Tuzlanski ljekar osmislio jedinstvenu metodu operacije trbušne aorte

Tuzlanski ljekar osmislio jedinstvenu metodu operacije trbušne aorte

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena Piljić metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija.

Metodu je plasirao prof. dr. med. sc. Dragan Piljić, kardiovaskularni hirurg, šef Odjeljenja za vaskularnu hirurgiju UKC Tuzla.

Kako je tokom svog izlaganja pojasnio prof. Piljić, konvencionalni operativni zahvati ovakve vrste ranije su podrazumijevali stvaranje reza na stomaku pacijenta dužine od 40 centimetara, uz vađenje crijeva i ostalih organa za nesmetan pristup aorti koja se nalazi neposredno ispred kralježnice. Uz to aplicirane su velike količine infuzionih otopina što je dovodilo do otoka crijeva i usporene peristaltike, kao i opterećenja bubrega. Pacijenti su bili izloženi velikom intenzitetu bola, produženom boravku u Jedinici intenzivne njege, uz čestu pojavu komplikacija. Kako je ovom prilikom istakao prof. dr. Piljić, zbog svega navedenog odlučio je pristupiti istraživanju o mogućnostima da se pravi manji rez na trbušnom zidu, te da se crijeva ne vade iz trbuha i da se što je moguće više smanji unost tečnosti kroz infuzione otopine. Uz poštivanje svih etičkih i međunarodnih standarda provedeno je četverogodišnje istraživanje, a rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima.


“Operativni zahvat abdominalne aorte sada se radi kroz mali rez od osam do deset centimetara, također ne vadimo crijeva iz stomaka, dakle ona ostaju u prirodnom staništu, čime je izbjegnuta mogućnost njihovog oticanja, te sada ne dajemo preveliku količinu infuzija koje su ranije punile vaskularno korito, što bubrezi nisu mogli preraditi, te je dolazilo do punjenja crijeva i oslabljene peristaltike. Uvođenjem novog pristupa pacijenti četvrti dan odlaze kući, dok su ranije u bolničkom krevetu provodili i do 15 dana uz veliku bol”, pojasnio je prof. dr. Piljić.
Sa aspekta anesteziologa o novom operativnom pristupu govorio je dr. Almir Kusturica koji je pomenuo da se uvođenjem novog pristupa brže uspostavlja funkcija pluća, te pacijent kraći vremenski period bude priključen na respirator, a i upotreba nazogastrične sonde svedena je maksimalno na jedan dan.

O značaju nove metode za Univerzitetski klinički centar Tuzla i naučnoistraživački rad unutar ove ustanove govorili su prof. dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove i prof. dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za naučnoistraživački rad.

Na konferenciji za novinare obratila se i akademik, prof. dr. Mirsada Hukić koja je novu metodu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ocjenila velikim uspjehom za svjetsku medicinu.

“Čestitam kolegi na inovativnosti i hrabrosti, da ono što je kroz praksu naučio pretoči u jedan opće prihvatljiv metod”, čestitala je prof . dr. Hukić i istakla da BiH u znatno većoj mjeri mora posvetiti pažnju bh. nauci, između ostalog uz osiguravanje grantova za naučno-istraživačke projekte.

Previous Dedo Zaim (81) svira i pravi sazove, podučava i mlade (Video)
Next Sjenina Rijeka kod Doboja: Protest i bojkot nastave do ostavke direktorice

You might also like

Ekonomija/Biznis

U svojoj zemlji stvorili biznis koji se ubrzano razvija: Studenti elektrotehnike iz Sarajeva pokrenuli kompaniju koja se bavi proizvodnjom sistema pametnih kuća

Uprkos trendu odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, postoje i oni koji vide priliku u svojoj zemlji. Takav primjer je grupa studenata elektrotehnike iz Sarajeva koja je pokrenula vlastitu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 71 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu,

Ekonomija/Biznis

Stipendije za program o poduzetništvu, poticaji za najbolje 20.000 KM

 Fondacija budućnosti u BiH, MIT Legatum centar i prestižni australski La Trobe univerzitet i ove godine nude 50 besplatnih stipendija za poseban program za mlade ljude u Bosni i Hercegovini