Španski premijer pozvao zapadne zemlje da priznaju palestinsku državu

Španski premijer pozvao zapadne zemlje da priznaju palestinsku državu

Premijer Španije Pedro Sanchez pozvao je u srijedu zapadne zemlje da “jednom za svagda” priznaju državu Palestinu, prenosi Anadolu.

“I dok taj dan ne dođe, moramo jasno i sa strašću reći da palestinsko stanovništvo ne može plaćati za terorističke akte Hamasa”, rekao je Sanchez na Osmoj konferenciji ambasadora u Madridu.

Španski lider je dodao da je svjestan ogromnih patnji u Pojasu Gaze, za koje je rekao da su se u posljednja tri mjeseca dodatno pogoršale.

“Broj civilnih žrtava je apsolutno nepodnošljiv”, naglasio je Sanchez.

Rekao je da bi prvi cilj međunarodne zajednice trebao biti omogućavanje trenutnog i trajnog prekida vatre.

Dodao je je da bi, nakon što se nasilje završi, nacije trebale organizovati mirovnu konferenciju i ponuditi “ozbiljno, pošteno i kredibilno rješenje zasnovano na principu dvije države”.

Podijelio je svoju viziju da obje države žive zajedno u “miru i sigurnosti”.

Kada je Sanchez formirao sadašnju Vladu u novembru, obećao je da će Španija raditi na tome da izvrši pritisak na Evropsku uniju da prizna Palestinu.

Sanchez je rekao da će Španija jednostrano priznati državu Palestinu tokom njegovog mandata, čak i ukoliko EU i druge zemlje to odbiju učiniti.

Ove izjave izazvale su diplomatski razdor između Španije i Izraela, pri čemu je Tel Aviv opozvao svoju ambasadoricu u Madridu na nekoliko sedmica.

Međutim, ambasadorica Rodica Radian-Gordon se navodno vratila u Madrid ove sedmice, nakon što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz saopštio da je primjetna “pozitivna promjena” u stavu Španije prema Palestini i Izraelu.

Previous Prof. Čaušević: Bitno je, Dino, itekako je bitno. Očito da o državi nažalost odlučuju trivijalni ljudi
Next Na tajnom sastanku, krajnje desničarska njemačka stranka AfD raspravljala o planu za deportaciju miliona imigranata

You might also like

NAŠI DANI

NY Times o Dodiku: Preuzeo retoriku prošlih i sadašnjih pokrovitelja u Beogradu

  Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska  želi odmah u startu razjasniti dvije stvari: da je predsjednik legitimne države, a ne etnički očiščene teritorije u državi s međunarodno priznatim granicama

NAŠI DANI

BPK Goražde pokazuje da nema velikih i malih kantona i gradova, već da ima ljudi koji znaju i koji ne znaju

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH dr.Goran Čerkez i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH doc.dr. Sanjin Musa borave u posjeti BPK Goražde gdje su se sastali

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

S. Makedonija: “Srebreničkim cvijetom” Bošnjaci Velesa odali počast žrtvama genocida

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u bošnjačkom selu Gornje Orizare u općini Veles u Sjevernoj Makedoniji hortikulturno je uređen dio prostora parka u obliku “Srebreničkog cvijeta”. Predsjednik Mesne zajednice