Vlasti RS provode zaključke SANU-a: Hapse heroje ARBiH i iznuđuju lažne iskaze

Vlasti RS provode zaključke SANU-a: Hapse heroje ARBiH i iznuđuju lažne iskaze

Vlasti RS-a trenutno sprovode prvu tačku iz Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), donesenog 2012. godine.

Prvom tačkom ovog memoranduma nalaže se da se treba umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja na području bivše Jugoslavije. Odgovornost će se umanjivati optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova. Na taj način, smatraju neki srpski akademici, Srbija će se staviti u ravnopravan položaj sa državama u okruženju, odnosno, umanjit će se njena odgovornost za počinjene zločine.

Vlasti u RS upravo provode prvu tačku Memoranduma II.

U toku je hapšenje bivših pripadnika Armije RBiH, koji žive na području Podrinja, u RS. Istražitelji iz RS pokušavaju ucjenama i prijetnjama doći do lažnih iskaza od bošnjačkih povratnika. Lažni iskazi koristili bi se u tužbama koje se u RS vode protiv bivših vojnika i komandanata Armije RBiH.

Početkom januara uhapšena su tri borca iz Srebrenice pod optužbom da su počinili zločin nad civilnim zarobljenicima. Bivši pripadnici Armije RBiH dovode se u vezu sa Naserom Orićem i sumnjiče se za ubistvo osoba srpske nacionalnosti. Srpska strana prvo je kazala da su civili ubijeni u mjestu Zalazje, a onda da su ubijeni u Srebrenici.
Dokumenti koje je objavila Patria otkrili su da ubijeni uopće nisu bili civili, već vojnici. Također, više osoba potvrdilo je da uhapšeni Izet Arifović uoće nije bio u Srebrenici u vrijeme ubistva devet Srba koji se spominju u ovom procesu.

I Islamska zajednica u BiH upozorila je na pritiske koje vlasti u RS vrše na bošnjačke povratnike, u cilju iznuđivanja lažnih iskaza.

Udruženja koja okupljaju bivše pripadnike Armije RBiH također upozoravaju da policija i tužilaštvo u RS traže osobe sumnjivog morala, koje su spremne za novac dati bilo kakve iskaze. Neki od uhapšenih Bošnjaka iskaze daju pod prijetnjama i pritiscima.

Samir Avdić, ključni svjedok protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, nedavno je priznao da je protiv Orića u srbijanskom tužilaštvu svjedočio lažno.

Slobodna Bosna objavila je 2013. godine dokument za kojeg je utvrdila da se radi o tajnom dokumentu, nastalog u krugu srpskih akademika iz Beograda. Riječ je o Memorandumu II. Prema pisanju Sobodne Bosne, riječ je o perfidnom planu Srbije da u miru vrati sve što je izgubila u ratovima.

U objavljenom Memorandumu upravo se spominje i tačka u kojoj se nalaže da se montiranim sudskim procesima pokuša umanjiti odgovornost Srbije za zločine u regionu.

Izvor: Patria

Previous Svjetska turistička organizacija: Bosna i Hercegovina u top 10 zemalja po porastu turističkih posjeta
Next Na granici sjećanja: Kameni most preko rijeke Bune

You might also like

NAŠI DANI

Crna Gora sjutra dobija novu Vladu, Abazović saopštio imena ministara

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade, o kojoj će se sjutra izjašnjavati poslanici na sjednici Skupštine na Cetinju. Abazović je

NAŠI DANI

Sjećanje na komandanta Zaima Imamovića i formiranje Prve drinske udarne brigade

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, u Goraždu je danas nastavljena tradicija održavanja manifestacije „Zaimov do da se pamti“ u okviru koje se obilježava

NAŠI DANI

Njemačka: Desničarske, tzv. ‘građanske straže’ slobodno patroliraju ulicama

Koga brane njemačke “građanske straže” i od koga?, naslov je njemačkog DW-a, gdje se stidljivo donosi priča o desničarima u toj zemlji koji se postavljaju iznad institucija države. Pravdu bi