Univerzitet u Sarajevu nezainteresovan dok njihove studentice veličaju osuđenika za genocid i opsadu Sarajeva!

Univerzitet u Sarajevu nezainteresovan dok njihove studentice veličaju osuđenika za genocid i opsadu Sarajeva!

Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu šokriranu su nakon što su studentice i njihove kolegice, Slađana Todić i izvjesna Valentina jučer, na dan kada se obilježavao genocid u Srebrenici, na svom Instagram profilu veličale ratnog zločinca Ratka Mladića.

-Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj. Živio generale – napisala je Slađana Todić uz sliku ratnog zločinca Mladića.

Na drugom storyu je pokazivala tri prsta sa majicom jednog od četničkih vojvoda. Kada su jednoj od njih kolege skrenule pažnju na objave, ona je odgovorila “Ma nek smo vas pobili, odj*bi”.

Studenti su njene objave proslijedili Fakultetu, a u odgovoru između ostalog stoji da Fakultet nema pravo zabranjivati studentima objave na društvenim mrežama.

-Dijelim Vašu ogorčenost činjenicom da bilo koja osoba, pa tako i naši studenti, podržavaju i/ili veličaju osuđene ratne zločince, no nadam se da razumijete da Fakultet kao institucija, kao i dekan Fakulteta i svi članovi nastavnog osoblja, ne mogu i nemaju pravo zabranjivati, reagovati, niti bi uopšte trebali imati uvid u to šta studenti našeg fakulteta i Univerziteta u Sarajevu u cjelosti objavljuju i iznose na svojim privatnim profilima na različitim društvenim mrežama i generalno u privatnom životu – stoji u odgovoru koji je objavljen na zvaničnom Instagram profilu Fakulteta.

Kontaktirali smo i Jasmina Ahića, dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koji nam je kazao da je obaviješten o slučaju jutros u 10 sati.

Pokrećemo procedure da se utvrdi kodeks povređivanja na Fakultetu. Ne mogu ništa reći, imaju dvije-tri stvari koje se vežu. Dok ne obavimo sastanak sa Asocijacijom studenata i etičkim odborom. Ne možemo ništa prejudicirat. Pokrenute su sve procedure da se utvrdi da li je u pitanju etička, akademska ili neka druga odgovornost. Ovo što je izašlo u medijima do sada, mislim da ima veze sa prošlosti. Dok ne utvrdimo sve, ne možemo ništa – poručio je.

Tvrdi kako će Etički odbor i Disciplinska komisija dati konačni sud ukoliko se utvrdi odgovornost.

Imamo razne mehanizme na Univerzitetu. Kada utvrdimo sve, oglasit ćemo se. Bitno je da u prvim koracima ne pogriješimo. Fakultet je pokrenuo sve procedure – naveo je Ahić za Hayat.ba.

Previous Između zavjere ćutanja i slavljenja genocida
Next Bursać: Kad se u Srebrenici ‘srpski rod’ veseli genocidu

You might also like

NAŠI DANI

‘Ne može biti nikakvih pregovora između Srba i Bošnjaka jer ne živimo u srednjem vijeku’

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  -Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora, napokon, shvatiti da ne može biti nikakvih pregovora između Srba i

NAŠI DANI

Dan zlatnih ljiljana: Centralna svečanost u Gradačcu

U spomen-kompleksu Slana Banja u Tuzli danas je polaganjem cvijeća i odavanjem pošte obilježen 9. maj, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.  U povodu Dana Zlatnih ljiljana, 9. maja Savez

NAŠI DANI

Saradnja BBI banke i BZK „Preporod“ na unaprjeđenju i jačanju ekonomije i kulture

Prof. dr Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d Sarajevo i predstavnik inicijative „Mi to možemo“ u okviru koje su pripremljene Strateške