Uspješni robotičari iz naše države – vodeći na robotičkoj olimpijadi među timovima iz 177 zemalja (Video)

Uspješni robotičari iz naše države – vodeći na robotičkoj olimpijadi među timovima iz 177 zemalja (Video)

Dio tima bosanskohercegovački robotičari bili su gosti “Jutra za sve” u javljanju iz Mostara. Lejla Nuhić i Fatima Sidran govorile su za Televiziju Bosne i Hercegovine u uspjesima našeg tima na robotičkoj olimpijadi.

Lejla Nuhić, Anis Kazazić, Merjema Pajić, Fatima Sidran, Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto imena su bosanskohercegovačkih robotičkih reprezentativaca koji su trenutačno na vodećoj poziciji na robotičkoj olimpijadi među timovima iz 177 zemalja.

Sredonjoškolci iz Mostara, Čapljine i Stoca tako se nalaze ispred svojih vršnjaka iz cijelog svijeta, a rade i zabavljaju se uz budno oko svojih mentora iz mostarskog centra za edukaciju, robotiku inovacije i tehnologiju.

Tim iz Bosne i Hercegovine odlučio je napraviti i sistem pametnog navodnjavanja, što je jedan od zadataka, pomoću Arduina, a u alijansi su s timom Kazahstana čiji je zadatak sličan njihovom.

Previous Pismo Schmidtu: Hrvati imaju 106% više a Bošnjaci 36% manje pozicija u odnosu na procenat ova dva naroda u etničkoj strukturi
Next BPK: Oštre kritike na račun Tužilaštva BiH i osuda hapšenja Edina Vranja od strane Srbije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kako iskoristiti potencijal bosanskohercegovačke softverske industrije?

Proteklih nekoliko mjeseci intenzivno se govori o velikom potencijalu kojim raspolaže domaća softverska industrija u Bosni i Hercegovini. Od 2013. do 2015. godine softverska industrija bilježi kumulativni rast veći od

NAUKA I TEHNOLOGIJA

UNIVERZITET U SARAJEVU: Ove godine više prijava za upis na fakultete

Na prvom upisnom roku Univerziteta u Sarajevu prijavilo se više studenata nego prošle godine, potvrdili su za Faktor. Univerzitet u Sarajevu objavio je konkurse za upis studenata u studijskoj 2019./2020.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

Admir Mašić, profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u, rođen je u Slavonskom Brodu, ali do rata je živio u selu Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda. Bio je među