Stari Grad: Do kraja ljeta ukidaju se kladionice na Baščaršiji

Stari Grad: Do kraja ljeta ukidaju se kladionice na Baščaršiji

– U odluci koja je usvojena, rok za zatvaranje svih kladionica je šest mjeseci, tako da ih više neće biti do kraja augusta.

Da kladionice, pored toga što duguju ogromne svote novca državi, negativno utječu na građane, posebno djecu i mlade, konačno su shvatili predstavnici lokalne vlasti.

Tako su općinska Vijeća Stari Grad i Ilidža usvojila odluke o njihovom ukidanju. Veliki broj kladionica u naredni mjesec na Ilidži će se zatvoriti, a srce grada Baščaršija će bez kladionica ostati krajem ljeta.

Zatvaranje očekuje i Premijer, najprometnije kladionice u starom Gradu, koja se nalazi malo iznad Sebilja, i Sport plus u Saračima.

– U odluci koja je usvojena, rok za zatvaranje svih kladionica je šest mjeseci, tako da ih više neće biti do kraja augusta. Ne mogu se one zatvoriti preko noći. Uglavnom se radi o privatnim prostorima, pa im je potrebno i vremena da izdaju prostor za novu djelatnost – kazao je za Faktor načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Načelnik ističe da se dozvole za ovakve djelatnosti neće izdavati za cijelo područje Baščaršije.

– Nisu određene pojedine ulice, već smo odlučili da na čitavom području koje je obuhvaćeno Regulacionim urbanističkim planom „Baščaršija“ zabranimo kladionice, to je i malo prošireno u odnosu na uže starogradsko jezgro – govori Hadžibajrić.

Dodaje da je ovo najbolje rješenje kako bi se stalo u kraj kladionicama, jer se nikome ne isplati otvarati kladionice tamo gdje nema prometa i ljudi.

– Kladionice treba izmaknuti od historijskog i kulturnog centra Sarajeva, škola, vjerskih objekata. Međutim ne možete ih u potpunosti zabraniti ljudima. Ipak je ta potreba za klađenjem u ljudskim glavama. Često viđam ljude koji izlaze iz džamije i odu pravo u kladionicu – tvrdi Hadžibajrić.

Previous Reakcija na izjave fra Andrije Nikića
Next Ministar MUP-a RS-a: Dragan Lukač naredio odvođenje vojnika koji je potom ubijen na svirep i brutalan način

You might also like

NAŠI DANI

Podijeljena hrana, odjeća i obuća za migrante u Tuzli

MFS-EMMAUS-ov tim kontinuirano pomaže migrantima u Tuzli. Hrana, voda, mlijeko i odjeća podijeljena je i jučer na svim lokacijama gdje se grupišu migranti u ovom gradu. Pored velikog broja migranata

NAŠI DANI

KCUS – Saopćenje za javnost

Krizni štab KCUS, u proširenom sastavu, obavještava javnost da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.  KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već

NAŠI DANI

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u