Ručno šivena bosanska zastava ispod vedrog, plavog neba – na današnji dan naša država primljena u UN!

Ručno šivena bosanska zastava ispod vedrog, plavog neba – na današnji dan naša država primljena u UN!

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala punopravni član Ujedinjenih nacija, kada se ispred sjedišta UN-a u New Yorku i zavihorila bosanska zastava s ljiljanima.

Put Bosne i Hercegovine ka UN-u: Zastava šivana rukom i krvlju!

-Dr. Silajdžić napustio je New York sedam dana prije ceremonije prijema. U konsultacijama sa Sarajevom odlučili smo da će na ploči za BiH biti navedeno samo država “Bosnia and Herzegovina.” Bilo je određenog razmišljanja o “Bosna and Hercegovina” ili samo “Bosna,” ali na kraju smo kao Hrvatska i Slovenija u svrhe UN-a upotrijebili „amerikanizirano“ ime, uključujući sve.

Nije bilo ni zastave. Protokol UN-a nije znao kako je sašiti, a ionako je bilo prekasno. Bosansko-američki patriota i jedna od rijetkih pripadnica dijaspore u New Yorku, Dika Lemeš, pomogla je u isporuci novog simbola zemlje za tu ceremoniju 22. maja 1992.

Zastava je bila samo nešto manja od veličine službenog protokola, a pažljivije ispitivanje pokazalo bi da je ručno ušivana.

Međutim, upravo je ta zastava dosezala do vedrog, plavog neba ranog ljeta. Međutim, utjeha je bila samo na trenutak, jer vjerujem da smo svi koji smo imali čast biti tamo, bili svjesni strahote koja je obuzimala Bosnu i Hercegovinu.

Nije bilo slavljeničke večere, već samo osjećaj hitnosti i posla koji je trebalo obaviti. Sarajevo je bilo samo najvidljivija od rana koje su krvarile u BiH, dok od rijeke Drine do Posovine, od Bosanske Krajine do Mostara i Hercegovine nije bilo nikoga ko bi mogao čuti i prijaviti zločine niti reći žrtvama o ovoj maloj pobjedi Bosne i Hercegovine – zapisaće bosanski ambasador Muhamed Šaćirbegović.

Generalnoj skupštini UN-a obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

– Bosna i Hercegovina, nakon proglašenja nezavisnosti 1. marta 1992., članicom Ujedinjenih nacija postaje 22. maja navedene godine.

Bosanska zastava podignuta je ispred sjedišta UN u New Yorku odmah nakon slovenske, a prije hrvatske – sve na isti dan.

Ostale zemlje iz regiona i njihov prijem u UN:

-Makedonija (pod imenom FYROM), 8. aprila 1993.

-Srbija (pod imenom Jugoslavija), 1. novembra 2000.

-Crna Gora, 28. juna 2006.

-Kosovo (još nije ostvarilo članstvo u UN).

Historičarka Nada Klaić zapisat će da je bosansaka država ‘među svojim susjedima najstarija’!

Previous Nastavlja se talas nasilja u komšiluku: Policajac iz Beograda bokserom nasmrt pretukao Ervina u Priboju
Next Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

You might also like

NAŠI DANI

Pulmolog Edo Selimić: Imao sam koronu i niko me ne može ubijediti da ovaj monstrum nije napravljen u laboratoriji

Edo Selimić je sarajevski pulmolog kroz čije ruke su prošle stotine snimaka pluća oboljelih od COVID-19. Selimić je i sam prebolovao ovu zarazu i za Faktor je ispričao kako je

NAŠI DANI

BUŽIM: Sa ponosom obilježena godišnjica akcije Munja 93

Na današnji dan prije dvadeset i sedam godina – 11. januara 1993. godine pripadnici 105. Bužimske udarne brigade izveli su jednu od najuspješnijih odbrambeno-oslobodilačkih akcija u odbrambeno-oslobodilačkih okvirima Armije Republike

NAŠI DANI

Košarac o aferi kisik: Riječ je o klasičnoj operaciji obavještajaca bliskih vrhu SDA i Bakiru Izetbegoviću

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da laži i dezinformacije o uvozu tehničkog gasa umjesto medicinskog kiseonika u RS, koje danima putem medija