Ručno šivena bosanska zastava ispod vedrog, plavog neba – na današnji dan naša država primljena u UN!

Ručno šivena bosanska zastava ispod vedrog, plavog neba – na današnji dan naša država primljena u UN!

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala punopravni član Ujedinjenih nacija, kada se ispred sjedišta UN-a u New Yorku i zavihorila bosanska zastava s ljiljanima.

Put Bosne i Hercegovine ka UN-u: Zastava šivana rukom i krvlju!

-Dr. Silajdžić napustio je New York sedam dana prije ceremonije prijema. U konsultacijama sa Sarajevom odlučili smo da će na ploči za BiH biti navedeno samo država “Bosnia and Herzegovina.” Bilo je određenog razmišljanja o “Bosna and Hercegovina” ili samo “Bosna,” ali na kraju smo kao Hrvatska i Slovenija u svrhe UN-a upotrijebili „amerikanizirano“ ime, uključujući sve.

Nije bilo ni zastave. Protokol UN-a nije znao kako je sašiti, a ionako je bilo prekasno. Bosansko-američki patriota i jedna od rijetkih pripadnica dijaspore u New Yorku, Dika Lemeš, pomogla je u isporuci novog simbola zemlje za tu ceremoniju 22. maja 1992.

Zastava je bila samo nešto manja od veličine službenog protokola, a pažljivije ispitivanje pokazalo bi da je ručno ušivana.

Međutim, upravo je ta zastava dosezala do vedrog, plavog neba ranog ljeta. Međutim, utjeha je bila samo na trenutak, jer vjerujem da smo svi koji smo imali čast biti tamo, bili svjesni strahote koja je obuzimala Bosnu i Hercegovinu.

Nije bilo slavljeničke večere, već samo osjećaj hitnosti i posla koji je trebalo obaviti. Sarajevo je bilo samo najvidljivija od rana koje su krvarile u BiH, dok od rijeke Drine do Posovine, od Bosanske Krajine do Mostara i Hercegovine nije bilo nikoga ko bi mogao čuti i prijaviti zločine niti reći žrtvama o ovoj maloj pobjedi Bosne i Hercegovine – zapisaće bosanski ambasador Muhamed Šaćirbegović.

Generalnoj skupštini UN-a obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

– Bosna i Hercegovina, nakon proglašenja nezavisnosti 1. marta 1992., članicom Ujedinjenih nacija postaje 22. maja navedene godine.

Bosanska zastava podignuta je ispred sjedišta UN u New Yorku odmah nakon slovenske, a prije hrvatske – sve na isti dan.

Ostale zemlje iz regiona i njihov prijem u UN:

-Makedonija (pod imenom FYROM), 8. aprila 1993.

-Srbija (pod imenom Jugoslavija), 1. novembra 2000.

-Crna Gora, 28. juna 2006.

-Kosovo (još nije ostvarilo članstvo u UN).

Historičarka Nada Klaić zapisat će da je bosansaka država ‘među svojim susjedima najstarija’!

Previous Nastavlja se talas nasilja u komšiluku: Policajac iz Beograda bokserom nasmrt pretukao Ervina u Priboju
Next Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

You might also like

NAŠI DANI

Tri medalje za bosanke karatiste na EP za kadete, juniore i U-21.

U Finskoj/Tampere se od 20. 08. do 22.08.2021.godine održavalo 48. Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i U-21. Na prvenstvu je učestvovalo 996 takmičara iz 45 zemalja. Bosna i Hercegovina zauzela

NAŠI DANI

Prva ministrica Sjeverne Irske o Gazi: To je genocid i treba prestati

Prva ministrica Sjeverne Irske izrazila je solidarnost s narodom Palestine i rekla da je ono što se dešava u Gazi “genocid i da se mora zaustaviti”. U intervjuu za Anadolu,

NAŠI DANI

Više od 100 djece liječene od raka prošlo rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019”

Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine” i ove godine je organizovalo 12. po redu rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019” u kojem je učestvovalo 180