Srebrenica: Razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

Srebrenica: Razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

Jedini način borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici koji se desio u julu 1995. godine je promoviranje istine i podataka koji svjedoče o nezamislivom razmjeru počinjenog zločina.

Tragajući za tijelima ubijenih, istražitelji su njihove posmrtne ostatke pronalazili u velikom broju općina istočne Bosne. Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, u izjavi za Faktor.ba navodi da su sateliti SAD-a u jesen 1995. godine snimili uznemiravanje primarnih masovnih grobnica te izmještanje posmrtnih ostataka žrtava genocida u veći broj sekundarnih a u nekim slučajevima i tercijarnih masovnih grobnica.

– Zločinci su imali namjeru da sakriju tragove genocida i zbog toga su izmiještali tijela žrtava na taj način da je od nekoliko velikih primarnih grobnica u koje su bile odbačene na hiljade žrtava genocida formirano niz manjih sekundarnih grobnica. Tijela stradalih su se nastojala disperzirati na što veći broj općina i što bliže linijama konfrontacije – objašnjava Mašović.

Zločinci su na taj način htjeli spriječiti pronalazak velikih grobnica a istovremeno su se nadali da će se, u slučaju da te sekundarne grobnice i budu otkrivene, moći opravdati tvrdnjama da se radi o Bošnjacima koji su navodno poginuli u borbi, kaže Mašović.

– Iz tog razloga grobnice žrtava srebreničkog genocida su locirane ne samo u Srebrenici već i u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Šekovićima, Kalesiji, Rogatici, Višegradu pa čak i u općini Trnovo kod Sarajevo – navodi on.

Žrtve genocida u Srebrenici su porijeklom iz skoro 50 različitih općina. Mašović kaže da Srebrenica i njene susjedne općine nisu jedini prostor na kojem je počinjen genocid nad Bošnjacima. Prilog toj tezi je svakako i činjenica da je u prvim optužnicama podignutim od strane ICTY-ija protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića genocidnim radnjama obuhvaćen cijeli prostor koji je kontrolirala vojska bosanskih Srba.

– Istina, te optužnice su kasnije iz čisto pragmatskih razloga reducirane na nešto manji broj općina i to je u ovom času osim Srebrenice još sedam općina tako da nikako ne možemo govoriti o genocidu lokalnog tipa ograničenom na srebreničku i njoj susjedne općine. Vremenski interval obuhvaćen optužnicama ICTY-ija zahvata period od 1992. do 1995. godine – kazao je Mašović.

Analizirajući broj ekshumiranih slučajeva, pri čemu jedan slučaj nije jedna identificirana osoba već posmrtni ostatak, evidentno je da je u periodu od 2001. do 2008. godine ekshumiran najveći broj slučajeva. Objašnjavajući ovu pojavu, Amor Mašović navodi da su sve do kraja 2000-te godine ekshumacije žrtava srebreničkog genocida vršili istražitelji Ureda tužioca Haškog tribunala. U isto vrijeme, tadašnja Državna komisija za traženje nestalih vršila je asanaciju terena na prostoru od Srebrenica pa do Baljkovice i Nezuka, odnosno vršila je sakupljanje skeletnih ostataka koji su se nalazi na površini i bili nesahranjeni.

– U periodu od 2001. do 2008. godine iscrpljen je najveći broj informacija o lokacijama masovnih grobnica te je ekshumirano više od 6.500 žrtava genocida, a u periodu od 2008. do danas locirani su posmrtni ostaci nešto više od 600 žrtava tako da ukupan broj pronađenih žrtava genocida u Srebrenici iznosi više od 7.000 – navodi Mašović.

Značajan izvor informacija o lokacijama primarnih i sekundarnih masovnih grobnica su bili satelitski snimci SAD-a, a nemali broj grobnica je otkriven uz pomoć povratnika koji su se vratili na svoja imanja kao i neposrednim istraživanjem istražilaca na terenu.

Mašović navodi da je od 32.152 trenutno evidentirane nestale osobe do sada ekshumirano oko 25.000 a od tog broja je identificirano i predato njihovim porodicama oko 22.500 osoba. Kada je u pitanju Srebrenica, ekshumirani su posmrtni ostaci 7.033 žrtve genocida od čega je konačno ili preliminarno identificirano 6.930 žrtava kazao je on te naveo da je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno 6.166 žrtava, a u drugim mezarjima još 230 žrtava. Time je ukupan broj ukopanih žrtava 6.396 a ove godine u Potočarima biće ukopano još 136 žrtava.

Govoreći o preprekama u radu istražitelja, Mašović navodi da je najveći problem nedostatak kvalitetnih informacija o lokalnim masovnim i pojedinačnim grobnicama u kojima je skriveno nešto više od 7.000 nestalih. Ističe da nedostaje i političke volje kod jednog broja ministara u Vladi BiH i članova Parlamentarne skupštine BiH iz manjeg bh. entiteta. Za kraj kaže da je i jedan od objektivnih razloga za neotkrivanje preostalih grobnica i nespremnost svjedoka kao i počinilaca zločina da otkriju lokacije grobnica.

(MiruhBosne/Faktor.ba, foto: Reuters)

Previous Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu
Next Kongres SAD-a i Evropski parlament usvojili Rezoluciju o Srebrenici: Počast žrtvama Genocida i agresije

You might also like

NAŠI DANI

KS -Sufinansiranje zapošljavanja branilaca, doktora, IT programera

  Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo upriličila je danas potpisivanje ugovora s poslodavcima po programima sufinansiranja zapošljavanja branilaca, doktora medicine i Programu obuke IT programera za poznatog poslodavca. Potpisivanjem

NAŠI DANI

JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić , obraćajući se poslanicima Federalnog parlamenta,  pozvao ih  da budu dio promjena historije Bosne i Hercegovine te učine sve da građani napokon „ugledaju svjetlo

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na Fikreta Hodžića, legendarnog bosanskog sportistu koji je mučki ubijen tokom agresije

Postavka posvećena Fikretu Hodžiću, istinskoj legendi bosanskohercegovačkog bodybuildinga koji je 15 puta branio titulu državnog prvaka Jugoslavije, a mučki je ubijen 1992. godine na svom kućnom pragu u Trnopolju, predstavljena