Učenici Medrese u ekološkoj akciji čišćenja od Vijećnice do Kozije ćuprije

Učenici Medrese u ekološkoj akciji čišćenja od Vijećnice do Kozije ćuprije

 

U Aleji ambasadora danas je provedena najveća jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, a pokrenuli su je uprava i učenici Gazi Husrev-begove medrese.

Od parka u blizini Vijećnice, duž Aleje ambasadora, pa do Kozije ćuprije, učenici i njihovi profesori čistili su otpad i deponovali ga na određenim lokacijama odakle će ga ukloniti uposlenici Odsjeka za održavanje putnih pojaseva Općine Stari Grad.

Učenicima i profesorima pridružili su se i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Gazi Husrev-begove medrese hafiz Mensur ef. Malkić, koji su pohvalili trud i rad učenika.

„Ovi mladi ljudi mogu poslužiti kao primjer kako se treba brinuti o prirodi i životnoj okolini. Zahvalni smo im što su proveli akciju u našoj općini i nadam se da će se kod građana probuditi svijest o odlaganju otpada. Stanje u Aleji ambasadora mnogo je bolje od uvođenja video nadzora na ulazima na ovu lokaciju,“ kazao je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Direktor škole, hafiz Malkić je istakao da je ponosan na učenike i profesore. „Ovo je jedna u nizu akcija koje provode naši učenici i profesori, a zahvaljujući djelovanju naše ekološke sekcije. Sa dolaskom proljeća pojačali su svoje aktivnosti i danas je u Aleji ambasadora radilo 480 naših učenika,“ kazao je hfz Malkić.

Profesor i voditelj ekološke sekcije Merzuk Đulan kazao je da je ovo najveći ekološki volonterski projekt u njihovoj školi. „Cilj akcije je buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom radi očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro. Do sada je bila praksa da u akciji učestvuju jedan ili dva razreda, ali ovaj put su se uključili gotovo svi učenici, sa profesorima“, kazao je Đulan.

 

Džalila Kukan, Emina Berbić, Amina Kozlić i Lamija Nezirević su učenice trećeg razreda i kažu da su se s oduševljenjem uključile se u ovu akciju. Ispričale su kako su već više puta učestvovale u sličnim akcijama i na više lokacija uklanjale otpad kojeg nesavjesni građani odlažu. Ove sedamnaestogodišnje djevojke kažu da poslije srednje škole planiraju upisati Fakultet islamskih nauka ili Filozofski fakultet.

Emin Zukić, je također učenik trećeg razreda i učestvovao je u ekološkoj akciji. „Ovo je prvi put da učesvujem u ovakvoj akciji i drago mi je da sam danas tu. Nije uredu da se otpad ovako odlaže i zaista trebamo apelovati na svijest građana“, kazao je Emin. Njegov kolega Ahmed Šadinlija istakao je da je ovo super akcija, te da je i prije učestvovao u sličnim aktivnostima.

Učenici Gazi Husrev-begove medrese učestvovali su i ranije u sličnim akcijama, redovno podržavaju akciju Let's do it- očistimo planetu za jedan dan, akcije pošumljavanja, a ističu da će i ubuduće tako djelovati.

Previous Nakon boravka i rada u dijaspori, mnogi Jajčani odlučili se vratiti i započeti svoj biznis
Next Prirodna bogatstva u „Ecomedico“ proizvodima

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Unatoč kišnom vremenu u Mostaru je tradicionalno, uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Jasmin Kreso, u 10 sati i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećati se i tražiti pravdu: Obilježena 28. godišnjica od masakra šestero djece u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je obilježena 28. godišnjica od masakra u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, u kojem je smrtno stradalo šestero djece.

NAŠI DANI

Pregovori u Neumu završeni, moguć nastavak u Sarajevu

Završeni su pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u Neumu, no bez konkretnog dogovora. Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je optimističan stav, iako