Vučić: Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi

Vučić: Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je otpravnika poslova u ambasadu Srbije u Ljubljani . Razlog su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića protiv Slovenije nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, prenosi RTV Slovenije.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon nazvala je riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili da pozovu otpravnika poslova Srbije da ih objasni. “Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu dobrosusjedskih ili prijateljskih odnosa”, rekla je ona, nazvavši Vučićeve riječi neistinitim.

Kako je dodala, ne zamišlja dobru saradnju ako neko izađe sa ovako uvredljivim riječima i vrijeđa cijeli narod. “Očekujemo da Srbija djeluje u duhu evropskih vrijednosti koje brani”, rekla je ona na marginama sastanka zajedničkog odbora Slovenije i Koruške.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a koristio je krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda. Termini nas podsjećaju nekih drugih vremena i nedostojni su dostignutog nivoa odnosa između dvije zemlje. Slovenija radi svoj rad u Vijeću sigurnosti UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima od predsednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji“, preneli su riječi premijera Roberta Goloba iz njegovog kabineta.

Vučić: Zamku su nam postavile SAD, Švajcarska i Slovenija

Vučić je u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavile SAD, Švicarska i Slovenija. “Kada je odgođen sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se o tome dogovorili sa Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi”, rekao je.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dovela je nekoliko kosovskih Albanki koje su silovane tokom rata da svjedoče o srpskim zločinima na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu u ponedjeljak .

Ona je u govoru u UN, koji je objavila i na društvenoj mreži X, istakla da je Vučić bio dio režima bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i zatražila od njega izvinjenje. “Žrtve ovog režima stoje ovdje. Uzmite si vremena i izvinite im se. Pokažite da li još uvijek imate trunke ljudskosti u sebi”, rekla je ona.

Vučić ju je u utorak tada optužio da je lagala prije dolaska na sjednicu u Njujork, da su žene koje je dovela sa sobom članice njenog kabineta. Nakon što se ispostavilo da nisu, prema Vučićevim riječima, protokol UN im nije dozvolio da prisustvuju sjednici sve dok “ne interveniše jedna od velikih sila” .

U Srbiji je burne reakcije izazvao i prošlosedmični prijedlog rezolucije UN-a o obilježavanju međunarodnog dana sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. U njegovoj pripremi je učestvovala i Slovenija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je otpravnik poslova Goran Marković u razgovoru u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova odbacio izjave ministarstva o Vučićevoj izjavi.

Dačić smatra da “Slovenija treba da se izvini Srbiji jer je priznavanjem Kosova narušila njen teritorijalni integritet i zato što je Savjet bezbjednosti UN prekršio sva pravila o učešću na sastancima dozvoljavajući Osmanijevoj da dovode navodne žrtve, a da o tome nije obavijestio Srbiju”. Ali ne da Slovenija traži izvinjenje, jer je Vučić izrazio ogorčenje ovim potezima, koji su očigledno unaprijed dogovoreni, rekao je on, prenosi Tanjug.

Ambasadu Srbije u Ljubljani vodi otpravnik poslova. Naime, Slovenija i dalje nije dala saglasnost Zoranu Đorđeviću , kandidatu za ambasadora u Ljubljani , zbog zabrinutosti u bezbjednosno-obavještajnim krugovima, prenose mediji.

Dva puta zaredom ostao bez teksta! Predsjednica Kosova pred Vučićem u UN – ‘Žali li što je pozivao na genocid u Srebrenici?’

Previous Novi početak, nova uprava, novo ime, a stari sjaj: Obnovljen kultni jablanički hotel
Next Gradačac: Gastro-festival „Kuhaj, peci, reci“

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kozarac: Dženaza za ubijene Prijedorčane; otvorena i izložba fotografija satova žrtava pronađenih u masovnim grobnicama

  Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas u podne je počelo klanjane kolektivne dženaze za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine. U Kamičane je sinoć stigla povorka sa posmrtnim

OTPOR BOSNE

U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja Armije RBiH

Svečanim postrojavanjem 2. pješadijskog puka bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću obilježena je 31. godišnjica formiranja Armije RBiH. U ime Vlade Unsko-sanskog kantona prisutnima

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otisak stope u betonu kao uspomena na djevojčicu Almu iz Bijeljine

Devetogodišnja Alma i njen šestogodišnji brat Amir Sarajlić zajedno sa roditeljima i komšijama odvedeni su u septembarskoj noći 1992. godine iz naselja Bukreš kod Bijeljine, ubijeni i bačeni u Drinu.