Spasioci iz naše zemlje nakon višesedmične pomoći u Sloveniji vratili se u Sarajevo

Spasioci iz naše zemlje nakon višesedmične pomoći u Sloveniji vratili se u Sarajevo


 Spasioci Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo sinoć su se vratili iz Republike Slovenije gdeje us pomagali u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava. 

Kako je istakao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo Dženan Brkanić, sarajevski spasioci upućeni su u ugrožena područja putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu, gdje se Bosna i Hercegovina kao članica Mehanizma odmah stavila na raspolaganje. 

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Kantonalne uprave civilne žaštite Kantona Sarajevo, a dva Civilne zaštite RS-a.

“Naše službe su na terenu provele 15 dana, od 12. augusta, gdje su odradili vrhunski posao u segmentu raščišćavanja i sanacije terena. Sve je proteklo u najboljem redu i moram istaći da sam ponosan na naše momke koji su u Sloveniji dočekani sa oduševljenjem”, rekao je direktor Brkanić.

Dočeku spasilaca iz naše zemlje prisustvovao je i premijer KS Nihad Uk, rekavši kako se radilo o prvoj akciji ovakvog tipa za BiH.

“Po prvi put se uspostavlja mehanizam kordinacije na nivou BiH, i po prvi put je spasilačka misija ovakve vrste uspješno završena. U Sloveniji su prezadovoljni, dobili smo zahvale sa svih strana”, rekao je premijer Uk.

V.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Murat Baručija kazao je da je sve proteklo bez problema, te da je najbitnije što je ispoštovana procedura Mehanizma EU, što je posebno važno s obzirom na to da BiH nije članica Evropske unije.

“Vijeće ministara BiH je brzo reagiralo. Moram da pohvalim to što su po prvi put zajedno otišli spasioci iz Federacije BiH i Republike Srpske, te se radilo o zajedničkoj misiji. Najmlađa smo država koja je u Mehanizmu i uspjeli smo napraviti dobar posao. Od 1. januara stupili smo u Mehanizam i već smo imali prvu intervenciju”, kazao je Baručija.

Previous Kosovo: Izložbom "Opsada Sarajeva" u Prištini otvoren 1. Međunarodni festival fotografije FOTOIST
Next Amerisa Ahmetović, žrtva masakra kod sarajevske Gradske tržnice: Morala sam učiti ponovo da živim

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Ukopano 14 žrtava, samo dvije identifikovane

Na mezarju Rakita od jučer se nalazi 357 mezara, a mnogi Vlaseničani su ukopani u Mezarjima u Zaklopači, Cerskoj i mezarima širom Vlasenice. Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području

NAŠI DANI

U sarajevskoj osnovnoj školi prikupljeno 15.000 KM za djecu Palestine

Na humanitarnom bazaru za djecu Palestine, održanom sinoć u sarajevskoj Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar“, prikupljeno je 15.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu. U prostorijama škole jučer nakon nastave održan

NAŠI DANI

U Zenici formirana Međunarodna fondacija Kulin ban

  Jučer su u Banja Luci počeli preliminarni razgovori o kandidaturi materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srednjovjekovne Bosne na UNESCO-vu svjetsku listu kulturne baštine. Upravo je ta aktivnost među ostalim