Sarajevo dobija Kongresni centar vrijedan 300 miliona KM

04_kongresni_centar_novi_grad_sarajevoOpštinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je Nacrt odluke o usvajanju urbanističkog projekta „Kongresni centar Sarajevo“ sa odlukom o njegovom provođenju, čime su se stekli uslovi za realizaciju jednog od najvećih projekata u Sarajevu i šire.

Kongresni centar Sarajevo gradit će se na lokalitetu pored zgrade Radio-televizije BiH, u neposrednoj blizini zgrade Opštine Novi Grad. Radi se o jednom od najznačajnijih projekata iz programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“, kojim se uređuje centralni dio opštine Novi Grad, odnosno najbitnija lokacija uz glavnu saobraćajnicu u blizini zgrade Opštine. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 300 miliona konvertibilnih maraka.

Obzirom da Sarajevo nema kongresni centar, izgradnjom jednog takvog centra u središtu opštine Novi Grad, Sarajevo će biti stavljeno na mapu kongresnih gradova, a glavni grad će dobiti izgled evropske metropole.

Objekt će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi.
U sklopu kompleksa gradit će se hotel, šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

Osim toga, ovim projektom Novi Grad će dobiti centralni trg, jer danas ne postoji mjesto koje bi se moglo nazvati centrom opštine Novi Grad. Stoga je predviđeno da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine fudbalskog stadiona.

Pripreme za početak realizacije projekta Kongresnog centra u opštini Novi Grad Sarajevo počele su 2012. godine, a Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva donesena je u aprilu 2013. godine, na sjednici Opštinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, čime su započete aktivnosti na realizaciji jednog velikog projekta na području najmnogoljudnije bh. opštine.

Nacrt UP „Kongresni centar Sarajevo“ upućen je u javnu raspravu u trajanju od mjesec, tako da će svi subjekti moći dati primjedbe i sugestije, nakon čega će se usvojiti konačna verzija projekta.

Nakon toga će se krenuti u proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno odabira investitora, kao i izdavanje potrebnih dozvola za gradnju.

(sa-c.net)

Previous TOMAŠ KOTROMANIĆ: Život i smrt pretposljednjeg bosanskog kralja
Next Stećak u obliku nišana (FOTO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska kompanija dobila posao u Sloveniji u vrijednosti od preko 100 miliona EUR

Euro-Asfalt, građevinska firma sa sjedištem u Sarajevu, nastavlja da niže uspjehe i ostvaruje zavidne rezultate na izuzetno zahtjevnom tržištu u Evropskoj uniji, objavljeno je danas. U jakoj konkurenciji, koja je

NAŠI LJUDI

Bosanci preuzeli vodeću njemačku kompaniju PVC profila

Tešanjska kompanija za promet naftom i naftnim derivatima HIFA OIL kupila je LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore LB. Akvizicija njemačke kompanije poznate

ZDRAVLJE

Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

 Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković posjetila je Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals u Lukavcu. Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom