Vujošević: Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov

Vujošević: Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine danas je zvanično predstavo novog selektora muške seniorske košarkaške reprezentacije Duška Vujoševića, koji je na tu dužnost izabran krajem marta ove godine, prenose agencije.

Duško Vujošević, novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine istakao je kako mu je čast što je preuzeo bh. tim, te da je siguran da iskustvom, i kako je rekao, sa nešto znanja može pomoći da se košarka u Bosni i Hercegovini podigne visok nivo.

“Pozdravljam sve ljude koji prate košarku u Bosni i Hercegovini. Nisam se ranije došao obratiti, jer sam imao obaveze u francuskom Limogesu. Nije bilo moguće direktno obraćanje i zato sam se obratio saopštenjem“, pojasnio je Vujošević zašto nije ranije predstavljen bh. javnosti, iako je imenovan još krajem marta.

Novi bosanski selektor se nada da će se svi igrači koje bude pozvao na pripreme, koje počinju 2. jula, odazvati, ali ne samo da bi se pojavili, nego da ozbiljno učestvuju u radu i stvaranju dobre atmosfere u timu. Ne vidi nikakav razloga zbog kojeg se Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, dva NBA igrača iz Bosne i Hercegovine (ima ih još ali igraju za neke druge zemlje) ne bi odazvala pozivu.

“Nema prepreka da Teletović i Nurkić igraju u pretkvalifikacijama, jer se ne poklapaju sa terminima NBA lige. Svi NBA klubovi savjetuju igračima da ljeto iskoriste za odmor, individualni rad i da ne igraju za reprezentaciju. Normalno to ne savjetuju igračima koji igraju za Ameriku. Dakle, lični je izbor svakoga od njih da li će igrati ili ne“, kazao je Vujošević, te dodao da je Nurkić igrač oko kojeg bi trebala da se gradi reprezentacija.

Novi selektor izrazio je zadovoljstvo što je u Bosni i Hercegovini, ali i naglasio da je svjestan da postoji dosta problema, posebno u periodu kada FIBA, Euroliga i NBA ne uspijevaju pronaći način da zajednički funkcionišu.

Tradicija i talenti

“Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov. Rezultati koje je Bosna i Hercegovina postizala u mlađim kategorijama govore da ta loza i dalje rađa dobro. Meni odgovara takav posao, jer je količina košarke koju podrazumijeva selektorski rad nešto što mom zdravstvenom stanju odgovara, a i zadovoljava moju potrebu za bavljenje košarkom. Siguran sam da svojim iskustvom i nešto znanja mogu da pomognem da košarku u Bosni i Hercegovini podignemo na visok nivo, a to podrazumijeva dobar rad svih u Savezu, dobar odnos igrača i učestvovanje u reprezentativnim akcijama. Ne da neko svojim prisustvom čašćava, nego da zaista učestvuje i doprinese dobrim radom da se ciljevi realizuju“, naglašava Vujošević.

Okupljanje košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine planirano je 2. jula u Sarajevu, a utakmice pretkvalifikacija igrat će se od 2. do 19. augusta. Rivali našem timu bit će Slovačka, Švedska i Armenija. U prvi krug kvalifikacija plasirat će se po dvije prvoplasirane selekcije iz sve četiri pretkvalifikacione grupe.

Svjetsko prvenstvo u košarci održat će se u Kini od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine.

Vujošević je kazao da je plan priprema već definisan, te da će njegovi izabranici odigrati po dvije kontrolne utakmice sa Bjelorusijom i Austrijom, te nastupiti na turniru u Makedoniji. U stručnom štabu uz iskusnog trenera radit će kao pomoćnici Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok će kondicioni trener biti Osman Handžić.

Previous Edin Haračić Klej, bosanski vojnik koji je uništio šest agresorskih tenkova (VIDEO)
Next Mostar: Obilježena 25. godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

You might also like

SPORT

Amel Tuka: Podrška iz Bosne i Hercegovine daje mi snagu za nove utrke

Najuspješniji bosanskohercegovački atletičar u utorak (14:55) će nastupiti na finalnoj utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Na Svjetskom prvenstvu u atletici, koje se održava u Pekingu do

SPORT

Adnan Ćatić : Mi smo vrlo mala zemlja, ali nevjerovatno hrabra zemlja

Njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla Adnan Ćatić (37) alias Felix Sturm po peti put je postao svjetski prvak po WBA verziji u supersrednjoj kategoriji. On je u Oberhausenu, gdje je imao

Ekonomija/Biznis

Najveći bosanski fudbalski klub od sada u većinskom vlasništvu Vijetnamca

  U svečanom salonu Svetozar Vujović danas je održana vanredna konferencija za medije na kojoj su se obratili čelnici kluba. Medijima su se ispred Fudbalskog kluba Sarajevo obratili članovi Upravnog