Sarajevo: Obilježavanje 25 godina od formiranja Armije Bosne i Hercegovine

Sarajevo: Obilježavanje 25 godina od formiranja Armije Bosne i Hercegovine

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i učenjem hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je započelo obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Tim povodom su na mezarju Kovači brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, položili cvijeće na spomen-mezarje Kovači.

U okviru vjerskog programa, nakon polaganja cvijeća, kod mezarja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića hatma-dovu proučili su učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao 25. godišnjicu osnivanja Armije RBiH koja je, prema njegovim riječima, uspjela uspostaviti vojni balans i omogućila da se postigne mir u Bosni i Heregovini.

Fotoreporter: AA/Mustafa Öztürk

 

“Armija Republike Bosne i Hercegovine, napadnuta daleko nadmoćnijim brutalnim neprijateljima je, unatoč tome što se počelo skoro neorganizovano, što su sve logističke veze sa svijetom bile prekinute, uspjela je da napravi vojnu silu koja je zaustavila pokolj nad našim narodom, zaustavila cijepanje naše države, uspostavila vojni balans i time omogućila da se u Daytonu postigne mir i da se političkim sredstvima nastavimo boriti za ono što su bili ciljevi Armije Republike BiH, a to je jednakost građana na svakom pedlju ove naše lijepe zemlje”, izjavio je Iztebegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić momenat osnivanja Armije Republike BiH nazvao je jednim od najvažnijih i najsvjetlijih trenutaka moderne historije Bosne i Hercegovine.

“To je Armija koju su činili najčasniji i najbolji sinovi Bosne i Hercegovine koja je vodila odbrambeno-oslobodilački rat, koja je sačuvala cjelovistost Bosne i Hercegovine i omogućila da Bosna i Hercegovina bude međunarodno priznata država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, međunarodnopravnim subjektivitetom i u konačnici ono što je najvažnije, sačuvala nam Bosnu i Hercegovinu koja sada ide vrlo jasnim stopama članstva u EU i stvaranja atmosfere napretka i prosperiteta za sve građane”, izjavio je Zvizdić.

Fotoreporter: AA/Mustafa Öztürk

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila armija koja je branila cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

“Mi, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine uvijek s ponosom ističemo da smo bili pripadnici odbrambeno oslobodilačke i antifašističke armije koja je branila sve gradove, sve građane, državu Bosnu i Hercegovinu i one vrijednosti hiljadugodišnjeg života na teritoriju Bosne i Hercegovine. Naša zadaća je da ovo obilježavamo i, prije svega, da odamo dužnu počast svim našim šehidima i poginulim borcima”, poručio je Bukvarević.

Obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine nastavljeno je na gradskom mezarju/groblju “Stadion” Koševo.

Armija Republike Bosne i Hercegovine osnovana je 15. aprila 1992. godine, stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije na RBiH.

Izvor: Agencije

 

Previous Povratnik iz Amerike ulaže u rodni kraj: Investicija koja donosi nadu u Kamenicu kod Zvornika
Next Bosanac u Americi izaziva divljenje svojim umjetničkim radovima: Paco Rosić grafitima oživljava historiju SAD-a (Video)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica ubistva potpredsjednika bosanske vlade Hakije Turajlića

  Članovi porodice, prijatelji i predstavnici Energoinvesta obilježili su 26. godišnjicu smrti istaknutog rukovodioca ove firme Hakije Turajlića. Tadašnji potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine ubijen je 1993. godine u

NAŠI DANI

Bogićević: Neopozivo povlačenje kandidature znači konačnu odluku

Bogić Bogićević uputio je večeras dopis predsjedavajućem Gradskog vijeća Sarajeva Jasminu Ademoviću u kojem mu poručuje da ne očekuje njegovo izjašnjenje o današnjem “izboru” za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo

OTPOR BOSNE

Godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića: Nije izgubio ni pedalj Bosne!

Piše: Mirza Sadiković Na današnji dan, 7. marta 2003. godine, umro je legendarni komandant Sedmog korpusa, general Armije RBiH i prvi načelnik Sanskog Mosta Mehmed Alagić. Bio je simbol bh.