Sve više Bosanaca vraća se u domovinu i pokreće biznis

Sve više Bosanaca vraća se u domovinu i pokreće biznis

Ovih dana privatna firma, koja se jedina u USK bavi izradom i opremanjem dječijih igrališta, intenzivno radi na obnovi igrališta Gradskog vrtića u Bihaću, javlja rtvusk.

Izrada i opremanje dječijih igrališta ozbiljan je posao koji mora biti urađen po propisima i evropskim standardima jer je riječ o sigurnosti djece koja ne smije biti ugrožena.

U Unsko-sanskom kantonu ovim poslom se bavi samo privatna firma iz Sanskog Mosta, koja posluje širom Bosne i Hercegovine. Vlasnik Ismet Travljanin, nakon iskustva stečenog u Njemačkoj vratio se i otvorio preduzeće sa 11 uposlenih.

Dječija igrališta sa različitim sadržajem, za potrebe lokalnih zajednica, vrtića, u sklopu turističkih destinacija posljednjih 10 godina proizvode se u Sanskom Mostu. Radnici ove firme upravo intenzivno rade na obnovi igrališta na dvije lokacije u sklopu JU Gradski vrtić u Bihaću. Devedeset posto elemenata koje ugrađuju proizvedu sami. Zahtjevan je ovo posao ističe vlasnik, a posla je sve više jer se posljednjih godina ipak više ulaže u prostore za zabavu djece kojih je još uvijek nedovoljno…

A u glavni grad ovih dana vratio se iskusni frizer Ruždija Džidžović. On je prije rata u Sarajevu bio poznat i cijenjen. U međuvremenu je uspio i u SAD-u, tako da je u New Yorku otvorio frizerski salon, restoran.. Njegovu priču možete pogledati u razgovoru za Avaz uoči otvorenja salona “Hair by Gigi”.

Tu je i priča dvojice mladih prijatelja koji su se vratili iz Turske s nizom ideja za biznis, koje već i realizuju.

Samir Vildić i Edin Imamović radili su na povezivanju firmi iz Bosne i Hercegovine i Turske, gdje su stekli veliko iskustvo. Na hiljade firmi, privrednika i projekata prošlo im je “kroz ruke”. Svakim danom su posmatrali i drugima, stranim investitorima, prezentirali potencijale koje naša država pruža i koje nažalost drugi iskorištavaju. Gledajući sve to ovi mladi ljudi vidjeli su priliku za biznis u svojoj zemlji.

Mnogo je sličnih primjera.

Previous Džemal Bošnjak bokserski prvak Balkana!
Next Ljubav prema golubovima: Sulejmanove "pismonoše" lete 12 minuta od Sarajeva do Ustikoline

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Dubaiju otvoren sajam EXPO 2020

Najpoznatiji svjetski sajam poduzetništva EXPO 2020 otvoren je večeras u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na ovom sajmu, zahvaljujući Vladi, ali i Skupštini Kantona Sarajevo, predstavit će se i bosanskohercegovački

MADE IN BOSNIA-387

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini povećana za 3,8 posto

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – oktobar 2016. godine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Ekonomija/Biznis

Dok u Bosni otvorenih ruku dočekuje njemačke investitore, u Njemačkoj protestuju protiv Hastora (Video)

Više od hiljadu radnika njemačke kompanije Grammer jučer i danas je protestovalo protiv najavljenih planova bosanskog investitora, porodice Hastor, inače vlasnika grupacije Prevent da preuzme upravljanje nad ovom firmom. Grammer