Sanjin Pehlivanović osvojio srebrnu medalju na Svjetskim igrama

Sanjin Pehlivanović osvojio srebrnu medalju na Svjetskim igrama

Najbolji bosanskohercegovački igrač bilijara ostvario je najveći uspjeh u seniorskoj karijeri, na takmičenju na kojem je učestvovalo 3600 sportista

Najbolji bosanskohercegovački igrač bilijara, Sanjin Pehlivanović, nastavio je da blista na svjetskoj sceni i u Birminghamu (Alabama, Sjedinjene Američke Države) postigao je svoj najveći uspjeh u seniorskoj karijeri.

Naime, Pehlivanović je na Svjetskim igrama osvojio srebrenu medalju nakon što je u izvanrednom finalu poražen od po mnogima najboljeg igrača na svijetu, Nijemca Joshue Fillera.

Sanjin je vodio veći dio meča, imao je 8:7, ali Filler koji u svojoj riznici ima bukvalno sve što jedan igrač bilijar može imati (svjetski prvak, evropski prvak, osvajač US Opena) je imao više koncentracije u završnim partijama.

Svjetske igre (World Games) su pandan Olimpijskim igrama, i na njima se takmiče sportovi koji nisu olimpijski. Na ovogodišnjim Svjetskim igrama je nastupilo 3 600 sportista u 34 sporta iz 100 zemalja svijeta.

World Games se održava od 1981. godine i na njemu se takmiče sportovi kojih još uvijek nema na Olimpijskim igrama. Priznate su od strane Međunarodnog olimpijskog odbora i često se događalo da sportovi sa Svjetskih igara nakon određenog vremena postanu olimpijski.

Bilijar je dio programa svakih Svjetskih igara od Igara 2001. u Akiti u Japanu. Sistem takmičenja je takav da na završnom turniru igra samo 16 igrača, a svi su prvaci svijeta i svojih kontinenata. Pehlivanović je bio prvak Evrope u disciplini “10” i tako je dobio mjesto u Birminghamu.

U 1. kolu 20-godišnji Sarajlija savladao je Omara Al-Shaheena iz Kuvajta, 11:3, da bi u drugom meču bio bolji od Johna Morre iz Kanade 11:9. Protivnik u polufinalu bio je sjajni Aloysius Yapp iz Singapura, Pehlivanović ga je pobijedio 11:7 i osigurao medalju.

“Meč je bio izuzetno težak, imao sam priliku kod vodstva 5:3, nisam je iskoristio, Josh je odigrao nekoliko nevjerovatnih poteza. Sretan sam što sam osvojio srebrnu medalju, iako osjetim da sam mogao i više. Prvi sam igrač iz Bosne i Hercegovine koji je došao na Svjetske igre, uvijek sam ponosan kada uradim nešto za svoju domovinu, mi smo mala država i divan je osjećaj kada uradiš nešto da se za tvoju zemlju čuje u cijelom svijetu. Ova godina ide dobro za mene, tu sam, nadam se da ću uskoro biti na samom vrhu.” izjavio je nakon meča Pehlivanović.

Previous Bosanski džudo tim osvojio prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu
Next Tri decenije od zločina u Prijedoru - ubijeno 3.176 civila, traga se za više od 550 osoba

You might also like

SPORT

Bihać: Lejla Tanović peti put zaredom osvojila Balkansko prvenstvo

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja i državna prvakinja Lejla Tanović sjajnom vožnjom na Balkanskom prvenstvu održanom u Bihaću odbranila je balkansku titulu u najjačoj elite kategoriji. Nikome do sada nije pošlo za

SPORT

Selektor Crne Gore: Ljudski, prijateljski, dobrosusjedski – hvala i čestitke Bosni

Ambijent na stadionu i van njega bio je ljudski, prijateljski, dobrosusjedski – hvala i čestitke Bosni, istakao je Miodrag Radulović, selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, koja je večeras u Zenici

SPORT

Amel Tuka osvojio prvo mjesto na mitingu u njemačkom Dortmundu

Bosanskohercegovački srednjeprugaš Amel Tuka osvojio je s vremenom 1:47,02 prvo mjesto u trci na 800 metara na bronzanom mitingu Svjetske dvoranske turneje 2023. u njemačkom Dortmundu. Tuka je, s 32