U Visokom otvorena Astronomska opservatorija

U Visokom otvorena Astronomska opservatorija

U centru Visokog danas je svečano otvorena prva poslijeratna astronomska opservatorija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Astronomska opservatorija Vema Visoko”.

Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konzultantski tim eksperata Astronomskog društva (AD) Orion.

Predsjednica AD Orion Sarajevo Adela Subašić-Kopić izjavila je da je to zaista poseban dan, ne samo za astronomiju i astronomiju u Bosni i Hercegovini, već za sve građane naše države.

– Po prvi put ćemo moći kroz veliki teleskop sa opservatorija da gledamo objekte visoko na nebu. Što se tiče plana i programa eksploatacije teleskopa, već smo imali razgovore s vlasnikom. Počevši od ideje koju je zapravo on predložio da građani dobiju nešto što dosad nisu imali, razgovarali smo o načinu na koji ćemo mi implementirati naše programe vezane za astronomiju, sada u mnogo većem obimu – navela je Subašić-Kopić za Fenu.

Prvenstveno će to biti, kako je dodala, program namijenjen grupnim posjetima građanima, školama, a zatim organizirano promatranje naprimjer pozicije Jupitera, pomračenja Mjeseca i ostalih događaja koji se inače prate uz ulicu.

– Ovaj put imamo stacionirano mjesto, a tu je i kino sa virtualnom realnošću. Imaćemo i astro predavanja na kojima ćemo se potruditi odgovoriti na sva pitanja, ali jedva čekamo da još istražimo mogućnosti teleskopa. Tu smo da zajedno istražujemo i bit će još mnoštvo zanimljivih sadržaja – dodala je Subašić-Kopić.

Previous Obilježena 31. godišnjica početka raspuštanja monstruoznog logora Manjača
Next Svečano otvoren Shopping centar i hotel “Vema” u Visokom, zaposlit će 200 ljudi

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Podrška otvaranju centra informatičkih i inžinjerskih tehnologija u Srebrenici

  BHF fondacija namjerava u Srebrenici otvoriti savremeni centar informatičkih i inžinjerskih tehnologija, a jedan od osnivača ove fondacije Edhem Čustović razgovarao je danas o tom projektu s načelnikom Općine

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Preko 40.000 mladih iz Bosne i Hercegovine učestvovalo u edukativnoj akciji u programiranju

Više od 40.000 djece i mladih iz 45 općina u Bosni i Hercegovini učestvovalo je u najvećoj edukativnoj akciji “Sat kodiranja” koju već šest godina organizuje Centar za promociju civilnog

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti iz Zenice, treći u svijetu, prvi u Evropi: Cilj nam je pomoći da ovo društvo krene naprijed (Video)

Ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane je na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču. ‘Mi smo ovo radili da bi sebi stvorili mogućnost da živimo