Kosovo: Izložbom “Opsada Sarajeva” u Prištini otvoren 1. Međunarodni festival fotografije FOTOIST

Kosovo: Izložbom “Opsada Sarajeva” u Prištini otvoren 1. Međunarodni festival fotografije FOTOIST

Premijer Kosova Albin Kurti prisustvovao je u petak otvaranju prvog izdanja Međunarodnog festivala fotografije FOTOIST koji je započeo izložbom “Opsada Sarajeva” britanskog fotografa Paula Lowea, prenosi Anadolu.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je ukazao da su na fotografijama u okviru izložbe “Opsada Sarajeva” ostali ovjekovječeni teški trenuci “zemlje u regionu koja je mnogo propatila pod opsadom neprijateljskih snaga koje je tada organizovala Srbija”.

“Ove fotografije takođe nas uče da su sjećanje i pamćenje najbolji način da ne zaboravimo, a još više kada se to radi s visokim ukusom i vrhunskom estetikom”, kazao je Kurti.

Kurti je pred brojnim prisutnima istakao da Vlada Kosova daje prioritet umjetnosti i kulturi.

“Otvaranje ovog festivala izložbom ‘Opsada Sarajeva’ predstavlja nam i fotografiju koja predstavlja užas genocida u Bosni i Hercegovini, jezive opsade Sarajeva, koja se nedugo godina kasnije ponovila i na našem voljenom Kosovu, čime su desetine hiljada bile žrtve bez razlike, samo zato što su htjele da žive u svojoj zemlji i slobodno”, rekao je Kurti.

Fotografije na kojima su prikazani muškarci, žene i djeca svjedoče o mukotrpnim načinima i borbi za preživljavanje u nemogućim uslovima.

Kurti je zadovoljstvo zbog prisustva 25 umjetnika na festivalu u Prištini, među kojima su i domaći fotografi kao što su Jeton Karahoda i Ferdi Limani, ali i poznati umjetnici poput P.J. Harvey, Seamus Murphy, Paul Lowe, Pierre i Alexandra Boulat.

Opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, počela je 5. aprila 1992. godine, okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete

Previous Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu
Next Spasioci iz naše zemlje nakon višesedmične pomoći u Sloveniji vratili se u Sarajevo

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Brčkom organizirana manifestacija ‘Dani Povelje’

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko i ove je godine prigodnim programskim sadržajima, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, podsjetila na godišnjicu nastanka Povelje Kulina bana. U okviru manifestacije koja

KULTURA I UMJETNOST

Tuzla: Nedžad Salković 60 godina karijere proslavit će koncertom u rodnom gradu

  Nedžad Salković, nagrađivani pjevač uz čije se ime veže i titula ˝princa sevdaha˝ koju mu je dodijelila publika, 60. godišnjicu svog plodonosnog rada proslavit će koncertom u svojoj rodnoj

KULTURA I UMJETNOST

Naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”

Na naučnoj konfrenciji koja se sastoji od panel razgovora i sesija o Aliji Isakovići govorit će brojni intelektualci, univerzitetski profesori i prijatelji pisca Povodom 20. godišnjice smrti pisca, lingviste i