Sarajevo: Promoviran zbornik radova s naučne konferencije o genocidu u Srebrenici

Sarajevo: Promoviran zbornik radova s naučne konferencije o genocidu u Srebrenici

Promocija zbornika radova s Međunarodne naučne konferencije pod nazivom “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995‒2020: uzroci, razmjere i posljedice” upriličena je danas u Sarajevu, javlja AA.

Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, izjavio je da je danas upriličena promocija zbornika radova koji je rezultat naučne konferencije održane prošle godine.

“U zborniku imamo 39 radova i cilj je da ponudimo, prije svega, akademskoj zajednici, studentima i profesorima na uvid ono do čega je konferencija došla u svom radu. Naravno, zbornik ćemo ponuditi cjelokupnoj javnosti, prije svega mladim ljudima koji o ovoj temi vrlo malo znaju ili ne znaju ništa”, pojasnio je Muratović.

Govoreći o posljedicama genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine, rekao je da “ako zanemarimo sve žrtve, broj ubijenih, protjeranih i ranjenih, prije svega misle na demografsku katastrofu.

“To su glavne posljedice koje se osjećaju na području tzv. ‘sigurne zone UN-a Srebrenica’. U tom smislu, planirali smo da sljedeće godine organizujemo naučnu konfrenciju koja će se baviti demografskim razvojem tog područja”, dodao je Muratović.

O značaju zbornika govorio je i naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović.

“Iz zbornika se može izvući nekoliko važnih poruka, a po meni je najvažnija ona koja uzima u obzir da je prošlo skoro 30 godina od izvršenja prvih zločina što znači da većina počinjenih pojedinačnih i masovnih zločina neće biti procesuirani. Svjedoci smo da se ovih dana snažnije nego ikad negira genocid nad Bošnjacima na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Svjedoci smo da se formiraju nekakve komisije koje poturaju svoja kvazi naučna istraživanja kao vjerodostojna. Uzevši sve to u obzir, nama ne preostaje ništa nego da se okrenemo nauci i naučnim istraživanjima”, istakao je Džananović.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, smatra da istina o Srebrenici, koja se zasniva na naučno validnim istraživanjima, jedino je što univerziteti mogu ponuditi.

“To može biti i temelj za izgradnju novog društva na teritoriji Srebrenice, revitalizaciji tog područja i sprečavanja da se takvo zlo ponovi negdje u svijetu. Naša želja je da Univerziteti u Sarajevu i Tuzli sa svojim organizacionim jedinicama, budu oslonac stanovništvu Srebrenice u rasvjetljavanju istine i u sprečavanju ponavljanja takvog zla”, naglasio je Škrijelj.

Akademik Miloš Trifković, član ANUBiH, smatra da je značajno da na jednom mjestu imamo skupljen jedan vrlo veliki materijal koji pokriva sve najvažnije oblasti i probleme genocida u Srebrenici.

“To je naša dužnost kao građana BiH i obaveza kao građana ovog svijeta. Materija je pregledna, podijeljena je u dijelove, naslovi su vrlo precizni.Čini mi se da smo posebnu pažnju posvetili međunarodnim aspektima genocida, onome što se dešavalo u vrijeme rata, poslije rata i na međunarodnim sudovima. Mislim da je izuzetno velika pažnja posvećena i psihološkim aspektima genocida. Htjeli mi ili ne sve počinje od pojedinca, sve izlazi iz nas i onda se poslije multiplicira na dobro ili zlo”, kazao je Trifković.

Previous Jones: Hvala bosanskom narodu koji me obasipa ljubavlju
Next Norwegian Air Shuttle obnovio liniju Sarajevo - Stockholm

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski košarkaš u Italiji: Ljudi su izigravali heroje, zato se sve ovo i dešava

Ulice u italijanskim gradovima su puste, život se u nekoliko mjeseci potpuno promijenio, a o svemu što se dešava u ovoj zemlji za SportSport.ba govorio je košarkaš Dino Kobić. Ovaj

NAŠI DANI

Pettigrew: Bosni se zabranjuje da bude normalna demokratija

“Bosni se zabranjuje da funkcionira kao normalna demokratija. Etnički formirani glasački blokovi učvršćuju etničke podjele, pružajući dodatni uticaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i bosanskih Hrvata i potencijalno izolujući bošnjačku većinu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica masakra na Markalama: Poginulo 67 sugrađana, a ranjena 142

Povodom 5. februara, Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, i 22. godišnjice stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale u petak će biti održana