‘Svako neosnovano povećanje cijena smatrat ćemo grubim kršenjem zakona’

‘Svako neosnovano povećanje cijena smatrat ćemo grubim kršenjem zakona’

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović danas je, u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktivnostima inspekcijskih organa u Federaciji BiH, s fokusom na kontrole cijena i marži shodno odlukama Vlade Federacije BiH, a zbog povećane potražnje za robama široke potrošnje.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a trgovine na malo u iznosu od 0,25 KM.

Odluka je to Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera, kao i nafte.

No, zbog aktualne situacije u Ukrajini, 50 posto trgovaca ne poštuje Odlluku Vlade FBiH o formiranju cijena i marži, već povećava cijene. Stoga je Federalna uprava za inspekcijske poslove, kako je danas rekao direktor Ajdinović, povećala inspekcijske kontrole kako bi zaštitila potrošačka prava građana i minimizirala posljedice krize na životni standard.

 – Inspekcijskim postupanjem nastojimo održati stabilnosti tržišta i osigurati da je sva raspoloživa roba široke potrošnje, naročito osnovne životne namirnice, plasirana u maloprodaji – rekao je Ajdinović.

Od početka godine, naveo je, tržišni inspektori su izvršili 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži i utvrdili 75 prekršajnih naloga, s finansijskim teretom više od 100.000 KM. Od 1. marta je izvršeno 43 inspekcijska nadzora, a 21 subjekt prekršio je odluke i bit će podneseno 39 prekršajnih naloga, s finansijskim teretom od 30.750 KM. Dakle, za tri dana je počinjeno 49 posto prekršaja.

Sramota je, istakao je Ajdinović, što trgovci, privrednici, povećavaju cijene namirnica u ovim situacijama, a mogu čak i smanjiti cijene nekih proizvoda.

Također je kazao da su u kontrolama formiranja cijena i marži na benzinskim pumpama, inspektori u 18 inspekcijskih nadzora kod devet subjekata utvrdili nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 18 prekršajnih naloga, s finansijskim teretom od 62.250 KM. To znači da je 50 posto subjekata u prekršaju.

Zakonom o kontroli cijena propisane su i kazne u iznosu od 1.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 250 do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

– Ukoliko utvrdimo da je za jedan fening povećana cijena proizvoda u odnosu na onu koja treba biti kada se izvrše sve potrebne kalkulacije, smatrat ćemo to grubim kršenjem zakona i jedan brutalan odnos prema građanima. Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaju da u svom poslovanju primjene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatirane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane – poručio je Ajdinović.

Ajdinović je posebno naglasio da u Federaciji BiH ima dovoljne količine hrane i da građani ne brinu o tome. Kontrolisana su i skladišta hrane – uočeno je da su sva skladišta puna hrane, pšenice, brašna, i nema potrebe za bojazni, a i robne rezerve također imaju dovoljne količine, posebno pšenice i brašna.

Zamolio je građane da ne nabavljaju veliku količinu hrane, jer je ima dovoljno, da prate upute Vlade FBiH, te podsjetio da su u vrijeme pandemije COVID-19 građani nabavljali velike količine hrane, a kasnije je bacali.

Također, prilikom svake kupovine građani trebaju da traže fiskalni račun i da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: telefonom na broj koji je otvoren 24 sata: 033 22 66 44, na email: info@fuzip.gov.ba, ili poštom na adresu: Fehima ef. Čurčića br.6.

Previous Pomoć Ukrajini iz naše zemlje sa svih nivoa vlasti: Ministarstvo sigurnosti izdvojiće 200 hiljada eura
Next Maslinovo ulje iz Hercegovine rame uz rame svjetskim uljima

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović poručio Vučiću: Prestanite jedno govoriti a potpuno drugo raditi. Prestanite se ponašati kao premijer “velike Srbije”

Potpredsjednik SDP BiH i državni poslanik Denis Bećirović povodom najnovijeg neovlaštenog miješanja premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja države BiH izdao je saopćenje za javnost, prenosi agencija Patria. – Najnovija izjava srbijanskog premijera

NAŠI DANI

Bosanski generali naglasili da se u punom kapacitetu stavljaju na raspolaganje institucijama države

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastali se sa predstavnicima Udruženja generala Bosne i Hercegovine Razgovarano je o aktuelnim sigurnosnim i

NAŠI DANI

Otvoren novi objekat Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu

Ovo je veliki dan za Bošnjake u Turskoj, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu. Riječ je o reprezentativnom objektu na više od