Vučiću žao što svi nisu jedinstveni oko sulude politike

Vučiću žao što svi nisu jedinstveni oko sulude politike

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pred Srbijom težak period u vezi s Kosovom, kao i sa entitetom u Bosni i Hercegovini RS i naglasio da mu je žao, jer više ne postoji jedinstvo u tom bh. entitetu – govorio je za B92.

– Posebno me je pogodila činjenica da su američki predstavnici rekli da su uspjeli da razbiju to jedinstvo (u manjem bh. entitetu), kazao je Vučić. Na pitanje da li je zabrinut što su SAD oformile grupe za Kosovo i RS, rekao je da mu nije jasno zašto se podgrijava krompir kad ništa nije isto kao devedesetih. “Niti je Srbija ista iz devedesetih, niti je odnos snaga isti, niti se mi ponašamo tako da potcjenjujemo. Ja odlično razumijem šta je Amerika i kakva je sila.”, rekao je on.

Vučić je tako, mada su neki sumnjali, pokazao da stoji iza nerazumne i huškačke politike Milorada Dodika (SNSD). Pritom, ‘vruć krompir’ pokušava podvaliti nekome drugom. Vučić, baš kao i Dodik, pokazuje strah od SAD. Svjesni su da mogu biti zaustavljeni u svakom trenu, ali zatežu dok im se ne kaže – STOP!

Vlastodršci iz okolnih centara ne prestaju na bosanske građane gledati kao na topovsko meso, a na bosansku teritoriju i njena dobra kao na plijen od kojeg ne odustaju.

Na Vučićevo povezivanje jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini reagovao je i parlamentarac Denis Bećirović.

Vučiću, nema paralele između Kosova i bilo kojeg dijela nedjeljive Bosne i Hercegovine!

 

Potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović kaže kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć, gostujući na televiziji B92, poručio da je “pred Srbijom težak period zbog Kosova i Republike Srpske”.

„Državni predstavnici Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici međunarodne zajednice, moraju Vučiću poslati jasnu poruku da Kosovo i bh. entitet RS ne mogu nikako stati u istu rečenicu.

Nedopustivo i neutemeljeno je praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i bh. entiteta RS. Vučić bi morao znati da je Kosovo bilo autonomna pokrajina unutar jugoslovenskog federalizma i da je imalo svoje predstavnike u najvišim institucijama bivše Jugoslavije.

Vučić treba zapamtiti za sva vremena da neće Bosna i Hercegovina plaćati ceh pogrešne srbijanske politike koja je na Kosovu sistematski kršila prava Albanaca, kao i činila i brojne zločine i masovno protjerivanje albanskog stanovništva.

S druge strane, bh. entitet RS nije postojao ni u Jugoslaviji ni u Bosni i Hercegovini sve do potpisuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je pozicioniran kao entitet u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini.

Za Vučića bi, također, bilo korisno da ne zaboravi da su najviši politički i vojni vrh bh. entiteta RS osuđeni na najvišim svjetskim sudovima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, a Srbija da nije spriječila genocid, iako je to bila dužna prema zvaničnim konvencijama Ujedinjenih nacija.

Zbog toga, kao i zbog brojnih drugih razloga, zvaničnici Srbije moraju znati da nemaju ni moralno, ni pravno, ni političko, ni historijsko pravo da na bilo koji način i u bilo kojem kontekstu povezuju Kosovo s bilo kojim nedjeljivim dijelom Bosne i Hercegovine“, rekao je Bećirović.

Previous Zagreb: Predstavljena knjiga “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj”
Next Inzko od EU tražio sankcije za Dodika i Stevandića, Brisel još šuti

You might also like

NAŠI DANI

Više od 800 bosanskih momaka i djevojaka javilo se na konkurs Oružanih snaga

Na konkurs za prijem 500 kandidata za posao u početnom činu vojnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine prijavilo se 819 osoba, saznaju domaći mediji u Ministarstvu odbrane Bosne i

NAŠI DANI

Sarajevo dobija ulicu “Generala Mehmeda Alagića”, A transverzala zvat će se “Michael Schumacher”

Današnjom odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, novoformirana ulica u naselju Nova Otoka, na području Općine Novi Grad, zvat će se ulica “Generala Mehmeda Alagića”, po istaknutom vojskovođi i heroju Armije Republike

NAŠI DANI

Izgubili kompas: U Zapadnohercegovačkom kantonu slave izmišljeni praznik – “Dan svehrvatske državnosti”

Republika Hrvatska 30. maja obilježava Dan Sabora, a do 2001. godine taj dan se obilježavao kao Dan državnosti koji je pak pomaknut na 25. juni. Osim u Hrvatskoj, ovaj praznik