Salihović: Za mlade poljoprivrednike ima budućnosti u Bosni i Hercegovini

Salihović: Za mlade poljoprivrednike ima budućnosti u Bosni i Hercegovini

U Konjević Polju nadomak Bratunca stanovnici svoju egzistenciju osiguravaju s poljoprivrednog zemljišta. Koliko ozbiljno pristupaju svojim poslovnim obavezama pokazuje i činjenica da Konjević Polje ima Opću poljoprivrednu zadrugu za otkup organskih proizvoda. Pored otkupa oni vrše i proizvodnju presadnica povrća, te uzgajaju voćne kulture.

– Mi se bavimo isključivo organski certifikovanom poljoprivrednom proizvodnjom. Samim time, naši proizvodi nemaju rezidua štetnih pesticida i toksičnih materija. Međutim, to se ne odnosi samo na zaštitu i ishranu bilja, već i na cjelokupni proces proizvodnje koji mora pratiti čitavu sljedivost kako bi finalni proizvod bio zdravstveno siguran i kvalitetan – izjavila je za Fenu magistrica Agronomije Emina Salihović iz Sapne, zaposlena upravo u poljoprivrednoj zadruzi u Konjević Polju.

Poljoprivrednici iz ovoga kraja za sada su zadovoljni plasmanom robe, koje je isključivo za tržište Bosne i Hercegovine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je FNA_142370.jpg

– Naravno da uvijek može biti bolje, ali za sada smo uspjeli prodavati sve svoje proizvode. Smatramo da je to na neki način zahvaljujući povjerenju između proizvođača i potrošača zasnovanom na našem nesebičnom radu i zalaganju. Kada je u pitanju rasad povrća za veće količine radimo dostavu na kućnu adresu. U oba slučaja kupci uvijek mogu doći na naše imanje i direktno kupiti proizvode, prošetati parcelama i uvjeriti se u ovu cjelokupnu priču – izjavila je Salihović.

U razgovoru s poljoprivrednicima njihove primjedbe se uvijek odnose na komplikovanu administraciju, mali podsticaj na proizvodnju ili cijene koje nisu usklađene.

– Mnogo je poljoprivrednika u našoj državi koji su u starijoj životnoj dobi i čak ne znaju ni protumačiti naše Pravilnike o ostvarivanju prava na podsticaj, a kako će ih tek realizirati. Naša tehnologija i mehanizacija daleko zaostaje za razvijenijim zemljama. Mi još uvijek većinu poljoprivrednih radova izvodimo ručno ili smo uslovljeni čekati jednog čovjeka koji posjeduje mehanizaciju – kazala je Salihović.

U Općoj poljoprivrednoj zadruzi u Konjević Polju posao je pronašla dvadesetčetverogodišnja Emina Salihović, a desetine porodica koje se bave organskom proizvodnjom povrća i voća obezbjeđuju svoju egzistenciju. Svoju budućnost u Bosni i Hercegovini vidi Emina, ali i drugi mladi poljoprivrednici uz rijeku Drinu koji napornim radom dolaze do prihvatljivih uslova života.

– Za one omladince koji imaju želju i ljubav prema svom poslu naravno da ima. Mi u samom startu moramo biti svjesni da poljoprivreda zatjeva mnogo odricanja i ulaganja i da nije najbogatija grana privrede, ali jeste najviše održiva jer bez hrane i vode ne možemo živjeti. Poljoprivreda nije samo proizvodnja već rad na inovacijama, kvalitetu, plasmanu i dr., dakle moramo se truditi biti drugačiji na tržištu. Itekako mislim da su buduće generacije koje dolaze spremne raditi na promjenama u razvoju poljoprivrede u našoj državi, prihvatati nova naučna dostignuća, pratiti trendove razvijenijih zemalja. Ukoliko na sve ovo dodamo i jaku volju onda je uspjeh zagarantovan – izjavila je Salihović.

Previous Tri turske kompanije pokreću proizvodnju u Bosni i Hercegovini
Next EuroBasket: Bosna i Hercegovina s RH za plasman među osam najboljih

You might also like

Ekonomija/Biznis

Prvi put značajniji izvoz uglja iz Bosne, u junu 31.000 tona

U Bosni i Hercegovini je u junu proizvedena 561.000 tona mrkog uglja, a u izvoz je otišla 31.000 tona, izvještava Indikatorba. Ovo je prvi put da izvoz uglja ima značajniji

Ekonomija/Biznis

Igman: Pri kraju radovi na izgradnji hotela vrijednog 14 miliona BAM

Na olimpijskoj planini Igman privode se kraju radovi na izgradnji Hotela O3, smještajom objektu vrijednom više od 14 miliona KM u vlasništvu Top One Business Group iz Dubaija. Načelnik Općine

Ekonomija/Biznis

Projekt Buroj Ozon: Turistički grad u općini Trnovo koštat će 4,5 milijardi KM!

Na području općine Trnovo, u blizini Sarajeva, bit će izgrađen najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi koji će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotele, najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini