Tuzlanski ljekar osmislio jedinstvenu metodu operacije trbušne aorte

Tuzlanski ljekar osmislio jedinstvenu metodu operacije trbušne aorte

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena Piljić metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija.

Metodu je plasirao prof. dr. med. sc. Dragan Piljić, kardiovaskularni hirurg, šef Odjeljenja za vaskularnu hirurgiju UKC Tuzla.

Kako je tokom svog izlaganja pojasnio prof. Piljić, konvencionalni operativni zahvati ovakve vrste ranije su podrazumijevali stvaranje reza na stomaku pacijenta dužine od 40 centimetara, uz vađenje crijeva i ostalih organa za nesmetan pristup aorti koja se nalazi neposredno ispred kralježnice. Uz to aplicirane su velike količine infuzionih otopina što je dovodilo do otoka crijeva i usporene peristaltike, kao i opterećenja bubrega. Pacijenti su bili izloženi velikom intenzitetu bola, produženom boravku u Jedinici intenzivne njege, uz čestu pojavu komplikacija. Kako je ovom prilikom istakao prof. dr. Piljić, zbog svega navedenog odlučio je pristupiti istraživanju o mogućnostima da se pravi manji rez na trbušnom zidu, te da se crijeva ne vade iz trbuha i da se što je moguće više smanji unost tečnosti kroz infuzione otopine. Uz poštivanje svih etičkih i međunarodnih standarda provedeno je četverogodišnje istraživanje, a rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima.


“Operativni zahvat abdominalne aorte sada se radi kroz mali rez od osam do deset centimetara, također ne vadimo crijeva iz stomaka, dakle ona ostaju u prirodnom staništu, čime je izbjegnuta mogućnost njihovog oticanja, te sada ne dajemo preveliku količinu infuzija koje su ranije punile vaskularno korito, što bubrezi nisu mogli preraditi, te je dolazilo do punjenja crijeva i oslabljene peristaltike. Uvođenjem novog pristupa pacijenti četvrti dan odlaze kući, dok su ranije u bolničkom krevetu provodili i do 15 dana uz veliku bol”, pojasnio je prof. dr. Piljić.
Sa aspekta anesteziologa o novom operativnom pristupu govorio je dr. Almir Kusturica koji je pomenuo da se uvođenjem novog pristupa brže uspostavlja funkcija pluća, te pacijent kraći vremenski period bude priključen na respirator, a i upotreba nazogastrične sonde svedena je maksimalno na jedan dan.

O značaju nove metode za Univerzitetski klinički centar Tuzla i naučnoistraživački rad unutar ove ustanove govorili su prof. dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove i prof. dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za naučnoistraživački rad.

Na konferenciji za novinare obratila se i akademik, prof. dr. Mirsada Hukić koja je novu metodu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ocjenila velikim uspjehom za svjetsku medicinu.

“Čestitam kolegi na inovativnosti i hrabrosti, da ono što je kroz praksu naučio pretoči u jedan opće prihvatljiv metod”, čestitala je prof . dr. Hukić i istakla da BiH u znatno većoj mjeri mora posvetiti pažnju bh. nauci, između ostalog uz osiguravanje grantova za naučno-istraživačke projekte.

Previous Dedo Zaim (81) svira i pravi sazove, podučava i mlade (Video)
Next Sjenina Rijeka kod Doboja: Protest i bojkot nastave do ostavke direktorice

You might also like

ZDRAVLJE

U Općoj bolnici otvoreno moderno odjeljenje pedijatrije (VIDEO)

Sarajevo je dobilo još jedno, moderno opremljeno odjeljenje pedijatrije kao dio Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Patent mladog inovatora iz Živinica osvojio prvu nagradu na balkanskom takmičenju

Salko Užičanin, student Medicinskog fakulteta UNTZ, mladi je vizionar koji pokušava pronaći nove načine proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Uz podršku Fondacije „Mozaik“ učestvovao je na Međunarodnom takmičenju u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tri medalje i pohvala za srednjoškolce iz naše zemlje na balkanskom takmičenju iz fizike

U subotu 24. oktobra održana je Druga balkanska olimpijada iz fizike (BPO 2020) za učenike srednjih škola. Zbog globalne pandemije koronavirusa olimpijada je održana u online režimu. Na ovoj online