Tahirović podsjeća zaboravnog Milanovića: Armija RBiH doslovno je spašavala Hrvatsku vojsku od zastoja i propasti “Oluje”

Tahirović podsjeća zaboravnog Milanovića: Armija RBiH doslovno je spašavala Hrvatsku vojsku od zastoja i propasti “Oluje”

Hrvatska obilježava 28. godišnjicu vojno-policijske akcije “Oluja”, provedene od 4. do 7. avgusta 1995. godine.

“Olujom” je okončana gotovo četverogodišnja pobuna dijela hrvatskih Srba koji su na širem području Like, Korduna, Banije i dalmatinskog zaleđa uz pomoć vlasti u Beogradu uspostavili samoproglašenu “Republiku Srpsku Krajinu” (RSK) sa Kninom kao glavnim gradom.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ovim povodom obratio se u Kninu, gdje je, između ostalog, ustvrdio i da je Hrvatska vojska omogućila mir i u BiH.

– To treba ponavljati svake sedmice. Hrvatska vojska je spasila Bihać sudbine Srebrenice, možda. Makar Bihać je velik grad i teško da bi se takav pokolj s elementima genocida i mogao ponoviti.

Ali BiH, odnosno vojsku bosanskih Srba, Mladića, Karadžića, nisu porazili saveznički bombarderi. Sedmicama su ih zasipali. Ključne udarce zadala je Hrvatska vojska – rekao je Milanović.

No, da sve u “Oluji” i nije išlo baš kao “podmazano” ukazuje predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović, koji u izjavi za Novinsku agenciju Patria podsjeća da je Armija RBiH doslovno spašavala Hrvatsku vojsku na teritoriji Hrvatske od zastoja i propasti te operacije.

Tahirović naglašava da su i sami generali Hrvatske vojske svjedočili o velikim gubicima u svojim redovima.

– Hrvatske snage, uprkos tada najmodernijem naoružanju, bivaju potpuno odbačene natrag na pravcu glavnog kretanja Banovina – Petrinja. A i na rejonu Plitvica pretrpjeli su velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Ulazak jedinica Petog korpusa Armije RBiH iza leđa izbio je bokove Vojsci SAO Krajine, te su, nanoseći im ogromne gubitke, izazvali panične reakcije, a Hrvatska vojska uspjela se vratiti u igru i nastaviti oslobodilačku i legitimnu operaciju “Oluja” – govori Tahirović.

Podsjeća i da su početkom “Oluje” većina jedinica tzv. SAO Krajine, kao i sve elitne jedinice Državne bezbjednosti Srbije bile angažovane na velikoj ofanzivi na Peti Korpus, ali su ih snage tog korpusa sve redom slomile.

– Negator genocida (Zoran) Milanović, koji je za vrijeme Domovinskog rata bio neka vrsta dezertera, izgleda da je preskočio neke časove historije – zaključio je Tahirović u izjavi za Patriju.

Na ovu temu ranije je govorio i komandant Hamdija Abdić.

Previous Bursać: Vučiću, vrijede li išta 102 ubijena prijedorska djeteta?
Next Nova pobjeda bosanskih košarkaša na Vlašiću: Zmajevi po drugi put nadigrali učesnika Svjetskog prvenstva

You might also like

NAŠI DANI

Prijem 25 mladih ljekara na UKC Tuzla (Video)

Univerzitetsko klinički centar Tuzla nastavlja sa projektom obnavljanja kadra te direktor ove zdravstvene ustanove Nešad Hotić najavljuje da će sredinom tekuće sedmice biti završeni konkursi za prijem novih 25 mladih

NAŠI DANI

Raste broj smrtnih slučajeva novorođenčadi u bolnici al-Shifa

Ovo su najvažniji događaji 38. dana izraelskog rata u Gazi. Palestinsko ministarstvo zdravstva ne može ažurirati svoje podatke o žrtvama zbog kolapsa medicinskih centara i komunikacijskih službi diljem Pojasa Gaze.

NAŠI DANI

Izetbegović: Stvorili smo 105.000 radnih mjesta za šest godina (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA)  Bakir Izetbegović izjavio je danas u Zenici da će Bosna i Hercegovina nakon pandemije nastaviti putem kojim je