U Sarajevu počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona

U Sarajevu počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona

Lideri političkih stranaka okupili su se danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu gdje je uz prisustvo direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Na pregovore su stigli predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naroda i pravde (NiP) i HDZ-a 1990 Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i Ilija Cvitanović.

Razgovorima prisustvuju i delegacije Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) te Narodnog evropskog saveza (NES).

Međunarodni dužnosnici naglasili su potrebu izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH kako bi se osigurala prava svakog građanina, a Eichhorst je naglasila da bi dogovor oko toga približio BiH kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona traju već godinu dana, ali bez značajnijih pomaka, a opći izbori u BiH trebali bi biti održani ove godine.

Previous Premijer Novalić najavio veće penzije
Next Pusić: EU za BiH treba imati pristup kao prema baltičkim državama

You might also like

NAŠI DANI

Predsjedništvo BiH: Bećirović i Komšić otputovali u posjetu Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović borave u službenoj posjeti Ukrajini. U objavi na Bećirovićevom nalogu na Facebooku navedeno je da će se u

NAŠI DANI

P.E.N. Centar u BiH održao razgovor i čitanje poezije “Solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini“

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini organizirao je večeras u Sarajevu razgovor i čitanje poezije pod nazivom “Solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini“ u znak protesta izraelskih napada i

NAŠI DANI

Obilježena 23. godišnjica Sarajevskog tunela spasa

Objekat D-B poznat kao Sarajevski tunel spasa na današnji dan 1993. godine pušten je u funkciju. Tim povodom u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa  D-B upriličen je prigodan program.