Salkić u Foči: Od načelnika tražio uklanjanje murala koji veličaju zločince

Salkić u Foči: Od načelnika tražio uklanjanje murala koji veličaju zločince

Nakon nekoliko incidenata u kratkom vremenskom periodu koji su uznemirili Bošnjake u Foči, danas je potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, posjetio Foču gdje se sastao sa načelnikom općine Foča, Milanom Vukadinovićem i predsjednikom Skupštine općine Foča Srđanom Draškovićem.

Nakon sastanka Salkić je u izjavi za medije rekao da bi bilo jako važno da se lokalna vlast ogradi i da osudi, te da ukloni posljedice incidenata koji su se desili u proteklim danima u ovom gradu.

– Hvala načelniku i predsjedniku SO na sastanku i prilici da razmijenimo mišljenja i informacije o posljednjim dešavanjima u Foči. Prenio sam načelniku i predsjedniku SO da su posljednja dešavanja uznemirila Bošnjake Foče, ali i šire i ponovo su Foču markirali kao mjesto u kojem se na neki način širi nacionalna i vjerska netrpeljivost veličanjem ratnih zločinaca i napadom na Aladžu džamiju. Pozvao sam načelnika i predsjednika SO da učine sve što je u njihovoj moći da sa službama za održavanje čistoće grada uklone sporne natpise koji veličaju ratne zločince – kazao je Salkić.

Također, pozvao je načelnika i predsjednika SO da posjete Medžlis Islamske zajednice Foča i Aladžu džamiju, te iskažu podršku zajedničkom životu u Foči kroz poštivanje vjerskih i nacionalnih različitosti u ovom gradu.

– Načelnik i predsjednik SO, zajedno sa izabranim predstavnicima Bošnjaka u Foči, zajedničkim nastupom mogu i trebaju obezbijediti više sredstava na višim nivoima vlasti za rješavanje problema svih građana. To je moguće kroz međusobno uvažavanje i saradnju. Foča je grad sa ozbiljnim turističkim potencijalima, Nacionalnim parkom Sutjeska, kanjonom rijeke Tare, te zaštićenim nacionalnim spomenikom Aladža džamijom i drugima.

Sigurno bi bila velika šteta da ovi incidenti izazovu sumnju, strah i nepovjerenje pred nadolazeću turističku sezonu, te da budu uzrokom odustajanja turista da posjete ovaj grad. Zbog toga bi bilo jako važno da se lokalna vlast ogradi od navedenih postupaka, te ih osudi i ukloni sve posljedice istih u gradu – istakao je Salkić, prenosi Faktor.

Previous U turskom gradu Šanliurfi dijelili ramazanske pakete uime Srebreničana
Next Privrednik Jusuf Arifagić novi član rukovodstva Platforme za progres

You might also like

NAŠI DANI

Domaćini čiste snijeg, fudbaleri Bosne i Hercegovine večeras protiv Bugarske

  Očistit ćemo snijeg sa terena i tribina. Stadion će biti spreman i utakmica Bugarska – Bosna i Hercegovina će se igrati, rekao je za Anadolu Agency  Angel Petričev, direktor

NAŠI DANI

Bošnjaci Bayrampaše u Istanbulu se organizirali i u rekordnom roku prikupili pomoć za stanovnike stradalih područja

Adnan Ličina, predsjednik Mjesne zajednice Yildirim u Istanbulu, u Općini Bayrampasa koja broji 55.000 stanovnika javio se za Hayat nakon razornog zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku. U svom javljanju

NAŠI DANI

Dodikova posjeta Zagrebu nema veze sa Predsjedništvom; Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Rs-a Milorad Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet Rs i Srbija budu jedna