Rama proglasio kraj tzv. Otvorenog Balkana, Vučić ‘ne vjeruje’

Rama proglasio kraj tzv. Otvorenog Balkana, Vučić ‘ne vjeruje’

Počelo je uz prigovore, tako se i završilo.

Nakon najave premijera Albanije Edija Rame o kraju Otvorenog Balkana, vlada i opozicija u ovoj zemlji, ali i bivše diplomate, imaju različite stavove o uspjesima kao i razlozima okončanja regionalne inicijative, u kojoj su, osim Albanije bile i Srbija i Sjeverna Makedonija.

Vlast smatra da je inicijativa postigla svoj cilj, budući je nastala kao podsticaj Berlinskom procesu, dok opozicija misli da nije postigla ništa, već je samo nanijela štetu odnosima sa Kosovom i služila Srbiji.

Inicijativa, koja se prvobitno zvala Mini Šengen, pokrenuta je 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu, a potpisali su je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Ime je 29. jula 2021. godine promijenjeno u Otvoreni Balkan.

Inicijativi se usprotivila opozicija u Albaniji, a odbacile su je Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti rekao je ranije da inicijativa Otvoreni Balkan više liči na “Balkan otvoren za uticaje sa istoka” nego na inicijativu za zajedničko regionalno tržište.

Albanski premijer Rama proglasio je kraj Otvorenog Balkana, inicijative koja je pokrenula snažne debate u Albaniji, ali i sukobe u odnosima sa Kosovom.

On je 1. jula za Euronews Albanija rekao da je ova inicijativa stvorena za unaprijeđenje Berlinskog procesa i, prema njegovim riječima, ta misija je i ostvarena.

Povodom ove Ramine izjave, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “ne može da vjeruje da je on [Rama] rekao tako nešto”.

U Sjevernoj Makedoniji nema reakcija na Raminu izjavu, javlja RSE.

Podsjećamo da su pojedini političari iz Sarajeva nedavno forsirali priču o Otvorenom Balkanu kao ‘potencijalnoj državi’ i Bosni u toj tvorevini, uz opravdanje da bi navodnih 5 miliona Bošnjaka jedini drugima mogli ići na Bajram!

Video: burne-reakcije-elmedin-konakovic-izgleda-trazi-izgovor-da-nas-smjesti-u-veliku-srbiju

Previous Cirkus u Federalnom parlamentu. Trojka moli pomoć opozicije
Next Konaković prisustvovao otvaranju Konzulata RH u Orašju: Ponovio zahvalnost Hrvatskoj na nesebičnoj podršci

You might also like

NAŠI DANI

Ambasada SAD: Entitet RS uništit će sam sebe zbog želje za nezavisnošću

U reakciji na proslavu neustavnog praznika, Ambasada SAD-a u BiH navodi kako će entitet RS “uništiti sam sebe i one oko sebe” u želji za nezavisnošću, prenosi VOA. Ambasada navodi

NAŠI DANI

S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

Danas je na Cetinju održan, vjerovatno, najmasovniji skup u tom crnogorskom gradu posljednjih godina, a možda i decenija. Okupljeni su uglas pjevali crnogorsku himnu, ali i veliki Merlinov hit iz

NAŠI DANI

Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja – Bosna i Hercegovina nije na listi

 Ruska vlada usvojila je u ponedjeljak listu stranih država i teritorija koje, kako navodi ruska novinska agencija Interfax, poduzimaju neprijateljske akcije protiv Rusije, ruskih kompanija i građana. Ruski premijer Mihail