Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

Iz Unsko-sanskog kantona sinoć je stigla tužna vijest – umro je Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svi borci 505. viteške bužimske brigade se odlikuju velikom hrabrošću, što su dokazali i pokazali bezbroj puta tokom agresije na našu državu.

jedna od najvećih i najsvjetlijih borbi nad agresorom bila je operacija “Breza ’94”, koja je u prvi plan izbacila nekoliko vitezova, a jedan od takvih je bio Nijaz Velagić.

U žestokim borbama tokom operacije na Sipu i Križu, Velagić je bio teško ranjen. No, Nijaz ne bi bio jedan od gazija da bolnicu nije napustio dva dana kasnije i nastavio borbu za oslobođenje Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, 505. bužimska brigada odigrala je ključnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine oslobađanju Unsko-sanskog kantona. Ona je 15. decembra  1993. odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, na prijedlog štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, 505. brdskoj brigadi iz sastava Petog korpusa dodijeljen je počasni naziv VITEŠKA.

Slavu u USK je tako pronijela je 505. viteška i njen legendarni komandant rahmetli Izet Nanić, a jedan od najvećih gazija upravo je bio i – Nijaz Velagić.

Dženaza će biti klanjana na Malom Badiću u Bos. Krupi u srijedu 02.10.2019. godine u 16:30 sati

Previous BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG
Next Hifa Petrol u 2019. ostvarila najveći rast od postanka kompanije

You might also like

NAŠI DANI

Kolinda Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najvljeno, javlja agencija Patria. Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U

NAŠI DANI

Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića

Jedna škola u Pakistanu, u oblasti Dehri u provinciji Pendžab, dobit će ime po prvom demokatski izabranom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi

NAŠI DANI

Lagumdžija u NY o miru, stabilnosti, ljudskim pravima i samoodrživom razvoju na Z. Balkanu

New York, 21. septembar 2021. godine U Njujorku se održava trodnevni XXI NGIC (Nizami Ganjavi Međunarodni Centar) Skup Visokog nivoa kao ekskluzivni forum na marginama  Generalne Skupštine UN. Među učesnicima