U Goraždu održano centralnog obilježavanja Dana šehida i poginulih boraca u Bosni i Hercegovini

U Goraždu održano centralnog obilježavanja Dana šehida i poginulih boraca u Bosni i Hercegovini

U organizaciji  Saveza porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde, pod pokroviteljstvom Vlade BPK Goražde i Ministarstva za boračka pitanja, Goražde je ove godine domaćin centralnog obilježavanja Dana šehida u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevna manifestacija obilježavanja počela je jučer, a tim povodom u ovom  gradu okupile su se porodice šehida i poginulih boraca iz šest kantona Federacije BiH i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja počeo je na centralnom šehidskom mezarju Kolijevke uz učenje dove i polaganje cvijeća, a potom i na centralnom spomen obilježju “Goražde grad heroj svojim braniocima” gdje je priređen prigodan program u znak sjećanja na poginule borce Bosne i Hercegovine koji su za njenu odbranu dali svoje živote.

Naglašeno je da zahvaljujući njihovoj žrtvi danas uživamo slobodu, uz poruku da je sjećanje na njih trajna obaveza.

“Pred ovakvim skupom teško je govoriti, u ovom svetom danu izuzetna je čast i zadovoljstvo družiti se sa vama u herojskom Goraždu. Ništa se ne dešava slučajno pa ni ovaj događaj i zato zahvalnost Organizaciji porodica šehida FBIH koji su donijeli odluku da druženje bude u BPK Goražde”, poručio je Avdo Mirvić, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Foto: bpkg.gov.ba

Predstavnik Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo naglasio je da su ovakvi događaji prilika da se okupe porodice i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za državu Bosnu i Hercegovinu.

“ Prilika je ovo da zahvalimo majkama i očevima koji su nam podarili takve sinove koji su uspjeli odbraniti državu. Koliko god da uradimo ne može biti dovoljno da nadoknadimo sve, ali pokušavamo maksimalno” kazao je Terzo.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almin Škrijelj istakao je da je materijalni momenat važan za svakoga pa i porodice šehida, naglasivši da je jednako važno i sjećanje.

“Ako su oni tada bili spremni pokloniti svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine mi trebamo bar toliko biti spremni da njegujemo sjećanja, pričati o njihovoj hrabrosti i njihovim podvizima, sjećati se njihovih porodica i učiniti da se lijepo osjećaju u vremenu u kome živimo, biti sretni da te porodice žive u našem komšiluku” poručio je Škrijelj.

Foto: bpkg.gov.ba

Sa centralnog spomen obilježja upriličena je šetnja gradom do Centra za kulturu Goražde gdje je održana akademija povodom Dana šehida, a porodice šehida i poginulih boraca polaganjem cvijeća na spomen obilježje odale su počast i ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina.

Previous Lukavačka kompanija PGL Protect predstavila se na najvećem skandinavskom sajmu transporta
Next Sastanak sa Sattlerom: Trojka se drži Čovića i išćekuje novi Schmidtov namet

You might also like

NAŠI DANI

Čampara potvrdio: Ukinut policijski sat; treba krenuti sa popuštanjem mjera

 Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je Feni da je u Federaciji BiH ukinut policijski sat, dodajući kako smatra da treba krenuti sa popuštanjem mjera jer ne postoji eksponencijalni

NAŠI DANI

Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresa danas je svečanom akademijom i defileom ispratila 474. generaciju maturanata i 42. generaciju maturantica ove škole. Generacija alumnista 2020 – 2024. broji 112 maturanata, 48 učenika i

NAŠI DANI

Ukrašavanje Sarajeva povodom Dana nezavisnosti naše zemlje

Radnici preduzeća Park počeli su u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine postavljati državne zastave u postolja koja se nalaze na stubovima javne rasvjete i ukrašavati veće ulice i trgove