Salkić u Foči: Od načelnika tražio uklanjanje murala koji veličaju zločince

Salkić u Foči: Od načelnika tražio uklanjanje murala koji veličaju zločince

Nakon nekoliko incidenata u kratkom vremenskom periodu koji su uznemirili Bošnjake u Foči, danas je potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, posjetio Foču gdje se sastao sa načelnikom općine Foča, Milanom Vukadinovićem i predsjednikom Skupštine općine Foča Srđanom Draškovićem.

Nakon sastanka Salkić je u izjavi za medije rekao da bi bilo jako važno da se lokalna vlast ogradi i da osudi, te da ukloni posljedice incidenata koji su se desili u proteklim danima u ovom gradu.

– Hvala načelniku i predsjedniku SO na sastanku i prilici da razmijenimo mišljenja i informacije o posljednjim dešavanjima u Foči. Prenio sam načelniku i predsjedniku SO da su posljednja dešavanja uznemirila Bošnjake Foče, ali i šire i ponovo su Foču markirali kao mjesto u kojem se na neki način širi nacionalna i vjerska netrpeljivost veličanjem ratnih zločinaca i napadom na Aladžu džamiju. Pozvao sam načelnika i predsjednika SO da učine sve što je u njihovoj moći da sa službama za održavanje čistoće grada uklone sporne natpise koji veličaju ratne zločince – kazao je Salkić.

Također, pozvao je načelnika i predsjednika SO da posjete Medžlis Islamske zajednice Foča i Aladžu džamiju, te iskažu podršku zajedničkom životu u Foči kroz poštivanje vjerskih i nacionalnih različitosti u ovom gradu.

– Načelnik i predsjednik SO, zajedno sa izabranim predstavnicima Bošnjaka u Foči, zajedničkim nastupom mogu i trebaju obezbijediti više sredstava na višim nivoima vlasti za rješavanje problema svih građana. To je moguće kroz međusobno uvažavanje i saradnju. Foča je grad sa ozbiljnim turističkim potencijalima, Nacionalnim parkom Sutjeska, kanjonom rijeke Tare, te zaštićenim nacionalnim spomenikom Aladža džamijom i drugima.

Sigurno bi bila velika šteta da ovi incidenti izazovu sumnju, strah i nepovjerenje pred nadolazeću turističku sezonu, te da budu uzrokom odustajanja turista da posjete ovaj grad. Zbog toga bi bilo jako važno da se lokalna vlast ogradi od navedenih postupaka, te ih osudi i ukloni sve posljedice istih u gradu – istakao je Salkić, prenosi Faktor.

Previous U turskom gradu Šanliurfi dijelili ramazanske pakete uime Srebreničana
Next Privrednik Jusuf Arifagić novi član rukovodstva Platforme za progres

You might also like

NAŠI DANI

Ratni zločinac Petković: Kajem se za počinjene zločine, izražavam sućut bošnjačkom narodu

Ratni zločinac Milivoj Petković, jedan od komandanata HVO-a, zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS). Njega je Haški tribunal 2013. godine osudio na 20 godina zatvora

NAŠI DANI

Nakon što je RH zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom – kilometarske kolone teretnih vozila

Nakon što je Republika Hrvatska zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom, na graničnom prijelazu Izačić zabilježene su ogromne kolone teretnih vozila. Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je Vijeću ministara

NAŠI DANI

KJKP GRAS obnovio je svoj vozni park

U krugu poduzeća GRAS danas je promovirano 26 novih autobusa. Promociji su prisutvovali premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo koji su se obratili medijima, kao i upravitelj GRAS-a Haris Gušić. “Danas