Završena prva faza istraživanja Efrem kule u Livnu

Završena prva faza istraživanja Efrem kule u Livnu

 Na Efrem kuli pored Livna završena je prva faza 2. kampanje sustavnog arheološkog istraživanja.

Kako je rečeno iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica (FMGG) Livno, istraživanje kule nastavak je projekta kojim se planira zaštita, obnova i prezentacija utvrde starog Bistričkog grada.

Istraživanje je provedeno u organizaciji Grada Livna u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica – Livno, a pod nadzorom Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika u Sarajevu.

Voditeljica arheološkog istraživanja je Marija Marić Baković, muzejska savjetnica FMGG-a, uz arheologa Filipa Ćubelu te prosječno 6 do 8 radnika na terenu.

Efrem kula se nalazi iznad stijena Crvenice na zaravni Teber, a po riječima voditeljice, u ovoj fazi istraživanja uz kulu kružnog tlocrta (unutrašnjeg promjera 5,30 m i vanjskog 8,50 m, najviša sačuvana visina zida je oko 5,30 m te debljina zida 1,60 m) istražen je pomoćni utvrđeni prostor debljine zidova preko 4 m na kojeg se veže novi kompleks zidova koji se dalje nastavljaju te u tom dijelu iskopavanje nije završeno.

“Rezultati najnovijih istraživanja pokazali su da se radi o kompleksnom utvrđenju uz odbrambenu kulu za koju pretpostavljamo da je iz doba Osmanskog Carstva. Isto tako, otvorena je mogućnost starijih slojeva na ovom lokalitetu. Arheološka istraživanja puna su nepredvidljivih situacija koje nam predstavljaju nove izazove, sa svakim novim rezultatom postavljaju nam se i nova pitanja koja nas u istraživanjima vode dalje”, kazala je Marić Baković, dodavši kako sve sudionike veseli učešće u stvaranju nove vizure grada Livna.

Osim Efrem kule terensko istraživanje Bistričkog grada u cilju konzervacije odvijat će se u narednom periodu i na kulama pod nazivom Veis i Klanac.

Izvor: Agencije

Previous Ismail Barlov četvrti na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Manchesteru
Next Nakon 250 godina riješena misterija Hasanaginice

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Zaljubljenik u tradiciju i običaje: Mladi Cazinjanin otvara Muzej starina

Mladi Hasan Keranić iz Cazina veliki zaljubljenik u tradiciju i bh. običaje. Njegova je misija, kaže, skupljati starine kako bi ih očuvao i prenio na sljedeće generacije. Ovo neobično interesovanje

MADE IN BOSNIA-387

Priča o ljubavi i uspjehu: Zehrine sinije, sehare, satovi, širom svijeta čuvaju ‘bosanski ćilim’ od zaborava

“Zapikaj djelić Bosne za sebe”, dio je opisa jedne od tri stavke na Instagram profilu ‘Jonze’, čija ponosna vlasnica je mlada Zehre Jonuz-Silajdžić, djevojka koja baš taj djelić Bosne unosi

BAŠTINA

Ćamil Metiljević: Zvuk saza je čaroban, kada ga čujem moja duša se nahrani

  Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, tačnije šum trske. Kao žičani instrument koji pripada grupi tambura, saz uz sevdalinku čini dio jedinstvene muzičke bosanske tradicije. Ćamil Metiljević