektualna i ljudska veličina, samozatajni arhivista, poliglot, teolog, etnolog, istraživač, historičar, osmanista, historičar književnosti, hroničar, literata, muzeolog, geneolog, prevoditelj, interpretator izvora i profesor koji je

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Promovisana knjiga “Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“, autora Azira Osmanovića

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu danas je održana promocija knjige autora Azira Osmanovića „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“, javlja AA. Promocija knjige je u saradnji sa Memorijalnim

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Posvećena Havi Tatarević: U Sarajevu izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”

U amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu u petak je izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce“, autora Sabita Bekte, posvećena Havi Tatarević, majci šestorice ubijenih sinova iz Prijedora,