U Centru “Safet Zajko” prva atletska teretana u Bosni i Hercegovini

U Centru “Safet Zajko” prva atletska teretana u Bosni i Hercegovini

 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je jučer sa direktorom Njemačke razvojne konsultantske komapanije GOPA mbH Rankom Markušem i Elmirom Ćerimagićem, predsjednikom Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za adaptaciju devastiranog objekta u Centru „Safet Zajko“ koji će se koristiti za potrebe atletske teretane.

Stavljanjem u funkciju još jednog objekta sportisti će dobiti mogućnost da rade sprinterske, bacačke i skakačke discipline i tokom zimskog perioda, kada zbog snijega nisu u mogućnosti koristiti atletsku stazu.

Sredstva u iznosu od 39.000 KM Atletskom klubu „Novi Grad“ didijeljena su kroz projekat zapošljavanja mladih YEP koji Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo realizira u saradnji sa Organizacijom GOPA i u saradnji sa Švicarskom vladom, a za koji je raspisan konkurs u prošloj godini. Time je otvorena mogućnost da različite organizacije i firme predaju svoje projekte vezane za podršku u zapošljavanju mladih, a jedan od projekata koji je odobren je i projekat Atletskog kluba „Novi Grad“ koji podrazumijeva razvoj atletike.

„Obzirom da u Centru „Safet Zajko“ postoji atletska staza koja je u zimskom periodu nedostupna sportistima, u jednom od devastiranih objekata u Centru počela je sa radom atletska teretana koja je funkcionisala u improviziranim uslovima, tako da će nakon adaptacije još jednog devastiranog objekta ona dobiti puno bolje uslove za rad“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Dodao je da će projekat biti podržan i od Općine, te da će i Atletski klub “Novi Grad“ samostalno osigurati dio sredstava kako bi se uslovi za atletiku u Novom Gradu popravili i bili što bolji, što bi trebalo rezultirati i što boljim sportskim rezultatima u godinama koje su pred nama.

„Ovo je prva atletska sala u Bosni i Hercegovini koja nam omogućava da se rade sprinterske discipline, bacačke i skakačke discipline. Sa nama trenira naš olimpijac Kemal Mešić koji je bio na Floridi 4 godine i veoma je zadovoljan uslovima. U ovoj sali imamo mogućnost da napravimo jamu za skok udalj i samim tim ćemo omogućiti našim atletičarima da napravimo iskorak u profesionalnom sportu, pogotovo da napravimo kontinuitet između ljetnog i zimskog perioda, što je do sada bilo otežavajuće. Ovo je jedna velika prilika za bh. atletiku i za nas atletske radnike podstrek da radimo još bolje“, naglasio je Ćerimagić.

Kako je kazao Ranko Markuš projekat zapošljavanja maldih YEP već duže vrijeme sarađuje sa Općinom Novi Grad kroz nekoliko projekata među kojima je Inkubator poslovnih ideja. „Jadan od poslovnih poduhvata je i ovaj koji pokazuje viziju same Općine u kom smjeru da se razvija. Ono što nam je  posebno važno je da će u narednih deset godina po 20-tero djece bez roditeljskog staranja imati priliku da potpuno besplatno koriste usluge ovog Centra. Također u samom projektu će biti zaposlena i jedna osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje KS-a“, objasnio je Markuš.

“Atletika za sve generacije i varijacije” projekt je koji bi trebalo da se realizira u atletskoj sali u Centru „Safet Zajko“. Potpisan je i ugovor o adaptaciji ove sale.

Gepostet von Televizija Sarajevo – tvsa.ba am Mittwoch, 20. Februar 2019

 

Previous Gračanica od posla čaršija (VIDEO)
Next Bičakčić: Energetika je i dalje neiskorištena oblast i šansa Bosne i Hercegovine

You might also like

SPORT

Bivši reprezentativac Vedin Musić: Utakmice iz prošlih kvalifikacija za SP trebaju biti primjer kako da odigramo i u ovim

Vedin Musić ostao je upamćen kao jedan od najborbenijih igrača u fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Ljevonogi fudbaler koji je u karijeri igrao za Slobodu, Istanbulspor, Como, Modenu, Torino, Padovu,

SPORT

Mirsad Hibić dobio ploču ispred novog stadiona Atletico Madrida

Hibić je četiri sezone nastupao za Atletico i odigrao preko 100 utakmica Bivši bosanskohercegovački reprezentativac Mirsad Hibić (47) dobio je ploču ispred novog stadiona madridskog Atletica. Ispred modernog stadiona “Wanda

SPORT

Robert Prosinečki novi selektor fudbalske “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine

  Izvršni odbor NS/FSBiH jednoglasnom odlukom imenovao je  Roberta  Prosinečkog  za selektora „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine u narednom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.godine, uključujući i takmičenje u Ligi