Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu

Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu

 (MINA) – Prvi avion sa bosanskohercegovačkim hadžijama, koje su u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putovali u Mekku i Medinu, sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas u poslijepodnevnim satima.

Prema riječima Izet-ef. Čamdžića, jednog od šerijatskih vodiča, put je protekao bez problema i zdravstveno stanje svih hadžija je dobro.

– U prvoj grupi je doputovalo 285 hadžija. Svi su radosni što su imali priliku obaviti hadž, boraviti na časnim mjestima. Radosno su se susreli s domovinom, jer, ma gdje god da smo, u Bosni i Hercegovini je najljepše. Sve naše hadžije su obavile hadž i uspješno smo sve realizirali, bez većih problema. Možemo reći da smo zadovoljni – kazao je on.

Među ovogodišnjim hadžijama bila je i nana Fata Orlović iz Konjević Polja. Ona je hadž obavila s kćerkom Zlatkom.

– Ovo sam čekala 25 godina i danas sam dočekala, da obavim, da se vratim i da vas sve vidim. Allah me je obradovao. Nije mi bilo teško, jer, kad se od srca radi sve je kako treba – izjavila je ona medijima.

Anel Omerović, iz Srebrenika, prvi put je obavio hadž. Po povratku je naglasio da su emocije pomiješane.

– Čovjek treba otići tamo da bi sve to osjetio. Suze su same krenule i u Mekki i Medini, jer si svjestan da hodiš prostorom gdje je hodio Poslanik. Dok sam boravio tamo, dunjaluk je bio na nekoj pauzi, kao da smo se ponovo rodili. Upoznali smo nove ljude, zbližili se, bilo je lijepo – kazao je on.

Hadžije koji su doputovali iz Saudijske Arabije dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

– Bilo je mnogo suza prvi dan kad smo stigli, neopisivo. Prvi pogled na harem, ne može a da se ne zaplače. Bezbroj dova koje smo proučili na Arefatu, u haremu, za Bosnu i Hercegovinu, za porodice, za svu djecu svijeta, za sve – izjavio je Mirsad Šarić iz Slovenije. 

U narednim danima se očekuje povratak i ostalih bosanskohercegovačkih hadžija. Dnevno je planiran dolazak po dva aviona, a proces povratka bi trebao biti završen tokom vikenda. 

Previous "Mostarsko ljeto" : Promovirana knjiga i otvorena izložba „Mramorje, govor bosanskih duša – etide"
Next Bećirović razgovarao sa britanskim premijerom Sunakom: Očuvanje mira i demokratski razvoj BiH ključni prioriteti

You might also like

NAŠI DANI

Rekao sam optuženim da su četnici i da ih se ne bojim, nakon čega sam udaljen iz sudnice

U Sudu Bosne i Hercegovive nastavljeno je suđenje optuženima: Peri Radiću, Boži Vidoviću, Petku Tomiću, Branku Studenu i Vladi Ristanoviću, koji se terete za ubistvo 48 civila iz sela Jusići

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Iako je proteklo 25 godina od početka agresije – za zločine Arkanovaca u Bijeljini niko nije odgovarao

25 godina od početka rata, za zločin koji su počinili pripadnici Arkanovih paravojnih jedinica niko nije odgovarao. Iako su neki zločini zabilježeni aparatom američkog fotografa Rona Haviva, zločin je ostao

NAŠI DANI

Vlada FBiH preusmjerila 21 milion KM zdravstvu za medicinsku opremu

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića stavila van snage odluke o raspodjeli  21 milion KM nižim nivoima vlasti i fondovima – kantonima općinama i