Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Bosanski specijalci, konačno će dobiti spomenik koji će zauvijek sjećati na njihovu hrabrost i borbu protiv neprijatelja u prošlom ratu. Udruženje veterana Odreda policije Bosna odabralo je idejno rješenje po kojem će se napraviti spomenik ovim herojima u parku kod Druge gimnazije.

Pobjednik konkursa je Nebojša Šerić Šoba, poznati umjetnik iz Sarajeva, s trenutnom adresom u New Yorku, koji se bavi fotografijom, instalacijom i skulpturom.

– Prema idejnom rješenju Šerića, tim bh. specijalaca se nalazi na uništenom neprijateljskom tenku, tenku srpske vojske i proslavlja pobjedu. Uništenje tenka od strane specijalaca pokazuje na simboličan način nemogućnost osvajanja Sarajeva, a samim time i Bosne i Hercegovine, te pobjedu nad neprijateljem – kazao je za Faktor Muhamed Gafić iz Udruženje veterana Odreda policije Bosna.

Napomenuo je da se ovaj autor u potpunosti odrekao svog honorara.

– Inače se radi o astronomskim ciframa kada je riječ o honorarima za ovakve spomenike. Međutim, Šoba se odrekao i to govori koliko mu je značajno što radi ovaj spomenik za sve hrabre, neustrašive bosanske specijalce koji itekako zaslužuju spomenik koji će zauvijek podsjećati na njih – ističe naš sagovornik i dodaje da će ovo biti spomenik 81. specijalcu koji su poginuli u ratu, a među kojima je bila i jedna djevojka.

Prema njegovim riječima, Udruženje već ima donatora za tenk, te nacrt teksta za ploču od kamena koja će biti u sklopu spomenika, a još je potrebno nabaviti urbanističku saglasnost, građevinsku dozvolu, te uraditi projekat baznog dijela spomenika.

– Ostaje nam i da pronađemo novac, ali mislim da to neće biti problem. Nas ima oko 1250, ako svako da po 100 KM, to je već više od 100.000 KM, a vidjet ćemo ko će još učestvovati u njegovom finansiranju. Nadam se da ćemo sve to što prije riješiti, kako bismo ubrzo postavili spomenik koji će simbolizirati herojsku borbu naših specijalaca – zaključuje Muhamed Gafić.

Izvor: Faktor.ba

Previous Hamdija Mulić - O značaju odgoja
Next Sarajevo: Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu rada

You might also like

NAŠI DANI

Hifa Oil: Uposleni su naš najveći resurs, ostajemo jasno opredijeljeni njihovom zadržavanju!

Ovih dana mogu se čuti razne informacije kada su upitanju otkazi radnicima koji su neminovno uslijedili izazvani pandemijom. Veliki je broj onih koji strahuju za svoj posao. Svakodnevno kontaktiramo privrednike

NAŠI DANI

Zenica: Odigrana humanitarna utakmica za dječake Ajdina Žigonju i Vedada Hadžića

Gradska arena “Husejin Smajlović” u Zenici sinoć je bila mjesto održavanja humanitarne utakmice za oboljele dječake Ajdina Žigonju i Vedada Hadžića, a učešće u ovoj humanitarnoj utakmici uzeli su brojni

NAŠI DANI

Lideri vladajuće koalicije: Novi Izborni zakon u narednih 10 dana

RS će sutra usvojiti svoj izborni zakon, ali da će dati vremena kolegama iz Federacije BiH da se usaglase. U Istočnom Sarajevu je okončan sastanak lidera koalicije na državnom nivou.