Zagreb: Francišković na sudu zbog protesta protiv ‘kovid mjera’ – ‘Nisam kriv, optužnica je besmislena’

Zagreb: Francišković na sudu zbog protesta protiv ‘kovid mjera’ – ‘Nisam kriv, optužnica je besmislena’

Marko Francišković, njegova supruga Lana Ujdenica i Natko Kovačević izjasnili su se danas na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za javno poticanje na terorizam. Franciškovića optužnica, koju je pred sudom nazvao besmislenom, tereti za dva krivična djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno, pišu mediji u susjedstvu.

Svo troje sumnjiče da su postupali s ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, privrednih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”. Francišković je optužen da je od 13. novembra do 1. decembra 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim protestima protiv odluka Nacionalnog štaba civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.

Istupe je, tvrde u tužilaštvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

-Francišković i supruga optuženi su i da su od 16. do 22. decembra u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, privrednih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, privrednih i društvenih struktura”, koje je ona potom objavljivala na internetu, stoji između ostalog u optužnici.

Kovačevića se tereti da je 28. novembra 2021. s Franciškovićem učestvovao na neprijavljenom javnom okupljanju s kojeg su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignorisanje sredstava javnog saopćavanja.

Francišković je prvi put pritvoren u decembru 2021., a na slobodu je izašao u novembru prošle godine. No, 22. decembra 2022. njegov je advokat Zvonimir Hodak objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.

Ponovno je pušten da se brani sa slobode krajem februara ove godine.

Previous Pjesnik stećaka i bosanske historije - godišnjica rođenja Mehmedalije Maka Dizdara
Next Broj poginulih u Gazi prešao 3.000, trećina su djeca: Izrael bombarduje Palestince kojima su rekli da se evakuišu na jug

You might also like

NAŠI DANI

Sjećati se i tražiti pravdu: Obilježena 28. godišnjica od masakra šestero djece u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je obilježena 28. godišnjica od masakra u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, u kojem je smrtno stradalo šestero djece.

NAŠI DANI

Popularni voditelj: U Srbiji nema slobodnog društva. Ovdje ništa nije normalno

  Voditelj Ivan Ivanović izjavio je da će posljednja emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ biti emitovana 28. decembra i da poslije toga neće raditi tu emisiju jer „ne želi da

NAŠI DANI

Američka ambasada: Ako stranke u okviru HNS uistinu žele dogovor, suzdržat će se od prijetnji antidejtonskim djelovanjem

Iz Ambasade SAD na čijem čelu je novi ambasador ove države Michael J. Murphy  odgovorili su na pitanje “Avaza“, kako komentiraju zaključke nevladine organizacije HNS u kojima se navodi da nema