VIDEO Ekskluzivni dio snimka rušenja Starog mosta sa položaja HV i HVO

VIDEO Ekskluzivni dio snimka rušenja Starog mosta sa položaja HV i HVO

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara odskora su u posjedu autentičnog filmskog materijala koji, kako su saopštili, sadrži ekskluzivne i u proteklih 30 godina, sve do danas, u javnosti neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru 8. i 9. novembra 1993. godine.

“Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija. Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju ‘kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…'”, navodi se u saopštenju organizacija JOB i Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara i dodaje:

“Iako je Haški sud u konačnoj presudi ‘šestorki’ političkih i vojnih dužnosnika paradržave ‘Herceg Bosna’ 29. novembra 2017. godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO, filmski materijal koji posjedujemo stavlja definitivno pečat i žigoše sramnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini, još nikada nisu ogradili.”

Safet Oručević, direktor Centra za mir i multietničku saradnju i bivši gradonačelnik Mostara, izjavio je da je ovaj film sasvim slučajno otkriven i samo potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal u dijelu presude “šestorci”, koji se odnosi na rušenje Starog mosta.

“Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojih zemalja koji su učetvovali u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekat, Stari most – spomenik mira”, naveo je Oručević.

Prema njegovim riječima ove snimke treba dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, “neka im bude opomena kroz sta su prošli građani Mostara i Bosne i Hercegovine”.

“I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio”, dodao je Oručević, prenose agencije.

Previous Reisul-ulema: Braniti domovinu dužnost je svakog muslimana
Next Kako je slomljena neprijateljska operacija ''ČEKIĆ I NAKOVANJ''

You might also like

HISTORIJA

SRBIJANSKI HISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN: SRPSKA NACIONALISTIČKA INTELEKTUALNA ELITA PLANIRALA ZLOČINE

Nacionalistička inteligencija ima dominantnu ulogu u Srbiji još od šezdesetih godina 20. vijeka Historičar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je srpska nacionalistička intelektualna elita planirala zločine koji su se

NAŠI DANI

Zbog ratnog zločina u Bijeljini uhapšen policijski general MUP-a RS Goran Sarić i još šest osoba

Goran Sarić, policijski general MUP-a entiteta RS, uhapšen je u petak ujutro zbog sumnje da je odgovoran za ubistva 22 člana porodice Sejmenović, Sarajlić i Malagić, saznaje Istraga.ba. Sarić je

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bart Rijs – Svjedočenje holandskog novinara iz istočne Bosne, august ’92

Bilo je to ljeto 1992. godine. Dopisnik holandskih sedmičnih novina “HP/De Tijd” Bart Rijs je dobio zadatak da intervjuiše izbjeglice koje su izbjegle iz Bosne i Hercegovine u Holandiju. U