Turistička zajednica KS: Zbog nedostatka stikera ugrožen dolazak turista iz zemalja Zaljeva

Turistička zajednica KS: Zbog nedostatka stikera ugrožen dolazak turista iz zemalja Zaljeva

 Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda upozorio je da je zbog nedostatka stikera za vizu ugrožen progres i realan cilj od 10 hiljada turista iz zemalja Zaljeva.

– Zbog, kako su naveli sigurnosnih izazova i oštećenja državnog budžeta, prošle godine Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije, a kao što je poznato, protiv  uvođenja olakšica izjasnili su se tada ministri HDZ-a. Zbog takve odluke, u ovom trenutku upitan je dolazak velikog broja turista, a kao dodatni problem pojavila se i nestašica stikera za vize u diplomatsko-konzularnim predstavništvima  Bosne i Hercegovine u zemljama Zaljeva – navodi se u saopćenju.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo upozoravaju da će se ovakvim odnosom prema turistima zemalja Zaljeva, koji kao što je poznato, imaju veliku platežnu moć, i ciljanim blokiranjem turističkih kapaciteta, u prvom redu ugroziti ljetna turistička sezona u Kantonu Sarajevo.

– Podsjećamo da je to nedopustivo dok nastavljamo krupnim koracima na oporavku turizma od čijeg doprinosa benefite ima cjelokupna ekonomija. Prije izbijanja pandemije korona virusa, po broju noćenja turisti iz Saudijske Arabije bili su na trećem mjestu, te se ne smije zaboraviti da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija među glavnih deset tržišta za bh. turizam.

Na osnovu njihovog boravka ostvaruje značajan prihod, što najbolje ilustriraju statistički podaci. U previđanjima je bilo najmanje 55. 000 noćenja i u prosjeku dnevno 700 KM prihoda.

Turistička zajednica Kanton Sarajevo apelira na odgovorne institucije da se što hitnije pronađe rješenje nabavke potrebne količine stikera za turističke vize, kako bi svi zahtjevi građana zemalja Zaljeva koji žele ovog ljeta posjetiti BiH i Sarajevo kao glavni grad, bili na vrijeme realizirani a naše društvo u naredna četri mjeseca ostvarili prihodi od minimum 38. miliona maraka.  

– Još jednom napominjemo, turizam je važan uslužni sektor koji je prije pandemije COVID19 činio 50,3 posto ukupnih usluga, navodi predsjednik Turističke Zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda u saopćenju Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Izvor: Agencije

Previous I Kantonalni sud u Tuzli uvažio žalbu Islamske zajednice u predmetu vezanom za Gazi Turali-begov vakuf na Brčanskoj Malti
Next Amerikanci oduševljeni Bosancem koji je svladao nasilnika u Chicagu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bihaćke razglednice: Raj na ranču Samira Memagića

O ljepotama Bihaća i Une sve je rečeno i napisano. Ljudi ponekad od ushićenja izgube dah ili ne znaju prenijeti na papir svu tu ljepotu ili oduševljenje susretljivošću, karakterom i

TURIZAM

Zimska čarolija na Bjelašnici i Igmanu: Brojni zanimljivi sadržaji za sve posjetioce

Olimpijske planine Bjelašnicu i Igman svake zime posjete brojni gosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine a prije pandemije koronavirusa i brojnih drugih država, posebno iz zemalja regije. Od samom

TURIZAM

Bjelašnica-Igman: Isporučen prvi kontigent topova za vještačko osnježenje

Aktivnosti vezane za modernizaciju kapaciteta Ski centra Bjelašnica-Igman su u punom zamahu. Danas, 24. novembra 2016. godine, isporučen je prvi kontigent topova za vještačko osnježenje.   Isporučeno je sedam topova